Navrat na hlavni stranu

Pani Marie Zieglerova a Zlata bula (sicilska?)
Mili ctenari, snazite-li se rozlustit, co muze mit spolecneho pani Marie Zieglerova, zena v tomto trinactem roce 21. stoleti mladistve cila a pracovita (a mnoha smery talentovana) a Zlata bula (mozna sicilska, ale tim si nejsem jist-jedinou Zlatou bulu, o ktere jsem nasel zminku, mel na svedomi Karel IV, ktery ji trvale ustanovil Ceske kralovstvi za jednoho z "Volicu svate rise rimske"), tak bych Vam radil, abyste se na to tak po peti hodinach lusteni vykaslali, ponevadz na to neprijdete. Neprisel jsem na to ani ja a ja si ten titul vymyslel. Jak jsem k tomu titulu prisel? Se svymi poznatky se vam sverim ke konci clanku. Ale napred se musim zminit, o co vlastne jde.
Kdo je pani Marie Zieglerova (dovolila mi, abych ji rikal Mara nebo dokonce jen Ma)? Zena, ktera pise krasne basne, bajky a ucila cestinu, pestuje vzacna psiska, se svoji vnuckou se cvici v ruznych odrudach prechodniku, a ja ji znam hlavne jako korektorku clanku v CzechFolks.comPlus a jeste obdivneji jako graficku, ktera ty clanky zdobi fotografiemi a malymi grafickymi zazraky. Setkal jsem se s ni fyzicky jenom jednou v jejim kouzelnem domove, ktery uz slavil ste narozeniny ve vesnici blizko Luhacovic. Ten domov se chlubi peknou polohou a stromy a keri a kvetinami, a hlavne svoji pani. Ale e-mailu jsme vymenili stovky a telefonnich hovoru desitky.
Snad bych se mel zminit i o CzechFolks.com: zacalo to v cervnu 2008 a zacali to manzele, Daniela Olszova a Paul Nelson. K prvnimu vyroci zalozeni CzechFolks.com Daniela napsala: CzechFolks.com jsou stranky, ktere jsou venovane ceskemu a slovenskemu kulturnimu dedictvi Pred rokem jsme byli jen dva Cesi (v prekladu 'Czech folks').
Oba jsme Cechoamericane a mluvime plynne oba jazyky...I kdyz mame mnoho nasich pribuznych v Ceske republice, jsme silne spojeni se Slovenskem, odkud pochazeji nasi prarodice Pred mene nez sesti mesici (v polovine kvetna) jsme take predstavili dalsi cast naseho magazinu s nazvem CzechFolks.comPLUS. Diky nasemu partnerovi Pozitivni-Noviny.cz jsme se seznamili s mnoha talentovanymi autory, kteri byli nadseni s moznosti s nami spolupracovat.

Pani Mara historii teto pozoruhodne instituce nacrtla po jejim zaniku:
Curriculum vitae ­ CzechFolks.comPLUS
Webove stranky CzechFolks.com.Plus vznikly v kvetnu 2009 laskavosti majitelky americkeho krajanskeho webu pani Daniely Olszove a jejiho manzela Paula Nelsona (San Diego) CzechFolks.com. Dusi a hybatelem se stal Vaclav R. Zidek, uspesny vytvarnik "(a take znamenity redaktor a nadsenec pro ocistu ceskeho politickeho zivota ­ poznamka autora), ktery kolem sebe v kratke dobe shromazdil mnoho vybornych autoru ruznych zanru jako jsou napriklad Ludek Frybort, Tomas Zarecky, Milan Dubsky, Marta Urbanova, Josef Absolin, Josef Cermak, Stanislav Haber, Hana Juracakova, Ivan Kolarik, Blanka Kubesova, Milan Richtermoc, Miroslav Sigl, Lada Krivanek, Eduard Svetlik, Ludek Topka, Tomas Macha a rada dalsich a take vynikajici ilustratory a malire jako jsou Frantisek Kratochvil, Miroslav Sestak, fotokolazista i autorka povidek a pohadek pani Marie Zieglerova a pani Olga Janickova, Eva Rydrychova, mlade vytvarniky-kreslire Janu Pilgrovou, Romana Kolbicha, Ivu Pospisilovou...
Neni mozne v rozsahu tohoto clanku vyjmenovat vsechny autory, kteri se vice jak ctyri roky podileli na vydavani tohoto ilustrovaneho magazinu, laskavy ctenar najde jejich jmena i clanky na adrese www.czechfolks.com/plus
Vydavani magazinu bylo z technickych, organizacnich a provoznich duvodu ukonceno k 1. breznu 2013, stranky zustaly pristupne pro ctenare.

Kdyz bylo po vsem, nejak se mi (a mym luhacovickym pratelum, PhDr Irene Vostove a jejimu manzelovi arch. Milosi Barinkovi) podarilo primet pani Marii Zieglerovou, aby udelala kopie vsech clanku, ktere jsem kdy pro Czechfolks.com/plus spachal a take kopie svych povidek a pohadek a poslala mi to. A ona, duse andelska, to slibila. A tak jednoho dne ke konci brezna na mne nekdo zazvonil, ze ma pro me postu. Prines mi ji nahoru a ja nechtel verit, ze je to pro mne: velika krabice krasne zabalena. Polozil jsem ji na postel a hlavou mi bleskla tri slova: Zlata bula sicilska! Uvodni stranka vybicovala moji jesitnost do hysterickeho zachvatu. Hlavne me dojala fotografie s orlem: je fotokolaz z fotografii, ktere na chalupe na Georgian Bay udelal pastor evangelickeho kostela sv. Pavla v Torontu, Rev. Ladislav Petr Kozak. A Mara ­ jak dolejsi fotografie dokazuje - si s tim pohrala.
Od unora 1948 nase rodna zeme zazila malo radostneho. Mame-li soudit podle medii, cest, laskavost, stedrost a soudnost jako by v te zemi vyhynuly. Proto jsem tak vdecny za ty ctyri roky spoluprace s lidmi kolem CzechFolks.com/plus. Nejen s pani Zieglerovou a s panem Zidkem, ale i s autory a ilustratory, s kterymi jsem prisel do styku. Vsichni ve mne utvrdili viru v dobreho genia naseho naroda. Prosim je, aby prijali muj dik.
Josef Cermak
(Vysvetlivka o Zlate bule sicilske, kterou jsem dostal od pani Marie Zieglerove: byla udelena v Basileji 26. zari 1212 Premyslu Otakaru I. budoucim rimskym cisarem Fridrichem II za podporu, kterou mu Premysl Otakar I poskytl v boji o risskou kralovskou korunu. Bula uznala dedicnost kralovske hodnosti ceskych kralu. Jmenuje se sicilska, ponevadz Fridrich I disponoval tehdy pouze peceti sicilskeho kralovstvi.)
***

Navrat na hlavni stranu