Navrat na hlavni stranu

Historie sjednoceni Evropy
Je nesmirne zajimave se zacist do historie pokusu o sjednoceni Evropy. Kolik stoleti se o to pokouseli vzdelanci cele Evropy a jak nadcasove byly jejich myslenky. Ja osobne se ale priklanim k nazorum Voltaira z roku 1751 a George Sorela z roku 1907, jehoz jasny pohled na slozeni evropskeho obyvatelstva je platny jeste dneska. Dnesni situace je snad jeste horsi vzhledem k obrovske migraci lidi ve svete, umocnena bourlivym rozvojem techniky a nesmiritelnou touhou po moci, bohatstvi a ovladnuti sveta, coz neni nic noveho vzpomene-li Hitlera v posledni evropske tragedii.
Plany na sjednocenou a kooperujici Evropu nejsou jen vymyslem dvacateho stoleti, kdy Evropa dosla na samy prah moznosti sebezniceni. O podobe Evropy, kde by byl zajisten trvaly mir uvazovali filosofove, teologove, pravnici, umelci a vedci uz od stredoveku.
O vanocich roku 800 korunovaci Karla Velikeho na cisare rise rimske bylo dovrseno obnoveni spravni a politicke jednoty centra zapadni Evropy, ktera vzala za sve padem zapadorimske rise. Zaroven byly timto aktem polozeny zaklady universality evropskeho stredoveku, vychazejici z dvoji nadnarodni moci papezstvi a cisarstvi. Karolinska rise se sama oznacovala za Evropu. Vyhranovala se tak vuci islamu ale i vychodni krestanske Byzanci. Zakladatele evropskeho spolecenstvi po druhe svetove valce se vedome prihlasili k odkazu Karla Velikeho.
V roce 1306 francouzsky pravnik a politik Pierre Dubois navrhl v letech 1306 ­ 1308 vytvorit mezinarodni koncil z rad cirkevni a svetske aristokracie, ktery by svolaval papez a ktery by byl ve spolupraci s panovniky arbitrem mezi znesvarenymi stranami a branil tak vypuknuti valecnych konfliktu na kontinente. Cilem bylo obratit vojenske sily proti vnejsimu nepriteli v dobe silicich arabskych najezdu.
V roce 1310 jeden z nevyznamnejsich italskych basniku Dante Alighieri ve svem spise De monarchia predstavil vizi nove rimske rise, ktera by byla jedina schopna tehdejsi spolecnost obrodit opirajice se o ocistene papezstvi a cisarstvi. Cisar by mel svrchovanou moc ve vsech svetskych otazkach.
Ve snaze dostat husitske Cechy z politicke izolace navrhl cesky kral Jiri z Podebrad v roce 1464 vytvorit v Evrope unii krestanskych statu, ktera mela branit vzajemnym konfliktum a spolecne celit vnejsimu nepriteli ­ vzmahajicimu se tureckemu nebezpeci. Unie mela mit spolecny legislativni organ a smirci soudni dvur, ktery by rozhodoval spory mezi staty. Predsednictvo by fungovalo na zaklade rovnosti hlasu jednotlivych panovniku a melo rozhodovat o vojenskych tazenich hrazenych ze spolecne pokladny, do ktere by clenske zeme prispivaly desatkem svych prijmu.
Pro zajimavost zde je cast navrhu Jiriho z Podebrad na vytvoreni mirove unie krestanskych statu:
A proto touzice po tom, aby takove valky, loupeze, zmatky, pozary a vrazdy prestaly a chvaly hodnou jednotu do potrebneho stavu vzajemne lasky a vzajemneho bratrstvi byly uvedeny, rozhodl jsem se vytvorit takovy svaz spojenectvi, miru a svornosti, jenz by pro uctu k Bohu a pro zachovani viry neotresitelne trval ve forme, jak dale nasleduje
V roce 1516 holandsky humanista Erasmus Rotterdamsky vydava spis Instituo principis christiani (Vychova krestanskeho vladce), ktery venoval budoucimu cisari Karlu V. Ve svem dile spojuje tradici anticke a krestanske vzdelanosti "zdraveho lidskeho rozumu" a podtrhuje vyznam humanistickeho vzdelani panovnika, prosazovani mirnosti a nekonfliktniho souziti statu zajistovanim rovnovahy mezi krestanskymi knizaty.
Ve stejne dobe vychazeji dalsi dve dila, ktera predurcuji vyvoj evropskeho mysleni. Roku 1513 vydava Florentan Niccolo Machiavelli sveho Vladare (Il principe). Na rozdil od Erasma Machiavelli naopak oddelil politiku od moralky. Vlada by se podle nej nemela opirat o nemenne principy prevzate z teologie ci filosofie, ale mela by vychazet ze zkusenosti, byt pragmaticka a podrizovat se prave aktualni situaci.
Do tretice roku 1516 vydal anglicky statnik a myslitel Thomas More svou slavnou Utopii, ve ktere vypravi pribeh fiktivniho ostrova ctnostnych pohanu, kteri ziji v prirozenem stavu ridice se rozumem. Rozum obyvatele Utopie dovede ke ctnostem, ktere predci i krestanstvi, kdy je soukrome vlastnictvi nahrazeno vlastnictvim spolecnym. Jako by v techto trech autorech konstituovaly tri politicke proudy moderni Evropy, krestansko demokraticky, narodne liberalni a socialisticky.
V roce 1625 genialni holandsky pravnik, filosof a dramatik Hugo Grotius, Otec mezinarodniho prava, diky kteremu se prosadila svoboda namorni plavby a na ktereho se odvolava Spolecnost narodu i OSN, ve svem dile De Jure Bell ac Pacis (O planu valky a miru) navrhoval nadstatni shromazdeni, kde by se rozhodovaly spory mezi jednotlivymi panovniky nezainteresovanymi cleny, kteri by tak mohli stanovit smir za podminek prijatelnych pro obe strany.
V roce 1638 radce francouzskeho krale Jindricha IV vevoda ze Sully, narodohospodar, financnik a diplomat, ktery se ucastnil mirovych jednani za tricetilete valky, navrhl usporadani evropskych statu, ktere obsahovalo uz moderni predstavu evropske unie. Pro udrzeni miru a bezpecnosti na kontinente bylo podle nej nutno zalozit evropskou federaci, v jejimz cele mela stat reprezentativni ctyriceticlenna rada, ktera by hrala roli arbitra. Evropske spolecenstvi se melo skladat z dedicnych monarchii a republik, jejichz jadrem mela byt Francie a Nemecko, pripadne Velka Britanie. Cilem projektu bylo nastoleni mocenske rovnovahy v Evrope ve prospech Francie a omezeni vlivu Spanelska a rakouskych Habsburku.
Navrhy na sjednoceni Evropy nebyly predkladany jen ve snaze odvest pozornost od vlastnich problemu, posilit svuj vliv nebo eliminovat vnejsi ohrozeni. Mnoho let vezneny anglicky kvaker a pozdeji v Novem svete zakladatel statu Pensylvanie William Penn vydal v roce 1693 esej o miru v Evrope. Navrhl v nem zridit spolecny evropsky parlament, ve kterem by pocet narodnich zastupcu zavisel na lidnatosti a ekonomicke sile jednotlivych zemi. Snem by mel k disposici evropskou armadu pro vynuceni sveho usneseni. Navrhovany system mel bezpecnost a mir na kontinente jako zakladni predpoklad pro rozvoj svobodneho podnikani v Evrope.
V roce 1713 spisovatel a rozkolnicky francouzsky abbe de Saint- Pierre uverejnil navrh ve kterem doporucoval vytvoreni konfederace evropskych mocnosti, ktera by byla zarukou trvaleho miru. Panovnici meli mezi sebou uzavrit stalou alianci, nadstatni Svaz narodu, ktery mel byt arbitrem na mezinarodnim poli.
Prvni filosof osvicenectvi Voltaire v historickem dile Stoleti Ludvika XIV popsal v roce 1751 Evropu jako jakousi velkou republiku rozdelenou na nekolik statu, ktere maji stejny nabozensky zaklad a uznavaji stejny princip verejneho prava a politiky, mimo Evropu neznamy. Voltair povazoval sjednoceni Evropy za utopii. Evropsti suvereni podle nej nikdy dobrovolne neomezi svou moc ve prospech jedine ustredni vlady.
Francouzsky filosof Jean Jacques Rousseau, ktery byl presvedcen o tom, ze vsichni lide se narodili svobodni a rovni a spolecnost je tudiz treba usporadat tak, aby v ni svoboda a rovnost byly zaruceny pravne, jako by slo o smlouvu mezi jednotlivcem a spolecnosti zavazujici obe strany, v roce 1770 prohlasil: "Nejsou uz zadni Francouzi, Nemci a Spanele, dokonce ani Anglicane, nybrz pouze Evropane."
26. srpna 1789 prijalo francouzske Narodni a ustavodarne shromazdeni Deklaraci prav cloveka (Declaration des droits de l'Homme et du Citizen), ktera proklamovala rovnost obcanu pred zakonem, svobodu slova, shromazdovani, tisku a vyznani a stanovila zasadu, ze lidska prava jsou, stejne jako soukrome vlastnictvi, prirozena a nemohou byt zadnou moci, suverenem ani statem omezena.
Rovnez jeden z nejvetsich myslitelu novoveku Emmanuel Kant se snazil navrhnout projekt souziti evropskych narodu, ktery by do budoucna zamezil valkam. V roce 1795 vydal traktat O vecnem miru, ve kterem formou psane ustavy navrhoval po vzoru Spojenych statu americkych system federativniho usporadani svobodnych statu.
Francois Rene de Chateaubriand, francouzsky diplomat a spisovatel, romantik a roajalista, znechuceny francouzskou revoluci a skodami, ktere napachala, navrhoval vytvorit celoevropsky tribunal, jenz by ve jmenu Boha, tedy universalniho nadstatniho principu soudil narody i panovniky. V tom videl jedinou moznost pro obnoveni mocenske rovnovahy v Evrope, ktera byla rozvracena Napoleonskymi valkami.
V roce 1814 v dobe kdy Pariz obsadily spojenecke armady Pruska a Ruska vydal hrabe Saint ­ Simon spolu s historikem Augustinem Thierym pamflet s "gigantickym" nazvem O reorganizaci evropske spolecnosti neboli o nezbytnosti a prostredcich, jak sdruzit narody Evropy do jedineho politickeho utvaru a zachovat pritom kazdemu z nich narodni nezavislost. Navrhl vytvorit tak zvany Velky Parlament, ktery by stal nad narodnimi parlamenty a byla by mu odpovedna evropska vlada. Velky Parlament by mel moznost rozhodovat mezinarodni spory. V parlamentu, ve kterem by byly podle urciteho klice zastoupeny vsechny evropske narody, mely zasedat mezinarodne uznavane osobnosti, ktere by nehajily pouze partikularni narodni zajmy, ale snazily by se prosadit i principy prospesne celemu evropskemu spolecenstvi. Saint­Simon mel k vytvoreni tohoto navrhu padny duvod. Obaval se, ze dominantni postaveni na kontinentu ziska Nemecko a ze po francouzske revoluci prijde revoluce nemecka, ktera bude jeste daleko nicivejsi. Domnival se ze tomuto vyvoji bude mozne zabranit pouze spoutanim Nemecka v ramci evropskeho spolecenstvi. Aby se tyto Saint­Simonovy prorocke vize vyplnily muselo uplynout jeste mnoho vody. Evropu zpustosily dve apokalypticke valky a po nemecke revoluci, o jejiz sile a schopnosti destrukce si do te doby nemohl nikdo udelat predstavu, se evropske spolecenstvi zacalo vytvaret kolem francouzsko-nemeckeho jadra. To ale bylo umozneno az uplnou porazkou nacistickeho Nemecka.
Pise se rok 1815 a po porazce Napoleona vitezne mocnosti Rakousko, Prusko a Rusko uzavrely mezi sebou 26. zari 1815 mocensky spolek tzv. Svatou alianci. Tato aliance mela predstavovat myslenku "krestanskeho naroda" nadrazeneho nad evropskymi zememi. Aliance ke ktere se pridala Anglie a pak i Francie, proti ktere byla vlastne aliance namirena, mela byt zalozena na solidarite panovniku s mela fungovat pomoci kongresu, schuzek monarchu a jejich ministru. Tento system kolektivni spoluprace a bezpecnosti v Evrope dohodnuty mocnostmi na Videnskem kongresu, je oznacovan za predchudce moderniho projektu kolektivni bezpecnosti Spolecnosti narodu, Evropske unie a Severoatlanticke aliance.
Napjate vztahy mezi Francii a Pruskem vyvrcholily valkou, ve ktere Pariz utrpela drtivou porazku. V konfliktu proti sobe stali francouzsky cisar Napoleon III. a nemecky kancler Otto von Bismarck, kteri meli dost odlisne nazory na podobu budouci Evropy. Podle Napoleona III. mely evropske narody dospet v evropskou asociaci, ktera by se nakonec pretvorila v jakesi Spojene staty evropske, zatimco Bismarck v nejake vyssi evropske spolecenstvi neveril a mohl si tak podat ruce s dnesnimi euroskeptiky. Bismarck samozrejme nepovazoval Nemecko za narodni stat, ktery je omezeny svymi hranicemi, ale videl v nem vudce Evropy.
V roce 1876 byl v Londyne postaven pomnik krale Alberta, ktereho ve skupine symbolizujici Evropu, podpiraji ctyri postavy predstavujici Britanii, Nemecko, Francii a Italii. Zanedlouho se mela tato Evropa roztrhnout ve dvi.
Dalsi navrh na usporadani Evropy vypracoval v letech 1877-78 Scot James Lorimer, profesor verejneho prava v Edinburgu, jeden z otcu moderniho mezinarodniho prava.
Dalsi byl v roce 1882 francouzsky filosof a historik Ernest Rennan, ktery se vyslovil pro vytvoreni "ustredni autority" v Evrope, neceho ve smyslu kongresu Spojenych narodu evropskych, ktery by svou rozhodci roli korigoval narodni princip. Narodni staty nejsou nic vecneho, zrodily se a zaniknou, tvrdil Rennan, stejne jako evropske narody jednou nahradi jeden evropsky narod.
V roce 1900 jeste pred projekty evropske federace byly vlivem siliciho nacionalismu stale vice uprednostnovany navrhy na konfederacni usporadani, zachovavajici autonomii narodnich statu. Tato myslenka byla odmitnuta absolventy skol politickych veci kteri se vyslovili pro ligu statu, ktera by zachovavala narodni zvlastnosti. Plan zaujal velkou cast francouzske elity, ale ve verejnosti, ktera byla zjitrena nacionalismem a socialistickym internacionalismem, nemel vetsi ohlas.
V roce 1904 pres vsechny federacni a konfederacni projekty v Evrope zvitezila realpolitika, ktera ve snaze zachovat rovnovahu mezi soupericimi bloky rozbijela Evropu politicky. Uzavrenim spojenecke smlouvy mezi Francii a Anglii tzv, Srdecnou dohodou, se Evropa definitivne rozdelila na dva rivalizujici tabory. Trojdohodu (Francie, Anglie, Rusko) a Trojspolek (Nemecko, Rakousko-Uhersko, Italie).
V roce 1907 videl filosof a teoretik revolucniho syndikalismu George Soral situaci v Evrope s jistym zadostiucinenim velice jasne. "V Americe byli do federace zacleneni lide, kteri se jeden druhemu podobali a zili v podobnych statech. Jak chcete udelat federaci ze Slovanu, at jiz vericich nebo revolucionarskych, mystiku, ze zmoudrelych Skandinavcu, z ambicioznich Nemcu, z Anglicanu, zarlicich na autority, z lakomych Francouzu, z Italu trpicich vyvojovou krizi, z pytlacicich Balkanu ci z valecnickych Madaru? Jak uklidnite to klubko stiru, kteri se od boziho rana az do noci neustale navzajem stipou? Uboha Evropa! Proc ji skryvat, co ji v budoucnu ceka? Behem necelych deseti let - valka a anarchie, tak jako v minulosti pokazde dva az trikrat za stoleti."
Na rozdil od myslenek Videnskeho kongresu Versailleska mirova smlouva v roce 1919 rozdeleni Evropy jeste vice prohloubila. I kdyz ustanovila vznik Spolecnosti narodu jako garanta mezinarodniho prava se smircim soudem, spolecnost diky mocenske a politicke dezintegraci nenabyla nikdy potrebny vliv a postupne ztratila jakykoli fakticky vyznam.
Prvni svetova valka, kterou nekteri autori oznacuji jako evropskou obcanskou valku odsunuje Evropu z dosavadniho prvniho mista ve svete na druhe. To vedlo mnohe myslitele k tomu aby se znovu zamysleli nad moznosti evropskeho sjednoceni. Hrabe Coudenhof-Kalergi, po otci Rakusan a po matce Japonec, ktery vyrustal v Pobezovicich v jiznich Cechach, zalozil v roce 1922 ve Vidni Panevropskou unii. Ve sve stejnojmenne knize se snazil politiky i verejnost presvedcit, ze sjednoceni Evropy je condicio sine qua non pro to, aby se Evropa udrzela na spicce svetoveho vyvoje v konkurenci s Amerikou a pri ohrozeni ruskym bolsevismem. Potupne degradaci Evropy melo podle nej celit vytvoreni Spojenych statu evropskych, ktere ale mely zachovat svebytnost narodnich statu ­ nemely byt federaci. Coundenhof-Kalergimu se podarilo ziskat pro vec radu vlivnych osobnosti. Francouzske statniky Aristideho Brianda, Eduarda Herriota. Leona Blumeho, Cechoslovaky T. G. Masaryka a Edvarda Benese, predsedu nemeckeho Reichstagu Konrada Adenauera, rakouskeho kanclere Ignaze Seipela a take radu svetoznamych literatu - Paula Valeryho, Paula Claudela, Rainera Mariu Rilkeho a Spanela Miquela de Unamuno.
V roce 1926 Lucembursky prumyslnik Emil Mayrisch velky stoupenec sjednocene Evropy a nemecko-francouzskeho sblizeni, zalozil ocelarsky kartel sdruzujici vlastniky huti z Francie, Nemecka, Belgie. Lucemburska a Sarska, ktery mel predchazet mezinarodnim konfliktum.
V roce 1928 spisovatel, politicky aktivista a presvedceny Evropan Gaston Riou vydal knihu ­ Europe ma patrie (Evropa ma vlast). Evropu predstavil jako federativni spolek, ktery je jediny schopen zabranit tomu, aby se Evropa stala vazalem ruske, americke ci britske dominace.
1929 italsky diplomat hrabe Carlo Sforza, ktery z odporu k Mussoliniho politice rezignoval na post velvyslance a odesel do exilu, vydal knihu Spojene staty evropske.
Nejvaznejsi pokus vytvorit ramec pro evropskou spolupraci byl ucinen roku 1928. Projekty na sjednoceni Evropy byly dosud navrhy vice mene soukromniku. Prvni evropsky statnik, ktery v obdobi mezi dvema svetovymi valkami oficialne navrhl vytvorit spolecenstvi evropskych statu, byl francouzsky premier Aristide Briand. Byl si vedom, ze zakladem miru a spoluprace je nemecko-francouzske sblizeni. Na nemecke strane mel k tomu ochotneho a vstricneho Gustava Stresemanna (oba statnici obdrzeli za rok 1926 Nobelovu cenu miru). Ovsem francouzsko-nemecke vztahy v racionalne rozjitrenem obdobi po prvni svetove valce byly ozehava vec a Briand chtel proto francouzsko-nemeckeho vyrovnani dosahnout v ramci organizacniho usporadani cele Evropy. Na zasedani Spolecnosti narodu v Zeneve 5. zari 1929 prednesl projev, ve kterem mimo jine rekl:
"Myslim, ze mezi narody, ktere jsou geograficky usporadany tak, jako je tomu v Evrope, musi existovat cosi jako federativni pouto. Takove narody musi mit moznost se kdykoli zkontaktovat, prodiskutovat sve zajmy, prijimat spolecna rozhodnuti, vytvorit si mezi sebou jakesi pouto solidarity, ktere jim - budou-li chtit - pomuze celit vaznym okolnostem, jestlize nastanou. A prave takove pouto se snazim ustanovit. Je zrejme, ze asociace bude pusobit predevsim v hospodarske oblasti, ktera predstavuje nejnalehavejsi problem, ale jsem si jist, ze i z politickeho hlediska a z hlediska socialniho muze byt takoveto federativni pouto uzitecne a pritom nenarusi spolecnou suverenitu narodu, jez budou cleny dane asociace."
Delegati 26 zemi, zastoupenych ve Spolecnosti narodu, poverili Briandta ukolem vypracovat k jeho navrhu memorandum. Pres vstricnost nemecke strany byl navrh, ktery rozhodne odmitla Anglie zdvorile odlozen. Po volebnim uspechu nacistu v roce 1930 a zvlaste po jejich prevzeti moci o tri roky pozdeji uz bylo na jakekoli uvahy o sjednocene Evrope pozde. Stary kontinent musel projit jeste dalsi zkouskou ohnem, nez se zacaly navrhy statniku a myslitelu kteri videli dal nez k plotu sve zahradky po druhe svetove valce naplnovat.
Zdroj Euroskop - 8. dubna 2013
Stanya Bay

Navrat na hlavni stranu