Navrat na hlavni stranu

Rozhovor s prof. Robertem Austinem o programu ceskych studii na Torontske univerzite
JC: Roberte, jak dlouho uz nesete na svych atletickych ramenech ceske bremeno?
RA:
Od roku 1995 do roku 1997 (byl jsem tehdy kandidatem PhD na Torontske univerzite) jsem zil v Banske Bystrici. Miloval jsem to. Dosud to povazuji za neco jako Zlaty vek. Vsude jsem po cele oblasti cestoval vlakem ­ a to je pro mne dosud nejcivilizovanejsi zpusob cestovani ­ Praha, Brno, Budapest, Kosice a hodne malych mist mezi. V malych mistech stredni Evropy se citim nejstastnejsi. Tak to byl muj zacatek. Predtim jsem byl Balkancem, zijicim v Tirane. Ve stredni Evrope jsem nasel svuj domov ­ pivo, omacky, polevky si mne ochocily. Take jsem se tam leccos dobreho naucil a ziskal nekolik navyku. Kdyz jsem v roce 1997 zacal ucit na Torontske univerzite, ceske (a slovenske) veci uz ve mne byly zakodovany. Prostrednictvim reditele instituce tehdy zname jako Centrum pro Ruska a Vychodoevropska studia, profesora Roberta Johnsona, jsem se setkal s vami a vy jste moji pozornost znovu soustredil na svou rodnou zem a od te doby spolupracujeme.
JC: Pokud jde o kurs vyucovani ceskeho a slovenskeho jazyka a literatury, kterym to vsecko zacalo a ktery byl pocat na obede, jehoz se zucastnili za Torontskou univerzitu Gordon Skilling a Kathryn Feuer a za Ceske a Slovenske narodni sdruzeni Josef Cermak jeste se vyucuje?
RA:
To doufam. Na univerzite to zacalo Gordonem Skillingem a vy jste hral dulezitou roli. Muselo to zacit politickymi vedami, ale take jsme se soustredili na jazyk a kulturu. Gordon Skilling o tom napsal ve sve knize. Torontska univerzita tehdy, stejne jako dnes, byla prednim mistem pro ceska studie. To je neco, na co muzeme byt vsichni hrdi.
JC: Tento novy Program ceskych studii je vlastne programem (alespon pokud jde o studium dejin) programem o Ceske republice a Ceskoslovensku. Ale o cem to skutecne je?
RA:
O cem to skutecne je? Rekl bych, ze dokoncujeme, co bylo zapocato v roce 1967. Ceska i slovenska komunita davno vi, ze Torontska univerzita je zivnou pudou pro myslenky a plany. Ty myslenky a plany jsou jine dnes, nez byly v roce 1967 nebo 1948, 1938, nebo 1918 nebo 1848. Ale investice do vzdelani porad zaujima predni misto. Kdyz prijdete do Munkovy skoly globalnich veci, tak vam ukazi jmena prukopniku, kteri zajistili, abychom tuto cast sveta mohli studovat a hovorit o ni. Ted jsme v dalsi fazi, nabizime oblastni studium a chceme, aby mladi lide chodili do Cech studovat jazyk, kulturu, spolecnost, dejiny a politicke vedy. Take chceme zajistit, aby cesti studenti prichazeli k nam. To je dobre pro Kanadu a je to dobre pro Ceskou republiku. Zacatek sve kariery jsem stravil v teto oblasti. Lokalni zkusenost z nas dela lepsi obcany. Take chci, aby kazdy student, vysokoskolak nebo graduovany student ­ tady i tam ­ mel stejnou prilezitost ­ nemate-li penize, my vam pomuzeme.
JC: Vim, ze v poslednich letech vzdy na jare odcestujete se skupinou studentu na Masarykovu univerzitu do Brna. Proc? Bude se s tim pokracovat?
RA:
To je nesnadna otazka! Letos slavime desate vyroci letniho programu v Brne. Kdyz jsme zacinali, kazdy rikal, ze to nema sanci. Zatim je to nesmirne uspesne. Kazdy rok bereme mezi triceti a sedesati studenty na studium stredni Evropy. Studenti miluji Brno, citi se tam doma. Miluji Prahu! Tuto akci jsem zacal ja a budu se snazit zustat u toho, dokud nepujdu do penze. Spolupracuji s brnenskou Masarykovou univerzitou hezky dlouhou dobu a jsem na to hrdy. Jsou uzasnymi partnery. Co slysime od studentu je proste vyjimecne, kdyz pomyslime, ze pred deseti lety se nas kazdy ptal: "Kde je to Brno?"
JC:. Co povazujete za nejdulezitejsi cast noveho Programu?
RA:
Pro mne je to stat se svetoobcanem. V Kanade i v Ceske republice chceme dat mladym lidem moznost rustu. Ja jsem vyrustal chudy, ale pozdeji behem sve kariery jsem mel moznost dostat se na hraci plochu. Po nasem soudu mladi lide potrebuji prilezitost bez ohledu na to, jestli si to mohou financne dovolit. Chcete-li byt specialistou na urcitou oblast, musite v te oblasti byt. My to chceme mladym lidem umoznit. Ja jsem svoji karieru venoval k zajisteni mezinarodnich prilezitosti. Cesi vedi lepe nez kdokoliv jiny, ze provincialni mysleni je nebezpecne.
Preklad a rozhovor Josef Cermak
(Profesor Austin je koordinatorem Programu evropskych vysokoskolskych studii v Centru pro evropska, ruska a euro-asijska studia v Munkove skole globalnich studii na Torontske univerzite).
***

Navrat na hlavni stranu