Navrat na hlavni stranu

Dobroty pozehnane primo Bohem
Kdyz se rozhlidneme po klasterech v nasi zemi, zjistime, ze mnisi nebo radove sestry se nejenom modli, ale take pracuji a cast prace dost casto venuji vzniku ruznych potravinarskych vyrobku. A konaji tak od nepameti. Pekarny, pivovary a uzitkove zahrady byly a stale jsou nedilnou soucasti mnoha klasteru. Prvni zminky o pivovaru napriklad ve Strahovskem klastere jsou uz ze zlomu 13. a 14. stoleti, v roce 1907 byl pivovar zrusen, ale znovu obnoven po vice nez devadesati letech, takze tam opet v soucasnosti lze ochutnat pivo Svateho Norberta, tmave i jantarove zlate. Obe jsou z ceskych sladu a zateckeho chmele, bez filtrace a pasterizace. "Opravdu bozi mok - na zdravi!"
Od 12. stoleti je na Ceskomoravske vysocine Zelivsky klaster - prvne patril benediktinum, pozdeji premonstratum. Byl mnohokrat stavebne dotvaren, v 18. stoleti mu raz baroka vtisknul dokonce Santini. Ma i svou pochmurnou historii, ve 20. stoleti si v nem komunisticky rezim zridil koncentracni klaster pro internovani clenu katolickych radu. Take zde byl a stale je soucasti klastera pivovar. Od roku 2010 nabizi tri druhy piva, Hastala, bylinny mok Marsil a pivo boruvkove Magni. K vyrobe piva se pouziva svrchne kvasena technologie, coz predstavuje ve vyrobe piva naprosty unikat, pouzita smi pry byt vyhradne v klasternich pivovarech. A uspesni zde byli i s jakousi stiznosti vedenou proti pivu, radem trapistu z Belgie. "Tak na zdravi, at dlouho zijeme!"
V nadhernem klastere z 12. stoleti - sester premonstratek v Doksanech pobliz Litomeric se postupne zrodily tri druhy likeru, ktere za svuj puvod vdeci klasterni bylinkarske zahrade. Soucasti klasterni apatyky byly totiz vzdy bylinne extrakty, puvodne pouzivane na lecive sirupy a pozdeji i na likery. Likery nesou jmena po prvnich sestrach Margarete, Adelaide a Beatrixi. Beatrix voni nadherne letnimi bylinkami a medem. Vim to, protoze jsem v tom nadhernem romanskem klastere byla a s Beatrixii jsem se vratila domu. Musim pozvat kamaradky a naplnit dokonale brousene, prvorepublikove likerove sklenicky tou medovokytickovou vuni "Mile damy, at nam chutna zivot, at jsme krasne!"
Klaster Tepla u Marianskych lazni byl zalozen ve 12. stoleti jako klaster premonstratu. Po celou dobu sveho trvani resil mnoho vojenskych napadeni, poniceni a pozaru. Od roku 1950 ho komunisticky rezim vyuzil jako kasarna a to az do roku 1990, kdy byl ve strasnem technickem stavu vracen zpet premonstratum. Presto ma za svymi zdmi i velmi sladkou davnou vzpominku. Pry se zde kdysi davno zrodily, pozdejsi lazenske oplatky. A mohou za to mlsni mnisi, kterym udajne v dobe, kdy v klastere nebyly momentalne zadne sladkosti, nabidnul mnissky kuchar oplatky hostii, ktere jim hojne pocukroval. Jestli je to pravda, nevim, ale cetla jsem to. "A mozna, ze jim hostie i nahral a tepla oplatka je opravdu bozi zazrak!"
Vsechny dobroty pochazejici z klasteru jsou, co do sve pripravy a vstupnich surovin, peclive strezene, takze se nedozvime, jake konkretni bylinky a ostatni ingredience se pouzivaji. Male odkryti kulinarskeho tajemstvi provedly samy klastery, vydanim nekolika opravdu zdarilych kucharskych knih, v policich obchodu vsak uz k nalezeni nejsou, byly temer hned vyprodane. Takze nemohu poslouzit vyberem receptu, snad jen "Cernymi mnisskymi knedliky" - 250 g cerneho chleba bez kurky z predchoziho dne nakrajime na kosticky a zalijeme rozpecenou hmotou ze 150 g slaniny, pulky nakrajene cibule, strouzku cesneku a jednoho mensiho jemne nakrajeneho porku, prilijeme 100 ml vlazne vody a stejne mleka. Hmotu nechame hodinu odlezet, pak primichame 50 g pohankove mouky a cele dukladne prohneteme. Mokryma rukama tvorime knedliky velikosti tenisoveho micku a varime ve vrouci osolene vode 20 ­ 25 minut. Jime ve vyvaru ochucenem cernym korenem nebo i krenem a sypeme nastrouhanym syrem. "Jeste bych si knedlicek pridala, je to znamenite!"
A je zde posledni zminka o neuveritelnem klastere Novy Dvur pobliz Touzimi. Neco takoveho jsem jeste nikdy nezazila. Byla jsem tam zcela unesena malebnosti krajiny, ktera klaster obklopuje, mistem kde vlastne vubec neni lidska civilizace, kde se rozprostiraji kolem dokola louky, pole a za nimi lesy a vsude ticho, ticho a ticho, nikym s nicim nerusene, jako bychom se nenachazeli ani v 21. stoleti. A uprostred ticha dokonala stavba cisterciackeho klastera trapistu Novy Dvur. Klaster vzniknul z puvodniho zcela zchatraleho barokniho statku, ktery v roce 1999 zakoupil rad trapistu z francouzskeho Sept-Fons na doporuceni nekolika Cechu, kteri se po sedmiletem zivote ve francouzskem klastere vratili domu do Cech s pevnou myslenkou zalozit zde novy klaster. Podarilo se, architektem se stal John Pawson, jiz tehdy svetove uznavany, ktery se po celou dobu vystavby stal i ostre sledovanym vsemi medii, protoze mnozi nemohli vubec pochopit, jak tento svetove renomovany anglicky architekt souhlasil se zakazkou kdesi ve stredu Evropy, na zcela pro verejnost neznamem, ci dokonce bezvyznamnem miste. Pawson pochazi navic z velmi bohate rodiny, jejiz generace vzdy uznavaly Metodistickou cirkev a je tedy mozne, ze tento rad prosazujici skromnost, zaroven vsak i duchovni bohatstvi se na pojimani hodnot u Pawsona podilel. Pricemz tento umelec vsak nikdy nezatracuje ani urcitou miru optimalniho luxusu. V roce 2004 byla stavba dokoncena a posvecena.
Mnisi se zde pevne ridi heslem "Nemluv a pracuj" Vedle sveho duchovniho zivota se tedy praci plne venuji, obhospodaruji louky, lesy, pestuji ovce, pracuji na zahradach a vyrabeji bezchybnou horcici podle starych trapistickych receptur. V Novem Dvore vyrabeji asi ctyri druhy "Horcice po staru." Neco malo o priprave sdeli, ale opravdu toho moc neni. Za nejlepsi horcicne seminko povazuji druh z Kanady, seminka maci v octe s vodou z okolnich lesu, pak melou na mlynskem kameni, provonuji medem a moravskym bilym vinem. Vic toho nereknou, snad jen to, ze se Cechum zda jejich horcice prilis ostra. Ale nejsou skoupi na recept s pouzitim sveho vyrobku. Takze zde je: "Talir bratru z Noveho Dvora" - 350 g teleci pecene, totez pecene veprove ­ oboji se nakraji na kostky asi 3 x 3 cm a silne potre marinadou ze 4 polevkovych lzic horcice a 2 slunecnicoveho oleje ­ pak se necha odlezet a nakonec griluje. A k tomu "Zeleninovy salat" z petrzele, kerbliku, pazitky, libecku, listu horcicneho seminka, rokoly, kaderaveho salatu ­ se zalivkou z 1 polevkove lzice horcice, 2 lzic vinneho octa, 5 lzic oleje, soli a pepre.
A pomalu jsme u konce s temi vybranymi dobrotami, asi bychom jich nasli vic, ale i tak jich neni zrovna malo.
Je namiste uz jen poznamenat neco, co melo byt asi uvedeno hned na pocatku, a sice toto: Do ceske historie klastery pevne patri a je zcela lhostejne zda je obyvali benediktini, premonstrati, cisterciaci, karmelitani, frantiskani a dalsi a zda to byl klaster Zbraslav, Plasy, Vyssi Brod, Ceska Koruna, Strahov, Brevnov, Kladruby, Doksany, Zdar, Trebic, Emauzy, Svata Anezka Ceska a jine. Temer vzdy se jednalo o vyznamne stavebni pociny, s jejichz krasou jsou spojovana nemene vyznamna jmena jako Dientzenhofer, Brandl, Santini, Hilbert a jak je videt i dalsi. Za zdmi klastera to vzdy vypadalo tajemne a tak se nelze divit, ze i ty klasterni dobroty pozehnane Bohem v sobe kus tajemstvi maji a budou mit i nadale.
Jana Fafejtova - Praha

Navrat na hlavni stranu