Navrat na hlavni stranu

Otevreny dopis panu Ludwiku Klimkowskemu, Presidentu Tribute to Liberty
Vazeny pane Klimkowski,
Tesi me, jako svedka pocatku a vyvoje myslenky postaveni pamatniku obetem komunismu, ze Vas mohu privitat do funkce prezidenta Tribute to Liberty a pogratulovat Vam k Vasemu uspechu v ziskavani penez pro pamatnik.
Verim, ze obetem komunismu dluzime vdecnost, uctu a ­ a to predevsim ­ pravdu, vcetne pravdy o tom, jak projekt vybudovani pamatniku vznikl.
JAK TO ZACALO - Koncem cervna kazdeho roku Cesi a Slovaci v Torontu slavi v Masaryktownu ve Scarborough (vychodni oblast Toronta) Cesky a Slovensky den. Toho slavnostniho dne se v roce 2007 (alespon si to tak pamatuji) zucastnil clen kanadskeho parlamentu za Calgary, Hon. Jason Kenney, tehdejsi Secretary of State for Multiculturalism and Canadian Identity, a take tehdejsi velvyslanec Ceske Republiky v Kanade, Pavel Vosalik. Oba ucastnici oslovili shromazdene a pak spolu hovorili blizko pamatniku obetem komunismu, Znovu ukrizovaneho, duchovniho ditete skromne ceske hrdinky, Eduardy Ottove (jeji bratr byl popraven, ona s maminkou prozila deset let v komunistickych kriminalech a koncentracnich taborech), dila vyznamneho ceskeho sochare Josefa Randy. Pan Kenney poznamenal (stal jsem vedle nej), ze je skoda, ze tento pamatnik neni umistnen na miste, kde by ho videli tisice lidi. Pan Kenney o myslence mluvil s kanadskym ministerskym predsedou, Stephenem Harperem, ktery o neco pozdeji napsal Kenneymu, ze "myslenku silne podporuje." Panove Kenney a Vosalik se zrejme myslenkou zabyvali podrobneji, ponevadz Vosalik pozadal Zuzanu Hahnovou, aby pripravila navrh na vybudovani pamatniku obetem komunismu v Ottawe.
ZROZENI OPEN BOOK GROUP  (OBG, Skupina otevrena kniha) -  Pani Hahnova, nejvic znama svoji charitativni organizaci Hearts Open Toronto, dala dohromady svoji organizaci s Kanadskym Sokolem a DareTheatre. Skupina, kterou nazvali Open Book Group (OBG) mela v te dobe podporu i Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade a Masarykova ustavu a jeji prvni schuze se zucastnili zastupci trinacti etnickych skupin.
TRIBUTE TO LIBERTY ­ O nekolik mesicu pozdeji skupina vedena pani Alidou Formandis (Zuzana nebyla pozvana) vytvorila organizaci Tribute to Liberty (TTL). Alida, ackoli uplne ignorovala praci Zuzany, ke ktere se chovala jako kdyby nebyla, i OBG, nabidla me ­ ackoliv vedela, ze jsem byl clenem spravni rady OBG - misto ve spravni rade TTL. Pozvani jsem prirozene neprijal. Ale vsichni clenove OBG souhlasili s tim, aby pan Charlie Coffey, O.C., nas cestny predseda, prijal funkci cestneho predsedy projektu pro obe skupiny. Coffey nabidku prijal a obe skupiny zily vedle sebe a nakonec podaly spolecne (i kdyz kazda samostatne) zadost National Capital Commission.
ZADOST NATIONAL CAPITAL COMMISSION ­ Zadost OBG pripravila Zuzana Hahnova. Rika se v ni::
"Hearts Open Toronto zacala ruzne organizace o projektu oslovovat na podzim 2007 a spolecne s Kanadskym Sokolem organizovala 31. ledna 2008 prvni verejnou schuzi. Protoze schuze mela mimoradny ohlas mezi etnickymi komunitami, v sdelovacich prostredcich i mezi diplomaty zastupujicimi drive komunisticke zeme, dalsi schuze byla planovana na 22. unora 2008. Z respektu pro etnickou ruznorodost, souhlasili jsme s tim, aby se pristi schuze konala v hale Polskeho Kongresu. Schuze byla zahajena tibetskou modlitbou, zacinajici obradnim zapalenim butter lamp cestnym hostem, Hon. Jason Kenney. Schuze byla zpravodajsky dobre zaznamenana a programy o ni prineslo nekolik nezavislych televiznich stanic, vcetne Ceske TV, Polske TV a Cinske TV Jmeno Otevrena kniha bylo zvoleno k ucteni mnohych autoru, kteri pokracovali v psani pravdy navzdory pronasledovani, a jako symbol nasi oddanosti pruhlednosti a pristupnosti Verime, ze nase zadost splnuje tematicky a vzdelavaci ucel, aby opravnil oslavu pamatky na verejnem pozemku Open Book Group  vypracovala vycerpavajici strategii v nasledujicich klicovych oblastech:
Iniciativa pro vsechny
Nas pristup se snazi zahrnout vsechny, vybizi skupiny i jednotlivce, aby pouzili sveho vlastniho promocniho usili pod nasim zastresenim. Nase skupina pripravila navrh dopisu, zadajiciho podporu a zavazek sbirat penize. K dnesnimu datu jsme obdrzeli podporu od vice nez dvaceti ruznych organizaci a rovnez od prominentnich jednotlivcu.
Politicka podpora
Chceme oslovit vsechny bez ohledu na stranicke svazky, a na kontinent jejich pusobeni, chceme uznat humanitni hodnoty, ktere jsou jadrem tohoto projektu. Nasemu usili se dostalo podpory od:
-Vaclava Havla, byvaleho ceskoslovenskeho prezidenta, katalyzatorem Sametove Revoluce a v soucasne dobe predsedy Council of Human Rights in North Korea
-RT.Hon. Stephen Harper, kanadsky ministersky predseda
-Hon. Jason Kenney, SoS, ministr narodni obrany
-Hon. Geoff Regan, poslanec za volebni okres Halifax West, Nove Skotsko
-Hon. Lindsay Blackett, ministr kultury a kanadske identity
John McKay, poslanec za volebni okres Scarborough-Guildwood
...a dalsi."
Obe skupiny byly pozvany na schuzi do Ottawy; obe prijaly a obhajovaly svuj navrh. 10. zari 2009, na schuzi spravni rady NCC, ktere byla za OBG pritomna Zuzana Hahn a za TTL Tim Egan, ale nebyli pozvani mluvit, NCC udelalo ponekud podivne rozhodnuti: spravni rada schvalila koncepci projektu (a 'Monument to the Victims of /Totalitarian /Communism'), ale odmitla pridelit stejne jmeno proponovanemu pamatniku. Spravni rada navrhovala, aby pamatnik byl pamatnikem obetem jakehokoliv druhu utisku, nekteri clenove meli problem se slovem 'komunismus' ponevadz jmeno s takovym slovem 'by se mohlo jevit nemistne kriticke Kanadanum, kteri se ztotoznuji s komunismem'. Helene Grand-Maitre (mluvila francouzsky) prohlasila: "Meli bychom si byt jisti, ze jsme v tomto oznaceni politicky korektni"; Adal Aryada trapila 'velmi tesna definice" a slovo komunismus ve jmene, ponevadz Kanada ma komunistickou stranu; Richard Jennings chtel vymenit slova 'totalitarian Communism' slovy 'offensive regimes' (ofenzivni rezimy).
Rozhodnuti spravni rady NCC vyvolalo znacny zajem. The Ottawa Citizen, National Post, CBC otiskli nebo vysilali prohlaseni mluvcich TTL, Alidy Fortsmanis a Tima Egana a reakci Zuzany Hahnove za OBG: "Nase skupiny mluvi za obyvatele na trech ze sedmi kontinentu; Charlie Coffey nazval vybudovani i pojmenovani pamatniku "zalezitosti globalni dulezitosti"; byl citovan vyrok ministra imigrace, Jasona Kenneyho, ze jeho zajem o postaveni pamatniku v Ottawe byl inspirovan schuzkou s Ceskym a Slovenskym sdruzenim v Torontu (ve skutecnosti se tak stalo na Ceskem a Slovenskem dnu poradanem Masarykovym ustavem na Masaryktownu. Clanky a televizni relace podnitily silnou odezvu ­ vetsinou spis nelichotivou vuci nekterym clenum spravni rady NCC. 17. zari jsem se v zastoupeni OBG (Zuzana Hahnova byla v Praze) zucastnil telefonicke konference mezi zastupci NCC (komise schuzi svolala), Alidou Fortsmanis a Timem Eganem, zastupujicimi TTL  a mnou. Jedinym tematem schuze (stejne jako podobne konference o dva dny pozdeji) byl nazev pamatniku. Ackoliv jsme nebyli nijak zamilovani ani do gramatiky jmena ani jeho lingvisticke krasy, byli jsme ochotni pro pamatnik prijmout jmeno Memorial to Victims of Communism ­ Canada, a land of refuge a potvrdili sve rozhodnuti na schuzi v Eganove kancelari v ustredi spolecnosti High Park Group.  Ve sve nasledne tiskove zprave Zuzana Hahnova napsala: Jmeno se nerodilo snadno, ponevadz nekteri clenove spravni rady National Capital Commission (organizace poverene udelovat federalni oslavne pocty) navrhovala pro pamatnik jmeno "Obetem utisku". Obe skupiny tvrde hajily svoji pozici, ze slovo "Komunismus" musi v titulu zustat. Dr. Joseph Cermak, ze skupiny OPEN BOOK GROUP trval na oznaceni komunismu jako pricine zlocinu zodpovednych za vic nez 100 milionu zivotu. Podle nazoru pani Hahnove tema projektu spojuje uprchliky... z nichz mnozi uprchli do Kanady, kde se stali nedilnou casti demokraticke spolecnosti.
Zuzana Hahnova hodnoti rozhodnuti NCC skoro jako prikaz k spolupraci mezi obema skupinami: "Po dvou letech tvrde prace clenu OBG, jejiho cestneho predsedy Charlie Coffeyho, OC, neunavneho usili rady skupin i jednotlivcu, jsme dospeli k vyznamnemu milniku. 22. zari 2009 bylo v Ottawe ucineno historicke rozhodnuti: National Capital Commission udelila pravo postavit na federalnim pozemku pamatnik nazvany Memorial obetem totalitniho komunismu ­ Kanada, zeme utociste (organizaci) Tribute to Liberty spolu se zakladajicim partnerem, Open Book Group. Jmeno pamatniku bylo pozdeji pozmeneno, ale umysl zustal stejny... Obe skupiny byly jmenovany spolecne, aby vytvorily spolecenstvi, ne aby OBG byla povazovana za dodatecny napad. Od data tohoto rozhodnuti se OBG snazila vytvorit pracovni svazek s Tribute to Liberty. Nase snaha byla zatim neuspesna. (Do te miry, ze Charlie Coffey rezignoval na funkci cestneho predsedy projektu a jako duvod udal nespravedlive zachazeni s OBG. Verime, ze s novym vedenim se vytvori nova prilezitost ke spolupraci."
ZDI NEMLCI (Voices within Walls) ­ Po obdrzeni povoleni National Capital Commision k stavbe na federalnim pozemku v Ottawe,  OBG ­ v presvedceni, ze nas spolecny projekt by mel byt vic nez administrativni proces, ale mel by mit i dusi ­ 26. listopadu uvedl v Great Hall v Torontu svou prvni akci na podporu projektu, Voices within Walls, organizovanou Zuzanou, ktera popsala trirozmerny ucel akce: oslavit 20. vyroci padu berlinske zdi a zelezne opony v Evrope; sirit informace o komunistickem utisku ve svete; a pomoci vybrat $1,5 milionu na realizaci Pamatniku. Po Zuzanine soudu toto predstaveni, ktere ziskalo skvele kritiky jak v Torontu, tak ve Winnipegu (video predstaveni ji bylo promitnuto na Karlove univerzite jako cast Mene Tekel Festivalu proti totalite v Praze v Ceske Republice), je holdem duchovni sile obeti komunistickeho utlaku z ruznych oblasti sveta, kteri byli schopni povznest se nad fyzicke omezeni sveho prostredi. Autenticke zaznamy tyrani, zalarovani a smrti se prolinaji se vzdusnym tancem a abstraktnim dramatickym vyrazem, aby vytvorily jedinecny a hluboce dojimavy zazitek. Verime, ze jak predstaveni, tak film by mohly slouzit jako mocny prostredek pri sbirani prostredku k dosazeni naseho spolecneho cile, postaveni pamatniku. Tesime se na prilezitost predlozit Vam tento pozoruhodny dokument a setkat se s novym vedenim TTL k rozhovoru o moznostech spoluprace.
Vazeny pane Klimkowski, myslim si, ze schuzka mezi Vami a Zuzanou by mohla byt uzitecna. A smim-li skoncit osobni poznamkou: jak se priblizuji ke svym 90. narozeninam, citim, ze je cas zacit pratelske vzdalovani se z tohoto sveta. V tomto duchu poslu s kopii tohoto dopisu svuj sek na $1000.00 jako dar na pamatnik, coz me myslim opravnuje k jedne dlazdicce. Pral bych si, aby nesla jmeno Jaromir Cermak (Jaromir, muj zesnuly bratr, stravil sest roku v komunistickych zalarich a pracovnich taborech). Vim, ze Ceske a Slovenske sdruzeni nyni rovnez sbira na tento pamatnik, ale prosim, abyste muj dar povazoval za inspirovany OBG.
Dekuji Vam.
S pranim vseho dobreho
Vas
Josef Cermak
***---

Navrat na hlavni stranu