Navrat na hlavni stranu

Tak se tomu v klubu rika, prvni show je politika
Predposledni tyden ledna se jezil politickymi udalostmi jako bodliny dikobraza: V pondeli byl uveden do uradu Obama a Mervyn v klubu Cicero shrnul opulentni inauguraci nejmocnejsiho prezidenta sveta slovy: "Za ctyri roky bude americky statni dluh 20 miliard, Rusove budou sekyrovat Evropu a Cina podporujici Severni Koreu zpusobi, ze Japonsko, Taiwan a Jizni Korea se postaraji o vlastni atomovou bombu, aby se neobavaly Ciny a atomove hrozby ze Severni Koreje. Obamovi to nevadi a chce snizit vyzbrojeni USA."
Nikdo takove predpovedi neodporoval, kdyz rostouci dluh degraduje americky vliv na globalni ekonomiku i bezpecnost. Ve stredu byl zvolen do tretiho obdobi pravicovy izraelsky vudce Bibi Netanyahu a kazdy v klubu vi, ze Izrael je vcelku sam mezi zbankrotovanymi zememi na pobrezi Stredozemniho more, tedy Reckem, Italii a Spanelskem, a radikalnimi islamskymi zememi na africkem severu i nepratelskymi arabskymi zememi Stredniho vychodu; nikdy od vzniku Izraele nebyly vztahy s Bilym domem tak mrazive jako to ukazal Obama. Bibi snad doufal, ze s pomoci USA vytluce z Iranu atomovou bombu i verejnou retoriku zniceni Izraele a ted je v teto kriticke situaci sam a to je prekerni situace pro Izraelce jako narod i pro existenci statu.
V sobotu se Cesi demokraticky rozhodli pro levicoveho prezidenta a predznamenali namluvy smerem k Moskve, kdyz kandidat Zeman svou retorikou urazil Nemce na zapade.
Ale tim politicky cirkus predposledniho tydne ledna neskoncil, protoze sobotni sjezd ontarijske liberalni strany zvolil do cela Liberalni strany lesbicku Kathleen Wynne a tim i premierku provincie Ontario po odstupujicim premierovi. Tato zprava zpusobila v klubu to, co se kulantne nazyva neskryvane rozpaky.
Jim Geese se shovivavosti rekl, ze jemu sexualni orientace premierky Ontaria vubec nevadi a dodal, ze pro neho je podstatne to, co premierka udela s desetimiliardovym rozpoctovym schodkem, ktery zdedila po predchudci.
Jerry Labelle rekl, ze bude drzet premierce palce, pokud omezi to ekologicke blaznovstvi, ze vetrna a solarni energie muze nahradit energeticky schodek v elektrine, kterou provincie existencne potrebuje. Fred Slade rekl, ze fandi premierce, jestlize nasadi ohlavku Unii ucitelu, ktera pozaduje vice penez za stejnou praci a vyhrozuje stavkou ucitelu.
Bylo znat, ze Mervyn vhodi do teto pohody s novou premierkou granat slzneho plynu: "Zatim jsme neslyseli od nove premierky kloudnou vetu ani k jednomu z vyjmenovanych ontarijskych problemu - deficit a energie a sebestredne unie. A musim vam oponovat, ze nejvetsi problem Ontaria i Kanady je rozpad tradicni rodiny a moralky; kdyz polovina zen vychovava deti bez pritomnosti otce, kdyz polovina dospelych jsou obezni, kdyz tretina studentu neukonci stredni skolu maturitou, musim rict, ze premier musi byt prikladem rodinneho zivota, coz premierka neni, a na tyto utopie, jaka bude hospodyne, ale neni matka, se nedam nachytat." Ticho bylo jako v kostele a Mervyn dodal, co mne taky casto hnete: "Ja chci u kormidla uplne normalni osobu."
Pani Firlova, ktera dosud sledovala a mlcela, pokyvla hlavou, ze Mervyn vystihl, co si ona taky mysli. A ja jsem sklopil hlavu k papiru, kam zapisuji prubeh sezeni, a poznacil jsem, ze k rodine neni alternativa. Eva pripomnela, jak se Francouzi vztycili k odporu, kdyz liberalni prezident Francois Hollande predlozil zakon, ze homosexualove by mohli adoptovat deti; copak se od Francouzu nemuzeme aspon v necem poucit, ze rodina a deti jsou zakladem naroda i nasi provincie?
Poznacil jsem si, ze po vyslechnuti nazoru Mervyna a pani Firlove by hlasovani o vyhledu premierky v jarnich ontarijskych volbach nebylo ruzove. Ale Mervyn hlasovani nenavrhl.
Rosta Firla - Sudbury

***

***---
Mily Rosto,
s politovanim musim konstatovat, ze ti ani tvym kumpanum v klubu Cicero predpovedi nejak moc nevychazeji. Doufam, ze Mervynovi rovnez nevyjde ta predpoved s 20 miliardami statniho dluhu. Zatim nijak behem Obamova prezidentovani bezpecnost Spojenych statu nepoklesla a, pokud vim, ani rozpocet na armadu nesnizil, ale odmitl dat dalsi miliardy extra na zbrojeni. Zda se, ze je to posledni vec, na kterou si mohou Americane stezovat.
Nevim, jestli lze Milose Zemana nazyvat levicovym kandidatem. Rada socialnich demokratu dala prednost Karlu Schwarzenbergovi a naopak "pravicovy" Vaclav Klaus se vyslovil pro Milose Zemana. V dalsim radku chvalis vitezstvi premiera Benjamina Netanyahua. Kazdy ma pravo na svuj nazor, ale jeho vitezstvi bylo Pyrrhovym vitezstvim (jedna se o slovni spojeni, ktere vyjadruje formalni vitezstvi ci uspech, ktere ve skutecnosti ve svych dusledcich zadnym vitezstvim ci uspechem neni - Wikipedie). Netanyahu ve volbach ztratil a druhy den jiz upravil svoji ostrou retoriku. Co se tyce Milose Zemana, ten byl naopak jeho velkym privrzencem.
A k volbe ontarijske premierky - nechci jit tak daleko jako Robert Sedlacek, ktery natocil skvely film Rodina je zaklad statu, ale jen bych upozornil, ze predchozi premier Dalton McGuinty mel dobrou a sporadanou rodinu, presto jsi s nim nebyl spokojen a totez plati o prezidentovi Obamovi. Navic francouzsky parlament odsouhlasil snatky osob stejneho pohlavi. Nova premierka je tedy spise vyjimkou nez pravidlem. Na druhou stranu cisar Josef II. navstevoval i verejne domy a byl to skvely panovnik. A co se tyka odboru, je jim nova premierka vic naklonena nez byl jeji predchudce.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu