Navrat na hlavni stranu

Nazor Cecho-Kanadana na volby prezidenta CR v roce 2013
(A az zlocinci demokracii nakonec ovladnou, protoze zlocinci od prirody tihnou po pozicich a moci, vznikne tyranie horsi nez dovede nejhorsi monarchie nebo oligarchie ... Sokrates)
Na tento muj nazor se obcane v moji byvale vlasti mohou klidne, jak se lidove rika, vybodnout. Uvodem k dalsimu povidani par vecnych informaci o moji bezvyznamne malickosti (neco o ni sdeleno v ruznych krajanskych periodikach, do nichz nepravidelne od roku 1979 dopisuji v pokuseni stat se grafomanem, tedy clovekem, ktereho nijak moc neodsuzuji).
Se svou malou rodinkou jsem emigroval z CSSR v listopadu roku 1968. Nikdy jsem nepodlehl pokuseni upravit si tzv. vztahy s republikou pod vedenim G. Husaka a nemohl tedy jit na pohreb ani matce, ani otci, ani bratrovi.
Moje zena i ja jsme se snazili zapojit do zivota v Kanade, snad se nam to slusne podarilo. Dal budu psat vice o sobe, nebot mne situace v rodne zemi po odchodu neprestala zajimat. Po leta jsem odbiral a nadale odbiram knihy a periodika krajanskych nakladatelstvi a situaci v Cechach nikdy jsem neprestal sledovat. Ani po (pro mne neocekavane) zmene pomeru v roce 1989.
Tolik ve strucnosti uvodem.
Dnes je rok 2013 a lid v Cechach voli sveho dalsiho prezidenta.
Snazim se tu dulezitou udalost sledovat hlavne v Lidovych novinach ale i jinde, coz dnes neni zadny problem diky internetu.
A tu mne ponekud fascinuje uroven nekterych komentaru a vubec zpusob, jakym probiha volebni kampan v onom druhem kole, mezi dvema kandidaty. Zasnu nad chabou pameti, ktera promiji zavazne veci kupr. panu Zemanovi (opozicni smlouvu, startovni to blok pro radu dnes znamych problemu, vcetne tunelovani), stejne tak nad invektivami sdelovanymi proti svemu konkurentovi na hradni kreslo, K. Schwarzenbergovi.
Myslim, ze oba kandidati maji stranky kladne, stejne jako zaporne. Podivuji se ale mnohdy nad ubohosti argumentu, o kterych se docitam a to prevazne v kritickem postoji vuci K. Schwarzenbergovi.
A zasnu ... proc tak mnozi jeho odpurci maji tak neprekonatelny odpor k jeho slechtickemu titulu? Coz ten nas narod netrpi po staleti tim, co se stalo po Bile hore? Aristokracie, ac ne zcela bez chyb, stejne jako kazda spolecenska trida, byla deklasovana a zlikvidovana. A s jakym vysledkem? Upadek urovne a vzdelanosti. Proc nektere severske staty, kde kral neni podobne hodnocen, jak slechta v Cechach lidem, ale je vazenou osobnosti, patri k tem nejuspesnejsim a nejdemokratictejsim zemim Evropy? Proc takova nevrazivost mnohych vuci kandidatu se slechtickym titulem, ktery samozrejme neni bez chyb? Ale kdo je? Kdo z vazenych obcanu Ceske republiky? A nebo snad ja?
Mam zato, ze je to prave likvidace teto spolecenske tridy, k niz patri i prezidentsky kandidat K. Schwarzenberg, ten prvopocatek mnoha smutnych udalosti, pocinu a konec koncu i vyvoje charakteru obyvatel CR.
Obavam se, ze tak mnozi moji krajane v domovine chabe a unahlene, se zastrenou pameti, zvazuji rozdil mezi obema kandidaty na stolici na Hradcanech! Mezi panem Zemanem, pohotovym a jiste chytrym a K. Schwarzenbergem, zkusenym, komunismem sikanovanym a moudrym.
V teto chvili, kdy pisu tohle povidani o vysledku jeste neni rozhodnuto ... a prave to moji uvahu nijak neovlivnuje.
Douska: jaka je nadeje, ze pod novym prezidentem dojde k naprave ostudne situace s letitou neexistenci honorarniho konzulatu ve Vancouveru a potazmo vzato k situaci, ktere jsme, ja a moje zena, prave vystaveni? Budou se ve Vancouveru konat konzularni dny, na kterych jsem chtel zaridit prodlouzeni nasich ceskych pasu. Sdeleno, ze to neni mozne neb jsme drziteli dosud platnych pasu a jejich obnoveni lze, s technickych duvodu a s ohledem na platna ustanoveni v ramci EU od roku 2006 vykonat jen v Praze, Ottawe, pripadne Los Angeles. To znamena nemale cestovni naklady. Naposledy jsme si vyrizovali ceske pasy snadno a jednoduse na honorarnim konzulatu ve Vancouveru. Vysvetleni konzularni zastupitelky, dosud nedostatecnou technikou zvladnout z Vancouveru technicke nezbytnosti, nikterak nam nepomuze.
A tak je docela mozne, ze ten slavny cesky pas obnovovat nebudeme. Je mozne, ze pan Zeman zapusobi na prislusne ministerstvo, aby doslo k naprave? Sotva. Neni snad Vancouver povazovan za jedno z nejvyznamnejsich a neskvelejsich svetovych mest?. (To, ze s takovou klasifikaci velmi nesouhlasim, je docela jina vec.)
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu