Navrat na hlavni stranu

Zeman versus Schwarzenberg
Ve ctvrtek 24. ledna 2013 a v patek 25. ledna 2013 (od 14 do 21 hodin) se kona na konzulate v Torontu a na velvyslanectvi v Ottawe druhe kolo prime prezidentske volby mezi Milosem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem. V Ceske republice je druhe kolo voleb na poradu o den pozdeji.
Predvolebni pruzkum agentury ppm factum, podle nehoz zatim vetsina volicu tesne preferuje na post prezidenta Milose Zemana (SPOZ), jeho protikandidata Karla Schwarzenberga (TOP 09) neprekvapil. Domniva se totiz, ze za aktualnim vetsinovym vysledkem Zemana stoji stranicka podpora socialnich demokratu a komunistu. Prezidentsky kandidat a ministr zahranici to o vikendu rekl na mitinku v Ostrave.
Podle pruzkumu agentury ppm factum by Zemana v druhem kole volilo 53,7 procenta lidi, zatimco Schwarzenberga 46,3 procenta volicu. O sve volbe je ale definitivne rozhodnuta jen zhruba polovina obcanu, kteri hodlaji volit (patria.cz).
Jak jsme se mohli presvedcit dvakrat v poslednich nekolika mesicich, predvolebni pruzkumy se mohou znacne mylit. V rijnu a listopadu v americkych volbach tvrdily pruzkumy verejneho mineni, ze se bude jednat pri volbach v Americe o vyrovnany souboj, dokonce nektere agentury jako Rasmussen davaly prednost Mitt Romneymu. Nakonec zvitezil obrovskym rozdilem hlasu volitelu 332:206 jiz pred pulnoci Barack Obama. To znaci rozdil 126 volitelu. V celkovem souctu Obamu volilo o 3 369 965 volicu vice, coz neni zanedbatelne cislo.
Nyni v prvnim kole prezidentske volby v Cechach jeste mesic pred volbami byl na cele Jan Fischer. Fischer se jeste par dni pred volbami drzel na druhem miste, zatimco Karel Schwarzenberg byl az ctvrty.
Podarilo se mu vsak skoro nemozne a s velkym naskokem skoncil druhy, zatimco Jan Fischer skoncil v poli porazenych. Vzhledem k tomuto selhani pruzkumu, jsou pred druhym kolem jednotlive agentury opatrnejsi a nektere chteji zverejnit vysledky az po volbach, podle prislovi, ze po bitve je kazdy generalem.
Podle serveru aktualne.cz by poslanci a senatori v druhem kole prezidentskych voleb zvolili Milose Zemana. Na vyzvu internetoveho deniku zapojit se do virtualni prezidentske volby reagovalo - a o jmeno sveho favorita se nakonec podelilo - 122 poslancu a 43 senatoru. Celkovy vysledek za obe komory Parlamentu byl - s rozdilem 5,5 % - vice naklonen Milosi Zemanovi. Jen pro pripomenuti - po prvnim kole volby, v niz poprve v ceske historii rozhoduji primo obcane, cinil rozdil mezi Milosem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem pouhe necele procento (0,81 %). Schwarzenberguv mirny naskok, se kterym podle pruzkumu zvitezil v Poslanecke snemovne, Zeman s prehledem smazal vyrazne vyssi podporou, ktere se tesi u senatoru.
Trochu to tak pripomina situaci z roku 2008, kdy Vaclav Klaus pri hlasovani ve Spanelskem sale Prazskeho hradu prvni dve kola u senatoru vyhral, zatimco u poslancu byl uspesnejsi jeho protikandidat Jan Svejnar. Ve tretim kole vsak Svejnar tuto prevahu ztratil a prezidentem se podruhe stal prave odchazejici Klaus. V tomto pripade by vsak situace preci jen byla trochu jina, alespon podle indicii, ktere z pruzkumu vyplyvaji.
Schwarzenberg totiz sice ve snemovne vyhral o sedm hlasu, nicmene velke mnozstvi zakonodarcu neodpovedelo (jak uz vyplyva z velikosti vzorku) a treba v pripade ODS se naslo take pomerne dost lidi, kteri navzdory deklarovane stranicke podpore Karlu Schwarzenbergovi nechteli jmeno sveho kandidata rict. "Pri teto volbe nikoho nezastupuji, muj hlas je jenom muj. Uzivam si te vyjimecne moznosti," komentoval to jeden z clenu ODS. Zatimco mezi socialnimi demokraty se objevil jeden poslanec, ktery svuj hlas da Karlu Schwarzenbergovi, mezi komunisty zadny takovy "rebel" podle vysledku aktualne.cz neni.
Co se ostatnich stran tyce, tak u poslancu Veci verejnych lze jen velmi obtizne hledat favorita vzhledem k jejich nazorove roztristenosti; to je naopak pomerne jednoduche v pripade zakonodarcu sdruzenych kolem strany LIDEM, kde vyrazne dominuje Karel Schwarzenberg. "Rikam to jasne a verejne - budu volit Milose Zemana," reaguje naproti tomu nezarazeny poslanec Jiri Paroubek (LEV 21).
Osobne nemam rad rozdeleni na levici a pravici. Obzvlaste pri volbe prezidenta by mely rozhodovat spise jine vlastnosti. Temer kazdou minutu dostavam zadost, abych sel volit knizete stridave se vsim spatnym, co Milos Zeman behem sveho premierovani zpusobil. Obcas s tim prijde nejaky ten hanopis na Karla Schwarzenberga.
Za Milose Zemana se postavili oba Klausove, jak reditel gymnazia Vaclav mladsi, tak i soucasny prezident Vaclav starsi. O tom, ze odstupujici prezident nema rad emigraci jsme se mohli presvedcit na Masaryktownu, kdyz hystericky vyskocil na Blanku Rohnovou. Nezapomenme take na jeho priblbly vyrok o dvojim obcanstvi, kdy rekl, ze nikdo nemuze byt castecne tehotny. Neni take pravdou, ze knize mluvi spatne cesky, jeho cestina je skvela. I v tomto se oba Klausove myli.
U Schwarzenberga mne spise vadi, ze nebyl konsistentni v zahranicni politice. Byl sice proti bombardovani Jugoslavie, ale v zapeti uznal Kosovsky rezim. Takovych telemarku najdeme vice.
U Zemana jsou to zase libive fraze, ktere nesnasim. "S terorismem se nevyjednava, s terorismem se bojuje." K tomu dodavam, ze pokud neni dostatecne silny, pak ho zlegalizujeme (Kosovo, Alzir, PLO).
V zaveru minuleho tydne se kampan priostrila a muj pritel Jan Kozlik mi poslal na dotaz, koho bude volit toto: Nebyl jsem priznivcem zadneho z obou kandidatu az do onoho duelu na CT1, kdy Zeman polozil Schwarzenbergovi zaludnou otazku na odsun Nemcu. Cekal jsem, ze Schwarzenberg bude mlzit. Namisto toho projevil neobycejnou statecnost a rekl, co si mysli, trebaze musel vedet, ze tim ztrati mnoho volicu (syndrom spatneho svedomi je latentne stale zivy) a vedel, ze Zeman prave na tom chce ziskat masy. Proto - a pro nic jineho - mi nezbyva nez volit Schwarzenberga takrka povinne.
Klaus Zemana pochvalil a Zeman rekl i proc - protoze pry umi dodrzet dohody. Nikdo se ho nezeptal jake. Jsem si jist, ze tzv. opozicni smlouva obsahovala i nepsane dohody a ze jednou z nich bylo, ze se kriminalni kauzy z minula nedotahnou do konce. A to se take stalo, o tom by mohli kriminaliste vypravet. To skutecne Zeman "gentlemansky" dodrzel.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu