Navrat na hlavni stranu

Majka Frankova a Lenka Novakova

Lenka, Majka, Jirka a Nokturna
Vanoce jsou pryc a Velikonoce jsou tu co by dup. Letos je masopust prilis kratky a jeste drive nez se rozjede plesova sezona jsme tu meli Nokturna. Prvni z nich se konalo v nedeli 20. ledna na Masaryktownu. Po skoro jarni sobote mrzlo a v Skarbirii pobliz Masaryktownu foukal severak jako na Sibiri. Zaplnena restaurace Praha vsak vypadala jako horska chata. Chybel snad jen krb, kde by se jeden ohral. To vsak vynahradily tri hodiny muziky, rozdelene do dvou polovin. Prvni cast byla ceska a druha patrila jazzovemu saxofonistovi Sidney Bechetovi, ktery byl soucastnikem Louise Armstronga a zemrel v den svych dvaasedesatych narozenin v Parizi 14. kvetna 1959. Pochazel z New Orleansu, kde stravil sve detstvi. Krome toho ze byl kapelnikem, hral take na trombon.
Jiri Grosman se vsak nesoustredil pouze na Sidney Becheta; v jeho repertoaru byly i ceske verze pisnicek Ain't She Sweet, kterou proslavili The Beatles za sveho hamburskeho pobytu (autori M. Ager a J. Yellen z roku 1927) a Route 66, ktera byla jednim z prvnich hitu Rolling Stones. Jirka byl s koncertem na Masaryktownu velmi spokojen. Na uspesnem koncertu mel zasluhu Milos Krajny, ktery je sponzorem Nokturen a, jak rika Jiri Grosman, patri k malo lidem, kteri v 21. stoleti veri v dobre umeni. Jiri Grosman se venuje v soucasnosti hudbe na Floride, kde bude nejmene do roku 2014.
Koncert na Masaryktownu se skladal ze dvou casti. V prvni zaznely hlavne ceske pisnicky v podani Lenky Novakove a Majky Frankove, druha byla venovana Sidney Bechetovi. Jirka se obaval, ze velkeho jazzmana posluchaci neznaji, proto se rozhodl pro dve rozdilne casti a po dohode s Josefem Musilem byl v prvni casti spise zazity repertoar. Gershwin v druhe polovine patri neodmyslitelne prave k Bechetovi, ktery Gershwina velice casto hral. Prestoze Bechet byl vrstevnikem Armstronga, byla mezi temito dvema jazzovymi velikany revnivost tak trochu zpusobena Armstrongovym vehlasem. V Parizi pusobil v sedesatych letech rovnez Miles Davis, ale ten byl pro zmenu prukopnikem moderniho jazzu a na tradicni jazz se dival trochu spatra.
V prvni polovine koncertu byla tedy zakladem Muzika na rohu, to jest Jiri Grosman, Josef Musil, Majka Frankova a Lenka Novakova. V druhe polovine to byla skupina Bohemia Swing se kterou hraji hudebnici, kteri hrali i v prvni casti vecera: Dave MacDougal hraje na bici, basistkou je Rachel Melas, trumpetista Ian MacGillivray a saxofonistou je Brandon Walker. S nimi vystoupila i skvela zpevacka Rita.
V prvni polovine tedy dominovaly Majka Frankova a Lenka Novakova. Krome pisnicek od Voskovce a Wericha zde byla rada songu z dilny Suchy-Slitr. Pro milovniky filmu a muzikalu zazpivala Lenka ustredni pisnicku Milenci v texaskach z filmu Starci na chmelu. Malokdo vi, ze timto filmem se oteviralo Kino 64 - U hradeb, v te dobe nejmodernejsi prazske kino. Kino 64 - U hradeb bylo vytunelovano v roce 2002 a dnes je ho mozne koupit bez DPH za 49 milionu korun a nejake drobne. Kino tedy je na seznamu nemovitosti, ale Starci na chmelu k nasi generaci hovori stale. Lenka Novakova tvrdi, ze Starce na chmelu videla poprve v sesti letech a ze od te doby je videla snad tisickrat. Okamzite se zamilovala do Vladimira Pucholta, ale pred tim ve ctyrech letech pry videla jiz My Fair Lady. Krome Milencu v texaskach a Jezkovych skladeb na zacatku prisla rada pisnicek ze sedesatych let. Nechybel oblibeny Pejsek, ktereho Lenka kdysi nahrala v brnenskem rozhlase. Podle ni bylo fantasticke se znovu dat po tak dlouhe dobe jako skupina dohromady. Doufa, ze v tom budou pokracovat, protoze se jedna o pomerne siroky repertoar, ktery si udrzuje svoji kvalitu.
Pristi Nokturna budou opet na Masaryktownu tuto nedeli 27. ledna od 17 hodin a bude to audio a video prezentace Wagnerovych oper profesorem Iainem Scottem.
Informace poda Daniel 416/879-5577.
Ales Brezina

Jiri Grosman a Bohemian Swing

Navrat na hlavni stranu