Navrat na hlavni stranu

Trvalo to drahnou chvili, nez se Cesi probudili
Nas kamarad Zdenek rekl Eve do telefonu, ze k nam prijede jasat, a kdyz Eva poznamenala, ze prave upekla babovku, Zdenek prohlasil, ze se pri kafi a babovce jasa lip. Hned ve dverich, kdyz si zouval boty, rekl, ze puka radosti nad skoro dvoutretinovou ucasti u presidentskych voleb a postavil na stul lahev becherovky, ze se na zdravi Cechu v Cechach musime napit. "Jeste neni vyhrano," zamumlal jsem nad druhym kolem voleb, ale Zdenek se nenechal ochladit a nabidl mi sazku, ze v druhem kole prijde volit vic lidi nez v prvnim.
Eva mi zakazala se sazet, a povzbudila Zdenka otazkou: "Proc vic?" "Copak to nevidite," zakricel Zdenek, "to lidove nadseni po triadvaceti letech stranickeho skorpeni a zamlzovani se ted vystribri na volbe binarni, jako to je v Americe, rozhodovani mezi bilym a cernym."
Zdenek ma utkvely nazor, ze rozhodovani mezi dvema moznostmi je to, k cemu nas evoluce vycvicila, a vic jak dve moznosti jsou matouci; to jeho cerno-bile uvazovani mne casto drazdi k odporu, ze svet je spise sedivy a rozhoduje se mezi odstiny sedivosti. Pripili jsme Cechum doma, ze sli volit a vycistili megalomaniaky, klauny a utopisty ze souteze a urcili dva vazne kandidaty na prezidenta.
Eva nalila kavu a nakrajela babovku a Zdenek nalil podruhe a zvedl sklinku k pripitku: "Na zdravi vsech Cechu zijicich v zahranici, kteri volili spravne v prvnim kole!" Upili jsme znova, sedli si a Eva vyzvala Zdenka, aby objasnil, co slavi.
"To udelam rad," rekl Zdenek s plnou pusou babovky, protoze "moji cesti kamaradi, kteri cinkali klici v listopadu 1989 a pak nechodili volit mne strasne deprimovali, ze maji svobodu, ale nevedi, co s ni."
Jako v te anekdote, rekl jsem, kdyz pani si stezuje na starnouciho manzela behajiciho za kazdou sukni; ale paninko, rekl zkuseny lekar, ja mam psa, ktery beha za kazdy autem, a kdyz auto dohoni, nevi, co s tim. Nikdo se nezasmal, protoze tato chvile nebyla legrace.
Eva mne zprazila prisnym pohledem a rekla: "Kdyz my jsme prchali z vlasti v roce 1980, opousteli jsme cernobily svet, Zdenku." Zdenek okamzite odporoval: "Nikoliv cernobily, ale cerny, ktery z blbosti pripustili nasi tatici v unoru 1948 a pak uz volba ani nadeje nebyla, a dodal, neutikali jsme z hladu, ale navzdor totalitni beznadeji pro nas a hlavne pro nase potomky."
"To je pravda," rekla Eva, a ja jsem prikyvnul, a Zdenek pokracoval: "Listopad 1989 byl snadna volba mezi totalitou a nadeji, a Cesi tu prilezitost chnapli a povalili vladu vedouci stranu v mziku. Lec pocatecni nadseni pohaslo, kdyz lidsky plevel vyrostl nejdriv na zahonku svobody. A kdyz volicu ochotnych volit ubyvalo, plevele pribyvalo. V poslednich rudo-oranzovych regionalnich volbach hlasovalo min jak 40,3% a v senatnich jeste min a zdalo se, ze Cesko bude zase rude."
Zdenek prikyvnul a prohlasil, ze ve ctyriadvacatem roce od sametove revoluce prevzali slovo mladi a nezatizeni totalitou, kteri se citi vice odpovedni za budoucnost zeme nez generace pobitych rodicu. To se mi zdalo velice dobre stanovisko a vyhrknul jsem otazku, jak dopadne druhe kole prezidentskych voleb?
Zdenek se na mne nelibe podival, snad myslel, ze urychluji spad besedy k ceskemu probuzeni a rekl oklikou: "Dva kandidati jsou z opacneho materialu; zatimco Zeman bude spolupracovat s komunisty, tak Schwarzenberg nezna s komunisty kompromis; a to je to hlavni hledisko v cele te plejade vytek a vykriku o kandidatech a lidi budou volit to, co nepachne komunismem, totalitou a priklonem k Moskve."
"Takze je to jasne!" rekla Eva a Zdenek naleval do sklenic potreti. "Jen ne tak rychle, milackove," zamumlal jsem, "protoze nase odhady mohou byt v ofsajdu, jelikoz nezijeme v zemi ceske a nezname nalady."
"Pche," prerusil mne Zdenek, coz on delava, kdyz si je jisty, "copak v Cesku neplati zakon gravitace, Archimeduv zakon a Pythagorova veta? Ovsemze plati," odpovedel si na otazku, a zvysil hlas, ze tyhle pitomosti o tom, ze krajane zijici mimo Cesko nevedi, co se deje v Cechach ignoruje; svet se stava globalni a statisice Cechu pracuji v zahranici a jsou Cesi a rikat, ze nejsou a nevedi a neciti po cesku je volovina na kvadrat."
Eva zabalila kus babovky do sacku a dala Zdenkovi sebou a on rekl, ze si pochutnal i pokecal na nejvyssi urovni.
Spechal, protoze zacinala vanice a zima ukazuje ledove ruzky zvane rampouchy.
Rosta Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu