Navrat na hlavni stranu

Tunely, amnestie a milosti
Vaclav Klaus to ma za par. Jeho dny v prezidentskem kresle jsou sectene. V techto dnech se voli novy prezident. Ve chvili, kdy jsem psal tento uvodnik pro tisk,se jeste nevedelo, kdo postoupi do druheho kola. Vedl Milos Zeman pred Janem Fischerem, nakonec ten byl predstizen skvele finisujicim Schwrzenbergem.
S Vaclavem II. nebo chcete-li na prazskem trunu sedmym jsme si nepadli do oka. Jiz v roce 1990, jsem rekl v rozhovoru s psychologem dr. Matejckem: "Strezte se lidi typu Vaclava Klause!" Ac jsme byli velci pratele, odpovedel: "Tomu nemohu uverit!" V dobe, kdy byl Vaclav Klaus popularni a jeho hvezda zarila, Satellite byly snad jedine noviny, ktere obdiv k Velkemu Ekonomovi nesdilely.
Tak tedy Vaclav Klaus to ma za par a rozhodl se udelat dobry skutek. Jenze, jak rikala nebozka moje matka: "Cesta do pekel je dlazdena dobrymi umysly!" Vyhlasil amnestii nebo-li jak rikaji vezni aminu. Amna tentokrat prisla.
A najednou je ohen na strese. Vsichni prezidentsti kandidati se dusuji, ze kdyby oni sedeli na Hrade, ze by se nic takoveho nemohlo stat. Priznam se, ze moc neverim na to, ze kriminal nekomu pomuze. Zlocinnost je tradicne mensi tam, kde jsou tresty nizsi. Dlouhe tresty vedou k tomu, ze se odsouzeny jiz neni schopen zaradit zpatky do spolecnosti.
Teatralni na klausovske amnestii je, ze ji udelal v den vyroci vzniku samostatne Ceske republiky. Pro mne to neni svatek, ale spis bych cervenou barvu cislice v kalendari zmenil na cernou. Stale vsak nechapu tu hysterii.
Precetl jsem si zneni amnestie nekolikrat. V prvnim clanku se odpousteji nepodminecne tresty do jednoho roku. Na Borech jsme temto lidem rikali "mesickari". To nejsou skutecne zlocinci. Ti neohrozuji obcany. O "mesickarich" se rikalo v kriminale, ze tam sedi za to, ze kradli detem svaciny. Behem roku 2013 by stejnak vysli z kriminalu podle vezenskeho prislovi "zavrit nas mohli, pustit nas musi." Dale jsou to "hodinari". To jsou ti, kteri dostali verejne prospesne prace, ktere se pocitaji na hodiny.
V druhem odstavci se odpousteji tresty lidem, kterym je nad 75 let a pokud nebyli odsouzeni na dobu delsi nez deset let. V tomto pripade bych asi pustil vsechny. Nebo chceme, abychom meli ve vezeni stoleteho starika?
Uvedomime-li si, jak Vaclav Klaus odmitl omilostnit Romana Smetanu, ktery maloval na predvolebni plakaty politikum tykadla, tak zde vidim osviceni Vaclava Klause. Nikoliv senilitu. Dalsi prominute tresty se castokrat tykaji lidi, kterym by v tomto roce bylo 70 let.
Je s podivem zmirneni nekterych nepodminenych trestu odneti svobody za zlocin, pri nemz byla zpusobena smrt nebo tezka ujma na zdravi, nebo za zlocin proti zivotu a zdravi, proti lidske dustojnosti v sexualni oblasti, anebo proti rodine a detem. No, tihle lide vetsinou v kriminale nepatrili k mym kumpanum. To nebyli moji komplicove.
Nejvetsi rozruch vsak zpusobil clanek II.: Zastaveni trestniho stihani: Narizuji, aby bylo zastaveno pravomocne neskoncene trestni stihani, s vyjimkou trestniho stihani proti uprchlemu, od jehoz zahajeni k 1. lednu 2013 uplynulo vice nez 8 let, pro trestne ciny, za nez trestni zakonik stanovi trest odneti svobody neprevysujici deset let.
Jedna se tedy o vsechny tunelare, kteri diky pravnim klickam protahovali procesy do nekonecna. Vaclav Klaus tento pocin pro Cesky rozhlas zduvodnil salamounsky: "Dal jsem tim za vyucenou byrokraticke justici, aby pracovala rychleji a efektivneji."
Krokodyli slzy kapou na hrob obeti vytunelovaneho H-systemu. Je smutne, ze pred lety prisla rada tu poctivych, tu mene poctivych lidi, tu o vsechny, tu o cast svych uspor. Hlavni vinik (mozek tunelu) vsak omilostnen nebyl. Na neho se amnestie nevztahuje. Cela zalezitost z pohledu obeti, jak se velice casto zduraznuje, je vsak spis nadejna. Slysel jsem o pripadu, ze zlodej vratil ukradenou penezenku, ale ze by tunelar vratil miliardy To snad ani horlivi cesti novinari nemysli vazne. Po amnestii se poskozeni mohou obratit na stat a ten jim muze dat alespon symbolicke odskodne. Je stat spoluvinikem? Je. Zpusobil to svymi priblblymi zakony. Mohou za to danovi poplatnici? Mohou. Zvolili vladu, ktera udelala blbe zakony.
Kuriozni je, ze by se tato amnestie zrejme tykala i dvou estebaku, kteri byli az v kvetnu 2012 odsouzeni za to, ze v roce 1989 unesli disidenta Petra Placaka, ktery protestoval proti kaceni stromu ve Stromovce. Autem ho zavezli do lesu pobliz Krivoklatu, kde ho surove zmlatili. Antonin Prchal dostal vloni v kvetnu 1,5 roku a Ladislav Irovsky rok. Jenze neni treba amnestie. Odvolaci soud tresty v NEVEREJNEM zasedani zrusil, protoze trestny cin byl PROMLCEN. Petr Placak se o osvobozujicim rozsudku pro estebaky dovedel z denniho tisku. Komunisticke manyry, ktere jsou v justici vadi mene nez Klausova amina. Ruzne pojmy se totiz daji ruzne vytunelovat. Jedna Husakova ci Svobodova amnestie z roku 1969 se vztahovala na lidi, kteri odesli do zahranici. Rikalo se v ni, ze ten, kdo se nevrati bude odsouzen, ale ten, kdo se vrati do urciteho data tomu se nic nestane. Pojem amnestie byl tedy vytunelovan jiz davno pred Klausem jeho predchudci pred vic jak ctyriceti lety. Amnestie neni nikdy popularni. Tento poznatek ucinil i Vaclav Havel.
Ale abychom se nemylili, pojmy se netuneluje pouze v Cechach, ale i treba v Americe. Hnuti pro zivot (for life) bylo v sedmdesatych letech zalezitosti demokratu; obsahovalo cele spektrum zivota: stavelo se proti nasili, zbranim, za socialni spravedlnost, proti trestu smrti, bylo pro lepsi ekologii, ochranu prirody Dnes je takto oznacovano uzke spektrum vetsinou konzervativnich republikanu, kteri se stavi proti preruseni tehotenstvi, ale jinak nemaji problem treba s prodejem zbrani.
Vaclav Klaus mozna amnestoval tunelare, ale z jeho pohledu to byli svetlonosi trzni ekonomie a svobody. Proc se na nej zlobit az ted. Meli jsme se zlobit jiz davno a nevolit ho za prezidenta. A ta chyba se stala ne jednou, ale dvakrat. (Pro internet aktualizovano v sobotu 12. ledna 2013).
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu