Navrat na hlavni stranu

Kouzlo snu
Na otazku "co se ti v noci zdalo", casto slysime odpoved "spal jsem tak dobre, ze jsem zadne sny nemel". Skutecnost je vsak jina, jak tvrdi vedci. Pri kazdem delsim spanku se v mozku objevi sny, ale po probuzeni si je proste mnohdy nepamatujeme.
Co jsou vlastne sny? Encyklopedie o snu rika, ze "je iluzorni (mylny) zazitek vjemu vytvarenych mozkem behem spanku, vychazejici z vnejsich i vnitrnich podnetu, vzpominek a predstav spiciho". Jednoduse receno "nic to neni"! Je tomu opravdu tak, nebo se vedci snazi vysvetlit jednoduse neco, co je pravdepodobne slozite jako cely nas vesmir? Z ceho cerpaji sva tvrzeni, kdyz encyklopedie v dalsi stati pokracuje: "sny casto ukazuji udalosti, mista, ktera jsou ve skutecnosti nemozna, a jsou mimo kontrolu space". Z toho vyvstava velika otazka, odkud se tedy berou? Na otazku vsak zatim nikdo nedokazal odpovedet. Sigmund Freud, povazovany za eso v psychoanalyze, se leta snazil odhalit tajemstvi spanku, ale s malym uspechem.
Sen, ktery nyni popisu, by mohl castecne odpovidat teoriim o objasnovani snu S. Freudem. Cerpam z vypraveni jednoho emigranta, kteremu se doma v Cesku zjevovaly nocni desy. Temer vsechny byly na stejne kopyto ­ musel prchat z nejakeho mista - ze sklepa, z budovy, z domu, ktere se na neho hroutily, padaly. Sny byly tak mocne, ze se mu stalo, ze zatrepal spici manzelkou, aby mu pomahala drzet stenu bytu, ze na ne pada. Jindy se zase snazil utect z loznice, pricemz prolitl sklenenymi dvermi do druhe mistnosti. Navstivil i lekare, ktery mu dal jen prasky na spani, aby tvrdeji spal.
Co se vsak stalo? Po srpnove invazi varsavske smlouvy sebral svou rodinu a emigroval. Prvni misto emigrace byl sberny tabor Zirndorf u Norimberka. Na prebirani svych snu tenkrat nebylo moc casu, ac kazdy emigrant drive nebo pozdeji prosel svymi "emigrantskymi sny o domovine", ktere pozustavaly vetsinou z navstev u svych milych a z obav, ze jim je branen navrat zpet za hranice. Po case ten clovek zjistil, ze jeho nocni mury prestaly a ze ve svych snech uz nemusi nikam prchat. Pro vysvetleni jeho snu (dle Freuda) by se dalo rict: "Prisli okupanti v sedesatem osmem a z toho duvodu chtel prchnout - odejit", coz se odrazelo v jeho snech. Neni to vsak tak jednoznacne. Dotycny rikal, ze takove sny mel uz jako mladik. Kde se potom sny o nutnosti uteku (emigraci) u neho braly davno pred okupaci, kdy jeste zil s rodici?
Vedou uvadene "podnety, vzpominky a predstavy space" potom jaksi neodpovidaji vysvetleni jevu u lidi. Snare a vyklady snu, ktere se bohuzel mnoho amateru snazi vysvetlovat, jsou vetsinou mylne, tim padem jsou lidem pro posmech. Presto, jak je videt z mnoha pripadu, neco v sobe skryvaji. Nejznamejsi vyklad snu ve svete je napsan v bibli, kde Josef vylozil Faraonovi jeho sen o sedmi tucnych kravach a o sedmi chudych kravach, ktere spolkly tucne kravy. Ve skutecnosti znamenaly sedm urodnych bohatych roku a nasledne sedm chudych roku. Dusledkem vykladu snu bylo, ze Egypt byl z nashromazdeneho obili z urodnych let uchranen hladomoru. Kde pak zustava to snadne vysvetleni a nazory vedcu podane pouze jako "iluzorni (mylne) zazitky", nebo chemicke reakce v mozku. Jejich nazory pak neodpovidaji mnohym udalostem z prubehu dejin, kdyz sny jakkoliv vzaty, sehraly svou roli u mnoha lidi cerpajicich podnety a rozhodnuti do budoucna.
Varovny sen, ktery je od stareho ceskeho farmare z Manitoby, narazi tez na budouci dej. Andrej velice rad vypravoval o udalostech ze sveho mladi, jak to dela snad kazdy. Za I. svetove valky stravil dlouhy cas s ostatnimi vojaky v rozbahnenych zakopech predni linie, jen kousicek od svych nepratel. "Nekdy jsme byli tak blizko od sebe, ze jsme mohli slyset jejich hlasy," povidal. "Uz delsi cas na nasi fronte probihala priprava na veliky utok. Vedelo se, ze zbyvaji jen hodiny, nez vyrazime. Tehdy se mi v noci zdal nezapomenutelny sen: Byla doba zni. Na poli jako za mych detskych let, jsem videl sve rodice s bratrem, jak si prave sedali k polednimu obedu. Na rozprostrene platno od batohu mama polozila chleb s ostatnim jidlem a dzban. Ve snu jsem je z dali pozoroval, nez mne take zahledli a zacali na mne mavat a volat, abych s nimi poobedval. Ale i ve snu jsem si byl vedom toho, ze jak rodice, tak i bratr jsou uz mrtvi. Presto, ze bych po letech tak rad objal svou mamu a promluvil s otcem, zustal jsem na miste jako zmrazeny. Jejich mavani nehralo dohromady s vedomim, ze uz jsou davno pohrbeni.
Cely den jsem o svem snu premyslel, a vecer, kdyz nam rozdali to skrovne jidlo, co jsme jeste dostavali, dosel jsem k napadu a zeptal jsem se kolegy, zda by nevymenil svuj tabak za moji veceri. On to s radosti udelal. Za soumraku jsem rozdelal ohnicek a z vymeneneho tabaku i ze sveho, co jsem mel, jsem uvaril caj, dalo-li se to tak nazvat. Tu protivnou tekutinu jsem pomaloucku celou vypil. Druhy den mi mohli rikat "kanarku", jak jsem zezloutl. Na marodce, kam jsem zasel, mi lekar venoval jen letmy pohled. Zloutenka byla na beznem poradku mezi vojskem, tak mne jen odmavnul na lazaret.
Den potom casne zrana pri velikem chaosu se cely pluk vydal na hromadny utok, nepritel to zrejme ocekaval a byl pripraven. Pripraven natolik, ze pouzil vse, co se dalo. Z bojiste prinesli jen nekolik zubozenych a slepych vojaku, jejichz osud byl take zpeceten. Ted jsem teprve pochopil vyznam sveho snu a snahu prekonat pokuseni obejmout svou mamu, cimz jsem se vyhnul jiste smrti".
Z uvedenych poznatku by se dalo rict, ze v mozku se behem naseho spanku odehrava cosi pro nas zatim nevysvetlitelne. Jako kdyby mozek mel schopnost dostat se do stadia, kdy muze prijimat jako nejaky radiovy prijimac sdeleni udalosti, a to nejen minule, pritomne, ale - jak se zda - tez budouci.
Fantazie? Je to fantazie do te miry, pokud pro nesnadnost veci chceme radeji zustat pri nasich dennich materialnich zkusenostech, ktere nas mozek chape snadno a nejlepe. Z techto materialnich zkusenosti se potom muzeme vysmat i slovutnym vedcum jako byli Sigmund Freud a C. G. Jung, kteri na sve ceste lodi z Brem do New Yorku kazdy den spolecne analyzovali sve nocni sny a delali dulezite zavery, podle kterych konali sva denni jednani a praci.
Nazor, ze krome toho, co nase smyslove vjemy v bdelem stavu staci pochopit, existuji jeste dalsi skutecnosti, je nejen problematicky, ale v 21. stoleti neni "cool". Asi tak jako sveho casu nebylo namiste verit kulatosti zeme, do doby nez Newton vysvetlil, proc nasi protinozci nepadaji do vesmirnych hlubin.
Vybocit vsak z teto prizemni skutecnosti je velice nesnadne, pokud nam veci nejsou podane po lopate. C. G. Jung si jednou postesknul, ze "nedokazeme pri veskerem nasem usili badajiciho rozumu objevit v hlubinach duse zdanlive nic jineho, nez jen to prilis zname "veskere lidske".
Dnesni vedecky svet s vehementnosti odmita cloveku "dusi" - dusevno jako neprokazanou vec, ktera nepatri do materialniho pojeti sveta. Nadmaterialni nauky jsou pro lidstvo casto nesnadne az nepochopitelne, zahalene do tajemstvi, a tim jsou vetsinou odmitnuty.
Nejsou to jen sny, ktere zustavaji zahadou, ale mnoho dalsich fyzikalnich jevu Vesmiru. Mezi ne patri jedna z novych tezko pochopitelnych teorii o "temne energii" (nebo tez skryte) rovnomerne vyplnujici 72 % vesmiru a "neviditelna temna hmota" zabirajici zhruba 23% vesmiru. Vedci jsou si jisti, ze existuji, ac nikdo nevi, co vlastne jsou. Na otazku, co je vlastne temna energie, svetoznamy cesky astrofyzik RNDr. Jiri Grygar odpovedel: "kdybych to tak vedel!"
Nasledne z toho si kazdy, i nestudovany v oboru, muze spekulovat o tom, co se skryva v temne energii - ve tri ctvrtine vesmiru. Jedna z teorii muze byt, ze tak, jak lze-li elektromagnetickou energii prenaset informace, je take mozne predpokladat, ze neznama tmava energie obsahuje informace. Jake informace? Je to miliardova otazka! Lze jen spekulovat a poustet uzdu fantazii, se kterou se muzeme dostat k nazoru, ze "neznama cerna energie" obsahuje veskere informace od zrodu vesmiru az do skonani veku. Podane jednoduse, neco jako seminko stromu, ktere musi tez obsahovat veskere informace o rustu. Ma informace o kazde jehlicce na vetvich, ze ze seminka smrku na zadne z jeho vetvi nevyroste dubovy list.
Z toho muze vyvstat otazka, zda mozky nekterych lidi maji schopnost z techto informaci cerpat? Pokrocime-li v tom dale muzeme se ptat: "Kde se vzala v dejinach sveta velika rada talentovanych lidi? Geniove, jako byli Archimedes, Leonardo da Vinci, Newton, Einstein a dalsi, kterych je v populaci pouze asi jedna tisicina promile. Tito geniove byli schopni objevovat prevratne vynalezy a zakonitost a proc jenom oni? Nemeli prave tito nam znami geniove schopnost nejakym zpusobem se napojit na vesmirne informace? Cim to, ze ostatni studenti kteri studovali s Einsteinem, na stejne fakulte nejen ze neobjevili zakon relativity, ale pravdepodobne nic?
Na podporu tohoto nazoru prichazeji pripady nekterych lidi, jako Paul McCartney, ktery po probuzeni ze spanku mel plnou hlavu hudby, kterou predtim neznal a tezko by neco takoveho vubec zkomponoval. Tez prosluly jazzovy skladatel Dave Brubeck (zemrel 5. prosince 2012), kdyz skladal jazzovou msi, zdalo se mu o celem Otcenasi i se sborem a s orchestrem. Vzpominal na jeden dil pote, co vyskocil z postele a zapsal to presne tak jak slysel ve snu.
Muj byvaly sef John z tovarny kde jsem pracoval, mi prubehem casu nekolikrat vypravel svuj nezvykly sen, ve kterem ho ve spanku navstivili mimozemstane. Chovali se k nemu velice pratelsky a on to take opetoval. S velikym zajmem se jich vyptaval na mnoho veci. Jeho osobne nejvice zajimal jejich stroj a hlavne pohon jaky pouzivaji. Nic pred nim netajili a dopodrobna mu vysvetlovali system, na jakem funguje antigravitacni pohon. Predvedli mu cele zarizeni ­ motor a poucovali ho, ktera cast zarizeni ma jakou funkci. John byl z informaci u vytrzeni. Od sveho mladi mel obrovsky zajem o veskerou techniku a sam se zabyval konstruovanim ruznych stroju, masin mimo jine i vznasedel (hovercrafts). Pri navsteve cizich bytosti uz ve spanku se radoval, ze to vse hned napise, jen co odejdou a on vstane. Co se vsak stalo, po probuzeni si nemohl na zadne detaily vzpomenout. Jen povrchne vedel, ze mu ukazali vse, co chtel videt. "Dovedes si predstavit," povidal "co by se stalo ve svete s pouzitim antigravitace?" Olej by byl na nic. Cestovali bychom bez pohonnych hmot.
Koherentne s problematikou snu a nepochopitelnych informaci, dospejeme k uchvatnym zaverum. Neni snad cloveka, ktery by neslysel vyrok "mel to napsano ve hvezdach!" Dnes vime jake je slozeni hvezd i planet, v prvnim pripade rozzhavene plyny na miliony stupnu a v druhem pripade horniny, skaly jake mame na zemi. Z toho vyvstala pochybnost a odmitani vyroku, jelikoz i kdyby nejaka zprava, ci informace byla vytesana na nejakem nebeskem telese, zustala by nedosazitelna tykajici se osoby. Avsak cerna energie, o ktere se vi jenom tolik, ze s nejvetsi pravdepodobnosti existuje, muze (?) obsahovat informace pro kazdeho z nas. Muze v ni byt napsana, jak se rika nase kniha zivota. Tak jako elektromagneticke vlny radia, nebo televize muzou skryvat a prenaset informace, muze se predpokladat, ze cerna energie ma tez obdobnou vlastnost. Z toho vyvstava ohromujici otazka, z jakeho duvodu nasi predkove vubec prisli s napadem o vepsani cehokoliv ve hvezdach, potazmo v cerne energii? Nebo je snad nekdo o tom poucil, jak by to asi rekl Erich von Daniken?
Paklize by opravdu neco takoveho existovalo, implikace by byly nepredstavitelne. Lidstvo by se casem dopracovalo k ziskavani techto informaci, minulych i budoucich. Vedelo by se, co prijde a z minulosti by neslo absolutne nic zaprit. Vedelo by se na sto procent kdo a kdy co vyvedl, nezustala by zadna neodkryta zahada. Skoncily by konspiracni teorie treba o tom, proc v New Yorku spadla take budova cislo 7 i bez narazu letadla.
Kdyby cteni budoucnosti bylo pristupne kazdemu, ktere bylo zatim vysadou Sybily, Nostradama a nekolika dalsich, by pravdepodobne znicilo lidstvo.
Nez se kouzlo snu vyresi (s velkou pravdepodobnosti se to nikdy nestane), budeme si prat "sladke sny", abychom po probuzeni mohli vypravet o uchvatnych mistech, kde jsme byli a o lidech, se kterymi jsme se sesli nezavisle na miste a case...
Vilem A. Kun, Winnipeg

Navrat na hlavni stranu