Navrat na hlavni stranu

Zemlinskeho kvarteto - opet uzasne
Jiz poctvrte vystoupil Kvartet Alexandra Zemlinskeho na Nokturnech ve meste. Poprve to bylo pod nazvem Penguin kvartet, ale po druhe cene v prestizni mezinarodni soutezi kvartet v Banfu, pozadali Penguini rodinu Alexandra Zemlinskeho (rakouskeho skladatele a take byvaleho sefa Ceske filharmonie), aby mohli pouzivat jeho jmena. A tak hraji pod zastitou rakouskych konzulatu po svete. Kvarteto hraje ve slozeni Frantisek Soucek - prvni housle, Petr Strizek - druhe housle, Petr Holman - viola a Vladimir Fortin - violoncello. Koncert zacal kvartetem Franze Josefa Haydna - zvany Zabak (tony v posledni vete pripominaji zvuky skokana zeleneho), nasledoval druhy kvartet Leose Janacka - Intimni dopisy. Tato moderni skladba byla zahrana tak presvedcive a na vysoke urovni, ze snad jejich interpretace vyznela ze vsech ceskych kvartet, ktere jsme zde meli jako nejlepsi vubec. Po prestavce zahrali umelci Mendelssohnuv kvartet c. 44, ktery jsme jeste na Nokturnech neslyseli. V nekterych mistech bohaty a sametovy zvuk vsech hracu znel jako cely orchestr. Po skonceni odmenili posluchaci cele kvarteto dlouhotrvajicim potleskem a umelci odpovedeli pridavkem - posledni vetou z Americkeho kvarteta Antonina Dvoraka. Tento nejznamejsi kvartet naseho predniho skladatele zna snad kazdy krajan. Ovsem jak zahrali posledni vetu Zemlinsti, to snad tady jeste nebylo. S prednesem, vrelym pojetim a s hlubokym citem pro ceskou muziku, proste fantasticky. Tech sto posluchacu, kteri si prisli vyslechnout kvartet, v teto chvili vubec nelitovali, nebot byli svedky uzasne interpretace -vlastne vsech skladatelu. A dalsi dlouhy potlesk - a druhy pridavek. Tentokrat uryvek z Prodane nevesty dalsiho velikana ceske hudby, Bedricha Smetany - Pochod komediantu upraveny pro kvarteto jejich vlastnim violistou, Petrem Holmanem. A to uz bylo v sale veselo. Uzasny vecer konci v Hale kostela sv. Vaclava pri obcerstveni s umelci, kteri si povidali s posluchaci az do pozdnich vecernich hodin.
Dalsi Nokturno bude tentokrat mimoradne a sice v Restauraci Praha 20. ledna 2013 v 17 hodin. Jirka Grosman navstivi po delsi dobe Toronto se svou kapelou a usporada vecer jako vzpominku na slavneho jazzoveho klarinetistu Sydney Becheteta. Prijdte si poslechnout unikatni interpretaci tradicniho jazzu s vam znamymi muzikanty.
O tyden pozdeji 27. ledna v 17 hodin, se uskutecni v Restauraci Praha beseda s profesorem Iainem Scottem o Torontske produkci Wagnerovy opery Tristan a Isolda (cast historie Kinga Arthura). Prijdte si poslechnout neco o historii s ukazkami ruznych interpretu vcetne Jiriho Belohlavka, ktery bohuzel zrusil ucast kvuli zdravotnim problemum. Bude se podavat zvlastni wagnerovske menu a ceske pivo.
Rezervace na tel. 416/879-5677 (Daniel). Vy, kteri jste jeste nevideli nebo neslyseli Nokturna, prijdte, nebudete litovat. Predplatne je stale k dispozici. www.nocturnesinthecity.com
MK

Navrat na hlavni stranu