Navrat na hlavni stranu

Barack Obama po druhe prezidentem USA
Vzdycky jsem se podivoval lidem, kteri maji odvahu tvrdit, ze dovedou cist budoucnost. Peknou ukazkou takove prorocke schopnosti je napriklad clanek v krajanskych novinach z 26. kvetna 2011, ktery konci touto vetou: "Puldruheho roku pred prezidentskymi volbami jsem ochoten se vsadit o cokoliv, ze Obama zapadne do propadliste dejin jako prezident beznadejny, a svym vyznamem zastini i bridila Jimmyho Cartera."
Puldruheho roku uteklo jako voda, je po prezidentskych volbach a Barack Obama byl znovu zvolen prezidentem velmi podstatnou vetsinou hlasu volitelu a nakonec i vetsinou vsech hlasu celonarodne. Volebni kampan, ktera - pocinaje primarkami, ktere vybrousily debatni obratnost republikanskeho kandidata Mitt Romneyho do nebezpecneho instrumentu ­ se zdala nekonecna, skoncila gracieznim Romneyho blahopranim Obamovi a vyzvou obema stranam k spolupraci. Obdivoval jsem jeho sebekazen: porazka, kterou naprosto neocekaval (jednomu novinari prohlasil, ze si pripravil jenom jednu rec: rec viteze voleb); trvalo dlouho, nez vysledek voleb prijal; po ohromnem usili, ktere do kampane investoval, porazka ho musela srazit na kolena, ale pri jeho blahoprejnem projevu jsem v jeho chovani, na jeho tvari ani v jeho ocich, nezahledl ani naznak, ze by krvacel. Mozna, ze jeden duvod proc volby prohral, byl dojem volicu, ze jeho nejvnitrnejsi ja se kampane nezucastnilo. Je nepochybne clovekem ozdobenym mnoha obcanskymi ctnostmi. Z meho hlediska ­ a zrejme i z hlediska mnoha americkych volicu - mu neprospelo, ze byl obcas na stiru s fakty a nekdy i se svymi predchozimi stanovisky (sliboval likvidovat Obamacare, zdravotni sluzbu uzakonenou Obamou podle vzoru zdravotni sluzby organizovane v Massachusetts tehdy guvernerem Romneym). A take to, ze byl v podstate kandidatem jedne, procentne stale mensi, skupiny volicu, bilych muzu.
Autor vyse citovaneho clanku ma pravo na svuj nazor na Obamu a kohokoliv ci cokoliv jineho. Mne se zda vyvazenejsi nazor jednoho z nejvazenejsich svetovych publikaci, The Economist. Podle soudu jeji redakce Obama behem sveho prvniho volebniho obdobi, uprostred nejvetsi krize od tricatych let minuleho stoleti, kterou zdedil po svem republikanskem predchudci, odvedl nad ocekavani dobrou praci: zastavil hospodarske krvaceni a predevsim zachranil automobilovy prumysl; ukoncil dve valky; likvidoval Osamu bin Ladena; uzakonil (pred nim se o to pokouselo nekolik prezidentu) zdravotni pojisteni pro vetsinu do te doby pojistovnou nekrytych (kolem 40 milionu) Americanu. Po volbach pred ctyrmi roky jsem o nem napsal, ze dokoncuje emancipaci cernochu, kteri byli do USA privezeni jako otroci. Emancipaci zapocatou velkym republikanskym prezidentem Abrahamem Lincolnem, od nehoz desitky let pozdeji pochoden prevzal Martin Luther King.
Kdybych byl americkym obcanem, volil bych Obamu. Ne proto, ze je cerny (je vlastne misenec). Ani ne proto, ze je kandidatem demokraticke strany, ale proto, ze je brilantnim politikem, ktery se narodil s vnimavym a snad i pokornym srdcem, jehoz pohled na svet vytvarely ruzne rasy, ruzna nabozenstvi i ruzne okolnosti (vcetne tech blizkych chudobe), ktery vi (s Johnem Donnem), ze nikdo neni sam sobe ostrovem, ze vsichni jsme spjati stejnym udelem, ktery zacina zrozenim a konci smrti, po niz nas pohlti tajemstvi, na nez ma odpoved (ne presvedcivou pro kazdeho) jen vira. Volil bych Obamu, ponevadz myslim, ze stmelil (bratr potomku otroku) ruzne etnicke a socialni mensiny (ale i vetsinu bilych zen) v koalici americkym patriotu, ktera ­ pokud republikanska strana radikalne nezmeni svoji filozofii - zajisti demokraticke strane Bily dum na dlouhou dobu. Volil bych ho i proto, ze se domnivam, ze neni ovladan naladami okamziku ­ v tom smeru mne zklamal jednou: pri prvni debate s Romneym, kterou pravem prohral. Nekdo usoudil, ze k debate nastoupil nastvany, ponevadz po jeho soudu si dalsi ctyri roky vyslouzil a nevidel, proc by to mel nekomu dokazovat. Ja mel dojem, ze debaty se zucastnil pouze jeho stin, ze Obama si myslel, ze prezidentstvi uz ma v kapse a ze si muze dovolit do kampane namichat trochu rizika. Je-li tomu tak (a ja doufam, ze ne, duvodu mohla byt cela rada), pak nebyt povodni v New Yorku a New Jersey, behem kterych dokazal nejen, ze je muzem cinu, ale i politikem schopnym spolupracovat s republikany, mohl by byval tuto hru zaplatit prezidentstvim.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu