Navrat na hlavni stranu

Zimu bez snehu a hokeje mnoho lidi prokleje
Kanada bez prvotridniho hokeje, NHL, je stejny svizel jako zima bez snehu. Pravda, pamatujeme troje zelene Vanoce na vode, a znalci hokeje trpi po treti stavkou NHL za poslednich patnact let. Nas soused George, ktery hokeji fandi se svou vnuckou se citi od zari zrazen a podveden a jeho zurivost na NHL roste umerne s casem bliziciho se Adventu. Neprekvapil mne, kdyz vcera rano velice sproste nadaval na hrace i majitele muzstev, az se mu od huby kourilo.
Pro mne osobne jsou milionove hokejove prijmy hracu nestoudnost a fanousci, kteri tuto trapnou obscennost financuji jsou trulanti, kteri si pestuji jedovateho hada v naprsni kapse.
George si mysli totez - ze hokejisti organizovani v natlakove unii svedci o dekadenci hokeje, ale prece hokejova podivana mu chybi a lituje, ze se NHL tak rychle zkazila a pozvedla vlastni financni chtivost nad hokejove obecenstvo.
Vypravel jsem Georgovi starou cinskou pohadku o chlapci, ktery cestou ze skoly uvidel na pesine zelenou jesterku a ona promluvila: "Chlapce, je mi zima a mam hlad, zachran mne, a chlapec zvedl zviratko a prinesl domu; nakrmil jesterku mlekem, zabalil do vlneneho satku a pecoval o zviratko. A jesterka rostla. Maminka si toho vsimla, jak se jesterka meni v jestera a prikazala chlapci, aby tu potvoru odnesl do lesa a chlapec se nerad loucil se svou kamaradkou. Jester vyrostl v draka a lovil pocestne a lide obludu nazyvali Kolomodumo. Matka zaslechla zvesti o zlem drakovi a vytkla chlapci, ze jestera vypestoval a prikazala mu, aby Kolomodumo oslovil a vyhnal z jejich kraje. Chlapec vyhledal sluj, kde Kolomodumo prebyvalo, a zavolal, ze on, ktery jesterku krmil a zahrival si nezasluhuje takovou odplatu a Kolomodumo vystrcil hlavu ze sluje a zarval: "Jdi pryc, hlupaku, nebo te taky sezeru." Chlapec se sel vyucit k jednomu mandarinovi v boji a kdyz umel bojovat savli i ostepem, sel do rodne zeme, vyhledal obludu a zabil ji. A stal se moudrym muzem, ktery vysvetloval malym i velkym, ze nemaji pestovat jestera na prsou...
George vyslechl pohadku a zasmal se, ze veci se porad opakuji dokola, a ze fanousci si za sve penize vypestovali arogantni hrace i majitele muzstev, kteri okusuji ruku, ktera je krmi. Rekl jsem, ze monopolni NHL je nesmysl, a kdybych mohl, zalozil bych Paralelni hokejovou ligu zvanou PHL a NHL by utrela nos. To je dobry napad, rekl George, a ja jsem pridal, ze bych upravil pravidla hokeje, aby PHL byla zajimavejsi pro divaky nez NHL.
"A jak bys pravidla hokeje upravil?" nastavil usi George. Nejdriv bych poslal vsechny hrace na led do hry, aby se kluziste zaplnilo, a zadne stridani a takove srandicky, a kdo nemuze, jde ven z ledu a basta, a nejlepsi hraji do posledniho muze. "Dobry napad," uchechtl se George.
Dale bych prestal udelovat dvouminutove tresty, ale za faul jde hrac ven ze hry a diva se, jak se ma hrat slusne a podle pravidel. "Tak to asi ne, protoze hra by nemela smrnc," rekl George, "a divaci radi vidi, kdyz se hraci perou."
"Tak dobre," souhlasil jsem, "ale faulovani hraci by nedostali lekarskou pomoc, jak se to ted dela, ale nechali by se lezet na lede a krvacet pro obveseleni divaku."
George zavrtel hlavou, a tak jsem pokracoval: "A hraci by byli placeni za cas straveny na lede - vzdyt je to show pro platici divaky a ne zabava pro hrace."
George se mym fantaziim smal a jeste jsem dodal posledni pravidlo: "Muzstvo, ktere by ve dvou hodinach prohralo, by melo pravo pred kamerami ztlouct funkcionare hokejkami, ze hraci byli spatne vedeni a proto prohrali; zatimco vitezove by jasali na lede."
George rekl, ze je vsemi deseti pro PHL, a povzdechl si: "V pulce listopadu nemame ani snih ani hokej ani duveru k SSSA."
"Co znamena zkratka SSSA?" optal jsem se. "No prece Socialisticke spojene staty americke," zachechtal se George. A ja sel domu, abych ten novotvar povedel Eve pri snidani.
Rosta Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu