Navrat na hlavni stranu

Pohadka velkomississaugska
Poprve jsem se s Nerudovymi Malostranskymi povidkami v divadle setkal pocatkem sedesatych let v Divadle Na zabradli. Pantomima Devet klobouku na Prahu mne ani tolik nelakala jako Ljuba Hermannova, ktera mezi jednotlivymi etudami zpivala. Vlastne jsem tehdy o pantomime nic nevedel a nevedel jsem ani nic o mimovi Ladislavu Fialkovi (1931-1991), a najednou bylo prede mnou devet pribehu prokladanych sansony.
Fialka se nebal sahnout k biblickym tematum, coz bylo tehdy dost neobvykle. Pribeh Kaina a Abela byl hned v uvodu. Dalsi pribeh, ktery mne utkvel v pameti a vezi tam i po padesati letech, byla Nerudova povidka Privedla zebraka na mizinu o panu Vojtiskovi a Babe Milionove. Tento pribeh mne zaujal snad z Malostranskych povidek nejvice. Priznam se, ze povinna skolni cetba mne jinak nechavala chladnym a Tyden v tichem dome byl pro mne zdlouhavy a tezko jsem se pres nej dostal k povidce druhe o panu Rysankovi a panu Schleglovi. Presto mi nektere postavy zustaly v hlave jako pan Rybar nebo nestastny pan Vorel. Nic naplat, v te tobe byl mym oblibenym spisovatelem Neruduv vrstevnik Jules Verne, ale priznam se, ze i jeho jedinou knihu z Kanady Bezejmenna rodina jsem take nedocetl. Mozna proto, ze Verne fandil, na rozdil od jineho spisovatele 19. stoleti, Jamese Fenimora Coopera, Francouzum a Huronum, zatimco Cooper Anglicanum a Delawarum. Obcas se mi Nerudovy postavicky vybavily a obcas jsem se k nim vratil, ale byly ulozene nekde stranou.
Pred casem jsem dostal od Martina Machovce dve DVD z undergroundu. Na jednom z nich Egon Bondy popisuje postavy z Male Strany, kde basnik a filosof pobyval v druhe polovine dvacateho stoleti. Pribehy stejne zajimave, nekdy i stejne tragicke. Vypravi o mlade divce Mirce Kochove, ktera spachala sebevrazdu, podobne jako pan Vorel. Osamoceni a zaroven jakasi melancholie Male Strany jsou vsak dnes nenavratne pryc.
Andrej Tarkovskij rika ve filmu Solaris: "Milujeme to, co muzeme ztratit!" A my jsme skutecne neco na Male Strane ztratili. U Mikulase se jiz nekonaji bohosluzby. Kramky na Male Strane nahradily obchody se suvenyry. Hospudky jsou plne turistu. Neco zmizelo.
A pri tom ne tak uplne. Nekdo jako kdyby sesbiral mozaiku malostranskych pribehu a pokusil se z kaminku udelat novy obraz. Smutne Nerudovy postavy v provedeni Noveho divadla jako kdyby dostaly haskovsky humor. Penovka pana Vorla se najednou objevi v ustech pana Bavora (Sasa Trentchev), z celkem nezazivneho Tydne v tichem dome se stal pribeh, ktery zastresuje ostatni drobne pribehy. Pan Vojtisek je nakonec rehabilitovan a neumre jako u Nerudy. Nevim vsak, jestli je Baba Milionova pro nej nejake terno, ale rozhodne v podani Adriany Lisove je to spis komicka postava, na rozdil od carodejnice v predstaveni v Divadle Na zabradli v roce 1960.
Jediny tak trochu smutny pribeh je Hastrman o panu Rybarovi (Josef Cermak), ktery si mysli, ze ma drahokamy a zatim ma obycejne kaminky. Predlohou Nerudovi pro tento pribeh byl francouzsky emigrant a paleontolog Joachim Barrande, po nemz se jmenuje prazsky Barrandov. Barrande stravil vetsinu zivota v Praze a Nerudova matka byla jeho hospodyni. Neni znamo, odkud se naucila francouzsky, ale mezi ni a Barrandem se vytvoril velice blizky vztah a dokonce se objevily teorie, ze Barrande je Neruduv otec. Sbirka Joachima Barranda, kterou odkazal Praze je dnes v Narodnim muzeu je jednim z nejvetsich pokladu, ktere Narodni muzeum ma a neni bez zajimavosti, ze mnohe trilobity francouzsky paleontolog pojmenoval cesky.
Jan Neruda nebyl abstinent; miloval hospody a neni divu, ze po skonceni predstaveni mel nejeden navstevnik chut na pivo a zajit do utulne hospudku, obzvlaste kdyz na planich v Mississauze foukal ledovy vitr. To, co se odehralo pred par minutami v utulnem divadelku uvnitr knihovny, vypadalo ve vzpominkach jako pohadka - Velka pohadka z Mississaugy, z Velke Mississaugy.
Jane Fabianove a hercum Noveho divadla za tuhle pohadku dekujeme!
(Dojmy Josefa Cermaka naleznete na strane 5)
Ales Brezina

Obrazky z predstavení

(Foto M. Gabankova)

Navrat na hlavni stranu