Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku (7)
Nekdy se vyplati aplikovat stare prislovi Lina huba, hole nestesti. Kdyz mi prilis casto dojde od Telusu (telefon a internet) a nebo od Shaw (televize) nejaka dalsi nabidka vyhodne ceny na tri mesice nebo pul roku, a je to kratce pote, co dosel opet ponekud vyssi ucet, zvedam sluchatko a telefonuji tam, kde ke zvyseni poplatku, samozrejme nijak v pomeru ke statem proklamovane inflaci, doslo.
Vazeny ctenar techto mych Zapisku muze mit nekdy dojem, ze jsem osoba, ktere se v Cechach rikalo kverulant. Notoricky stezovatel. Tedy, takove oznaceni povazuji primo za narceni. Nebot si myslim, ze pokud se veci nedeji jak snad by se mely dit, je nutne na to poukazat a nemelo by to vest k jeho oznaceni za takoveho skarohlida. Ale zpet k podstate timto textikem zamyslene. Podarilo se mi vest vcelku vlidne diskuse s representanty Telusu stejne jako firmy Shaw. Snad jsem mel stesti a na drate byly osoby moudre, stejne jako s jistou pravomoci rozhodovani. Kdyz jsem sdelil, ze za okolnosti, kdy cena benzinu a stejne tak plynu uz je mnoho mesicu v podstate stejna, ale poplatky rostou neumerne i v relaci k vladou udavanem procentu inflace, pristi ucet byl alespon malinko nizsi. Jenze, zda se mi, ze jsem mel jen stesti a povidal si s rozumnymi zastupiteli techto telekomunikacnich magnatu. A nebo snad jsem ucet chybne cetl?
***
Je nas, lidstva, stale vic, mame moderni technologii, vedu, medicinu, vydelavame (to se me tedy netyka) vic. Snad duvod ke spokojenosti. A prece ... nepamatuji, ze by pred dvaceti, triceti lety v Kanade dochazelo tak casto a v takove mire ke stahovani automobilu stejne jako masnych produktu z trhu z bezpecnostnich duvodu. V pripade aut jde casto o neuveritelne vysoka cisla, u potravin prekvapivou cetnost takovych odvolani. A nebezpeci se, v tomto pripade, snadno a rychle siri z provincie do provincie.
***
Nejsem zasveceny filmovy kritik, jen milovnik filmu, ac tu zalibu radim az za cetbu. Lec stalo se, ze od te doby, co nase televize pracuje pomoci tzv. digitalniho boxiku, mezi kanaly, ktere jsme vybrali a elimininaci nekolika jinych ziskali prijatelnejsi poplatek, krome znameniteho souboru kanalu hudebnich (jen audio, bez obrazu) muzeme chvalit pozoruhodny a krajne zasluzny cin miliardare pana Turnera, na jeho programu klasickych filmu (na vancouverskem SHAW kanal c.46, v Torontu Rogers 48).
Televizni pristroj tez stedre nabizi informace o novych filmech, ktere se brzy objevi v kinech, pripadne v televizi. A jaky dvoji druh podivane se posluchaci nabizi! Vetsina filmu onoho programu TCM (Turner Classical Movies) je z let dvacatych az osmdesatych. Samozrejme, ze ne vsechny naprosto odpovidaji nalepce klasicke, pokud jde o vysokou uroven. Ale valna vetsina nabizi divaku moznost ocenit nejen herecke vykony, ale mnohdy i obsah filmu. Vystrel zazni jen v onech obcas promitnutych popularnich kovbojkach, kde ale dobro vitezi nad zlem a tak to ma byt. (Videt ale Gary Cooper je filmu V prave poledne - High Noon je stale pekny zazitek). Vetsina veseloher jsou vtipne, nebo alespon usmevne. A protoze filmy bezi v podstate ve dne v noci, lze si vybrat dila skutecne klasicka a nezapomenutelna. Ano, v soucasne hollywoodske produkci take lze shlednout hodnotny film. Presto, nejsem si jist, ze dnesni produkce zastini produkci onech zminenych let. Nekdy mi pripada, jako by si tehdy reziseri davali velmi zalezet na sve praci .a nepotrebovali k tomu nic z dnesnich supertechnickych vymozenosti. A zde se musim zminit o tom, ze v totalitnim case do ceske distribuce byly prijimany ty nejkvalitnejsi filmy zapadoevropske a americke produkce.
***
Davno uz jsem nebyl v centru mesta Vancouveru, jeho hlavnich a popularnich ulicich Robson a Granville. Tentokrat byl duvodem film rezisera Jana Hrebejka (skvely jeho film Musime si pomahat) Svata ctverice, uvadeny na Filmovem festivalu. Horsiho zklamani od tohoto vyborneho rezisera jsem se sotva mohl dockat. Myslim, ze film neblaze poznamenal scenar M. Viewegha, spisovatele davy oblibeneho, coz v mnoha pripadech muze leccos napovedet. Ze vseho nejvice jsem ocenil dve hlavni herecky a jejich tela, hojne zabirana bez odevu.
Kino, kde film se promital, je na zminene ulici Granville v srdci mesta, jez v nedavnem case byla znacne prestavena. Lec tam, kde budovy nove nahradily ty predchozi, s neuveritelnou tvrdosijnosti chybi jejich cisla! Ta nejzakladnejsi vec vesnic, mestecek, natoz velkomesta! Kdo mi neveri, at se tam vyda.
Na tride Robson zmizela dve knihkupectvi, ne prilis davno vznikly hudebni veleobchod Virgin, pribylo nespocet butik a obchodu s modnimi habity ci obuvi, na te prijemnejsi strane pozorovani pak jakesi moderni bistro v cernem provedeni, ale inzerujici solidni ceny piva a jidel.
A neni jiz ani restaurant O'Douls, kde jsem naslouchal nejednomu vystoupeni malych jazzovych skupin, stejne tak (ale to uz pred vice lety) z podniku jen o kousek jizne, z Barclay's Hotelu renovaci zmizel bily klavir (baby grand) na ktery jsem si obcas, kdyz jsem se tam pri ceste ulici Robson stavel, tise preludoval, sklenkou vina pri ruce dodavajici kuraze. A prave tam jsem za to byl jednou odmenen peti dolary od navstevnika, ve stedrosti asi povzbuzeneho konzumaci u baru.
V puli cesty na autobus mne upoutala tabule pred indickou restauraci. Nabizeno slibne vypadajici jidlo za $3.99. Indickou kuchyni mam rad a nemohl jsem odolat. Jidlo bylo vyborne, sek ohromujici. Zminil jsem se o tabuli a byl pred ni zaveden. -Well, somebody wipped off number one!- pravila korpulentni majitelka podniku. Byla to, bohuzel, pravda.
Byl to den, osudem mi urceny k tomu, abych penezence pustil zilou. Kino plus poplatek v ramci festivalu, jedno pivo po kine, sprymarem poznamenana reklamni tabule a prochazka zakoncena v ukrajinskem obchode s lahudkami, zasluhujici si doporuceni. Ceny nizsi nez jinde za stejne zbozi, velky vyber a dobra jakost. Jeste pred casem se clovek po nakupu mohl potesit na chodniku pres ulici neuveritelne rozkosnym psikem, ale uz na nej zustava jenom vzpominka.
***
Pujcil jsem si v knihovne zajimavou knihu Bernarda-Henry Levyho ... Americka zavrat (American Vertigo). Autor se ubira po stopach slavneho Alexise Tocquevilleho a jeho klasickeho dila z roku 1835 American Democracy. Posuzuje, na podklade zmineneho dila A. T. dnesni Ameriku, tedy Spojene staty. A to ocima Francouze, francouzskeho intelektuala. Je to cteni velice zajimave, ale pri cetbe jsem si pripomnel, co uz mne nejednou napadlo. Ucta a obdiv ke spisovatelum (a tedy i zurnalistum) kteri dovedou psat i o vecech slozitych jednoduse. Pomyslel jsem pritom na K. Capka a na G. Orwella. Prvni cislo Svetove literatury rocnik 1992 venuje znacnou pozornost osobe a dilu G. Orwella. Nemohu jinak nez citovat tam uvedene jeho rady ze state Politika a anglicky jazyk, 1946:
(1) Nikdy nepouzivejte metaforu, prirovnani nebo nejakou jinou recnickou figuru, kterou obvykle vidate v tisku
(2) Nikdy nepouzivejte dlouheho slova, kde kratke postaci.
(3) Jestlize muzete nejake slovo vyskrtnout, vzdycky to udelejte.
(4) Nikdy nepouzivejte pasiva, kdyz muzete pouzit aktiva.
(5) Nikdy nepouzivejte cizi vyraz, vedecky termin nebo zargon, kdyz znate nejaky ekvivalent v kazdodenni anglicke mluve.
(6) Radeji poruste kterekoli z techto pravidel, nez abyste rekli neco barbarskeho.
V knize B. H. Levyho je zminka o Christopheru Hitchensovi, jehoz jmeno jsem uz kdesi zachytil. V knihovne jsem si tedy pujcil jeho knihu eseju ... a jsem zvedav jak hodne nebo malo tento autor respektuje rady G.Orwella.
***
Jeste kratka zminka o televizni debate kandidatu na urad vice-prezidenta v Bilem dome. Sdelovana velika cisla promarnenych penez, stejne jako v budoucnu ziskanych a nebo alespon usetrenych v pripade vitezstvi te ci one strany. Pokud ale byla rec o danovych ulevach bohatych stejne jako vrstvy stredni, jedine cislo takoveho procentualniho dobrodini uvedeno nebylo. Mezi mnoha hodnocenimi debaty mne prekvapilo, jak malo z onech korespondentu tisku a profesionalnich komentatoru, nepochybne velmi dobre placenych, neprehledlo jednu skutecnost, ktera dle meho nazoru nebyla zcela bez vyznamu. Teprve kdyz jsem na pocitadle nasel zaznam hodnoceni od vazeneho americkeho novinare Charles Krauthammera, ulevilo se mi, ze tento muz videl debatu myma ocima. V podstate rekl, ze kdyby posluchacum byly nabidnuty napsane texty debaty, hodnoceni by inklinovalo k remize. Bohuzel, kandidati sedeli pred kamerou a tu divak mohl zasnout nad nevkusnym, pohrdlivym pocinanim sarkasticky se smejiciho a sklebiciho J. Bidena, o jeho nehoraznem skakani do reci ani nemluve. Predstavil jsem si tohoto muze v roli prezidenta, jez by mu za jistych okolnosti pripadla ... a mel jsem z toho neprijemne mrazeni v zadech...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu