Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku (6)
Asi bych asi mel spilat panu ministrovi kanadskych financi za opatreni, ktera snad by mela zpusobit pokles cen nemovitosti, ktere jsou hlavne tady, v BC, nehorazne. Ac to opatreni muze zpusobit pokles hodnoty naseho obydli, jsem tomu rad, nebot na druhe strane muze malinko zlepsit moznosti meho syna, ktery se po mnoha letech pobytu a prace v USA vratil do Kanady snad v domneni, ze je tady raj na zemi. Zahy shledal, ze tomu tak neni, rozhodne tedy ne v Britske Kolumbii a Vancouveru, kde v soucasne dobe stale stoji za oceneni ocean dole a hory na strane druhe. A pomerne mirne zimni i letni pocasi, pokud dlouhe obdobi destu na podzim a v zime jeden dokaze ignorovat. Ale to je vse.
***
Neni tomu nijak davno, co k nejvetsimu nakupnimu stredisku na Severnim pobrezi Park Royal byla vybudovana velika dalsi cast s nazvem Royal Village. Rikal jsem si, zda to neni silenstvi, ktere se bude vyznacovat prazdnotou. Jenze jsem prehlednul, ze mentalita mych spoluobcanu se od moji dost odlisuje. Village dnes prosperuje, o vikendu tam je bezmala nouze o parkovani pro auto, i to normalni, natoz SUV. Muj pesimisticky predpoklad tedy dokonale selhal.
Ne ale dosti na tom. Dneska se kolem toho prostranstvi zlikvidovalo mnoho keru a na namitky obcana v mistnim tisku, hodnostar, vice-president Park Royalu ujistil, ze onech zlikvidovanych 59 keru bude nahrazeno 119 jinymi, zakaznictvo bude jenom zirat jak to vsechno bude krasne a sice do konce srpna, terminu to ukonceni zmen. Dnes je prvni den zari, area je stale v desolatnim stavu a po onech 119 kerich ani potuchy. A tu mne napada, jak vlastne prosperuje ten nas britsko-kolumbijsky kapitalismus? Odpoved: bidne!
***
Ale jeste zustanu u tohoto velestrediska. Zde i v nedaleke odbocce, v obchode Indigo, bylo mozno zakoupit, byt i v mirne omezenem obsahu, CD s nahravkami klasicke hudby i jazzu.
I tuto moznost, podobne jako mnohe jine, odval cas. Hudebni oddeleni jsou zrusena. Duvod: maly zajem zakazniku. Tedy dusledek jednak digitalu, jednak upadku v urovni spotrebitelu, kteri si hudebni zaznamy prestali porizovat. Maji prece ipody a podobne naramnosti
***
Je v Cechach skutecne tak bidne, takovy sesup ve vsem peknem k horsimu jak o tom informuje krajansky tisk, ktery stale odebiram?
Asi je tomu tak.
Ale, sobecky vzato, je mi to vlastne jedno. Zemru v Kanade, do Cech jezdim rad, ale ne proto, abych sledoval pocinani politiku. A navic se mi zda, ze kramy, divadla, hostince, knihkupectvi jsou dostatecne navstevovane. Bylo by tomu tak, kdyby si obyvatele zili bidne?
***
Volby prezidenta v dosud stale, navzdory nejednomu neduhu, mocne zemi americke, se valem blizi. Predvolebni kampan jsem nikdy neshledaval pozoruhodnou, spis se podobajici ne prave nutnemu divadlu. S tim se ale neda nic delat. zrejme tomu tak bylo i za casu nejskvelejsi americke existence.
Takze ... bude pan Romney a jeho pohledny, za Vice prezidenta vybrany, energicky pusobici kandidat, prinosem pro USA v pripade vitezstvi v listopadovych volbach? Bohuzel, predvolebni kampan se dosud valne nelisi od tech predchozich, ac zatim se v ni angazoval mmohem vice M. Romney nez soucasny prezident Obama.
Kampani dominuji sliby. Jejich realizace v pripade zvoleni mohou posoudit jen ti, kteri predvolebni a povolebni obdobi pozorne sleduji. Priznam, ze ja jim nejsem.
***
Obcas poslu malou zasilku sve grafomanie pratelum do Evropy, obcas oni mi poslou na oplatku zdibec pekne literatury.
Kdyz se podivam na postovne, udivuje mne ten rozdil. Bohuzel, lace neni dilem kanadskych post, rok co rok jako darek k Novemu roku pridavajicich par centu ke svym pozadavkum ...
***
V minulych poznamkach jsem slibil pojednani na tema italskeho filmu Vcera, dnes a zitra. Omlouvam se, bude to asi az zitra ... Tema neni, dle meho nazoru, nijak jednoduche a vyzaduje dukladne zamysleni ...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu