Navrat na hlavni stranu

Prvni polocas posviceni
Letos svatovaclavske oslavy v Torontu potrvaji prakticky cely tyden. Ackoliv statni svatek bude az v patek, prvni cast oslav se slavnostnim obedem byla letos jiz v nedeli 23. zari. Duvodem predcasnych oslav bylo sejiti katolickych duchovnich, kteri pusobi v zahranici: Do Toronta prijel Bohuslav Svehla, ktery je jiz 12 let v Mnichove a pracuje i v dalsich mestech v Nemecku. Ten zpestril skvely obed hrou na kytaru a vyprovokoval farniky ke zpevu lidovek. Z Curychu zde byl Antonin Spacek. Z Valasska pochazi i salesian Jaromir Zadrapa. Jeho osud pres Bulharsko dovedl do znameho poutniho mista na Velehrade v Rime, kde se stara o nase poutniky a predstavuje jim cirkevni historii, ktera je zde na kazdem kroku. Z Italie prijel i Antonin Hracek. Ten se stara spise o pocestne v jiznim Tyrolsku. Z Litomeric dorazil polsky knez Jozef Szediga, ktery pusobil pred tim v Usti nad Labem, v Libochovicich a Mlade Boleslavi. Byli pritomni i mistni duchovni pater Matzenauer z Burlingtonu a otec Nowicki ze Scarborough. Dalsi dva knezi dorazi v prubehu tohoto tydne.
Kazani behem dopolednich bohosluzeb mel biskup Petr Esterka, ktery ma diecesi na trech mistech v Kalifornii: v Los Angeles, San Francisku a San Diegu. Text kazani byl zalozen na Knize Moudrosti, prvni Petrove epistole a hlavne pak na cteni z Matousova evangelia 16, 24-26: Tento text zni v kralickem prekladu takto: Tedy rekl Jezis ucedlnikum svym: Chce-li kdo za mnou prijiti, zapriz sebe sam, a vezmi kriz svuj, a nasledujz mne. Nebo kdoz by chtel dusi svou zachovati, ztratit ji; kdoz by pak ztratil dusi svou pro mne, naleznet ji. Nebo co jest platno cloveku, by vsecken svet ziskal, sve pak dusi uskodil? Aneb kterou da clovek odmenu za dusi svou? Novy ekumenicky preklad pouziva misto vyrazu dusi slovo zivot, coz bylo pouzito i behem bohosluzeb. Biskup Esterka se vratil k prarodicum sv. Vaclava k Borivojovi a Ludmile, kteri meli vliv na mladeho knizete Vaclava, narozdil od jeho bratra Boleslava, ktery ho nechal zavrazdit. Vaclav prosazoval jine hodnoty nez ktere byly v pohanskem svete kolem neho. Stal se clenem spolecenstvi. Neslo mu o to, aby se zlepsila jeho situace, ale pecoval o chude a socialne slabe. Pro nas to znamena, ze nejde pouze o nasi rodinu, ale i o slabsi kolem nas. Jde o to, abychom milovali sve blizni i toho, kdo nam nepreje. Vaclavuv postoj mel vliv prave na jeho bratra Boleslava I., ktery se zmenil a v krestanskem duchu vychovaval sve deti a diky jim prislo i krestanstvi z Cech i do Polska. O to jde i v politickem zivote, i treba v nasledujicich prezidentskych volbach, jestli dame prednost tomu, abychom se meli lepe my sami, nebo aby se prosadily zmeny k lepsimu ve spolecnosti.

V. J. Vostrez


Na zaver bohosluzeb byly predany medaile za praci ve farnosti sv. Vaclava. Zdene Tmejove, Vlaste Waldaufove, Marii Mihaljakove, Janu Matejovicovi Vaclavu Vostrezovi, ktery oslavi tento tyden devadesate narozeniny a v nepritomnosti Vladimiru Kavanovi.

Velvyslanec Karel Zebrakovsky a biskup Petr Esterka


Na posviceni byli pritomni i cesky velvyslanec v Kanade Karel Zebrakovsky s manzelkou a torontsky konsul Petr Pospisil.
Druha cast oslav se bude konat tuto sobotu 29. zari, kdy po msi v 18 hodin bude v hale kostela vinobrani.
abe-Foto: M.Gabankova

Navrat na hlavni stranu