Navrat na hlavni stranu

O jednom dobrodruzstvi na hranici a socialistickem celnikovi
Ochlupena ruka zajela do damske kabelky a jeji prsty jako prave vyruseni hadi vklouzavaly do vsech moznych zahybu a kapsicek. S nefalsovanou eleganci kapsare. Ovsem bez nervozity. Beze spechu. Jako by si tak pocinala denne. Jako by to byl jeji nejprirozenejsi pohyb. I sam jeji majitel zustaval klidny. Jeho soustredeny vyraz nerusily ani ustrasene pohledy svedku z vlakoveho kupe miriciho k zapadni hranici. Ba ani zadny vnitrni stud, zadne zabrany. Zkratka profesional, ktery si je vedom svych kvalit, sve prislusnosti ke kaste nedotknutelnych.
Konecne. V celistech jeho prekvapive ohebnych prstu se zmitala korist: uzka rulicka papiru, kterou ted, v okamziku vrcholiciho napeti, se stezi skryvanou lacnosti rozmotaval.
Na puvodne nehybne tvari hrace pokeru se objevily drobne zmeny. Pet paru oci, jenz ji sledovalo, by tak z ni pri pozornejsim prozkoumani odlesku zornic a jemne mimiky mohlo vycist vic. Snad radost z uspechu ci skodolibost, snad pocit prevahy, moci, mozna kompenzaci nejakych osobnich komplexu.
"Kde na to vemete penize?" osopil se na cestujici zenu. Pritom trepetal dlouhym seznamem polozek, na kterem nechybely leky, kosmetika a drobne modni obleceni.
"Jedu k mamince, tak "
Odpoved cekal, i proto ho nemohla uspokojit. A pak, mel sve bohate zkusenosti. Boze, jak jsou ti lide hloupi. Jak je podcenuji. Je, reprezentanty statu v prvni linii. Ano, kdysi byli opovrhovani, vylouceni ze slusne spolecnosti, ale ted Uz jen uniforma mu davala za pravdu. Je zastupcem Ceskoslovenske socialisticke republiky, je potazmo ve sluzbe celeho socialistickeho tabora. Je prvnim a poslednim urednikem, se kterym se cestujici pri prekroceni hranice a pri vyjezdu ze zeme setkava. Ano, jeho nekompromisni odrazi samotny pokrokovy charakter naseho zrizeni.
Ale to jen jedna stranka jeho poslani. Dalsi, daleko nejznamejsi, nebot primo spojovana s povolanim celnika, je vybirani celnich poplatku a odhalovani k celnimu rizeni neprihlasenych prevazenych veci. A tady se projevuje jeho bystrost, inteligence a letite zkusenosti s nejruznejsimi triky a uskoky. Bez zavahani tak ukaze prstem na potici se pasazerku s tremi vrstvami svetriku, neunikne mu dama v udajne obnosenem kozichu ani drahe boty maskovane vrstvou poulicniho prachu. Na vsechno tohle ma cuch. Krom toho je prvotridni zboziznalec, a tudiz mu nedela zadnou potiz oznacit veci, jejichz hodnota prekracuje bezcelni limit 300,- Kcs. Nekdy primhouri oko, ale beda tomu, kdo se mu znelibi. Kazdeho dokaze dostat. Za dziny, za tranzistorak, gramofonove desky, U cestujicich opoustejicich republiku zas nachazi hlavne utajene brousene sklo, alkohol a starozitnosti.
"Tohle je vas kabat?" ­ otazka byla spise formalni. Celni urednik jiz sacoval kapsy a prozkoumaval podsivku odevu. Na radu prisel kufr, pak dozlatova upecena babovka. Bez sebemensiho zavahani ji tema svyma chlupatyma rukama "rozporcoval" na tisice kusu, kousku a drobecku.
"To snad nemuzete " spitla nesmele cestujici.
"To byste se pani divila, co vsechno muzu," osekl arogantne urednik, nacez se vratil ke kabelce. V tu chvili byla dnem vzhuru. Obsah se s cinkotem vysypal na prazdne sedadlo. Rtenka, zrcatko, bryle, intimni damske propriety.
"A co je tohle?!" temne pronesl celnik a v ruce vitezoslavne trimal zapadonemeckou bankovku v hodnote bratru sto DM.
"Vemte si vsechny veci. Pujdete se mnou se na stanici. Okamzite!" Tento rezolutni prikaz nepripoustel sebemensi protest. Cestujici vsak presto naznacila, ze by nalezenou sumu i ozelela, jen aby mohla pokracovat k ceste.
"Rekl jsem vystoupit! Vite, ze vas muzu dat do zaznamu?! Pak uz se se svymi pribuznymi muzete rozloucit nadobro," pouzil celnik dalsi vysoce ucinne zbrane vuci byt i jen minimalnimu naznaku odporu.
Byl si vedom moci sveho postaveni. On, radovy celnik, muze rozhodovat o osudech lidi. Ano, jeho odpovednost je obrovska. Vzdyt krome tradicni celni agendy je poveren jeste dalsi nesmirne dulezitou funkci, a to primo ochranou statni hranice. Zajistenim, aby do republiky neproniklo ani smitko cehokoliv ideologicky zavadneho. Nejde jen o zachyceni protisocialistickych tiskovin a nevhodnych spotrebnich predmetu, ktere narusuji vkus a moralku socialistickeho cloveka a propaguji zapadni zpusoby zivota. Jde rovnez o to, aby se zachytil i onen nehmotny kontraband. Ze je to nemozne? Kdepak. Dobry celnik musi byt i dobry psycholog. Ale socialisticky celnik musi, krome umeni cist myslenky prilezitostnych a ostrilenych paseraku, dokazat odhalit narusene mysleni ideologicke. A jak? - Je tu od toho, aby vhodnymi jizlivymi a sarkastickymi poznamkami vyprovokoval tyto potencionalni nositele antisocialistickych nazoru. A k tomu je prave navrat z pobytu v kapitalisticke cizine, kde tito obcane snadno podlehnou nejruznejsim pozlatkum, ta nejvhodnejsi chvile.
"Nezakonnym vlastnictvim zahranicnich valut a pokusem o jejich nelegalni vyvezeni za hranice CSSR jste porusila celni a devizove predpisy Ceskoslovenske socialisticke republiky. Nyni vam bude provedena osobni prohlidka a nasledne s vani sepiseme protokol. Zajistene valuty propadaji ve prospech statu."
Okamzite rozhodnuti proti kteremu se odvolat by predstavovalo provokaci. Cestujici do protokolu z pochopitelnych duvodu take neuvedla, ze onu suma sto DM obdrzela od jiste zname, ktera ji oslovila, kdyz se dozvedela o jeji ceste na Zapad. A odmitnout prosby treba prave na obstarani zahranicnich leku bylo tezke. Takze oficialni verze znela, ze obnos je puvodem od matky provinile osoby. Uredni strana se s vysvetlenim spokojila, a jelikoz pri osobni prohlidce nic nezakonneho jiz dale neobjevila, laskave zadrzenou propustila.
Posledni vagon vlaku s vydesenymi spolucestujicimi samozrejme jiz davno zmizel z obzoru a z dosahu moci socialisticke celni spravy.
A ti stastnejsi spolucestujici? Inu jako vzdy na tomto nejistotu, obavy a strach nahanejicim prejezdu mezi dvema svety. Ihned jakmile se presvedcili, ze zeleznou oponu maji za zady, zazracne ozili. Rozpovidali se, otevreli navzajem, zkratka objevili v sobe svobodneho cloveka bez bazne a ponizeni.
miroslav petr ©- zari 2012

Navrat na hlavni stranu