Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku ...(5)
Kdyz doslo k zasahu armad v roce 1968 a rozhodli jsme se, moje mala rodinka a nekolik pratel, emigrovat, zvolili jsme si za misto druheho domova Australii.
Pak ale pri jedne schuzce pohled do atlasu nas ponekud zviklal. A tak jsme se pres Viden ocitli v Kanade.
V dobe, kdy jsme bydleli ve Winnipegu, dorazili tam dve rodinky nasich znamych, ktere prave v Australii stravily asi rok. Ne prilis k jejich spokojenosti. Ale to uz je davno. A cas oponou trhnul. Dali prednost Kanade. Mozna, ze dneska sve rozhodnuti povazuji za predcasne a unahlene. Stejne jako ja v poslednich letech hledim k Australii s rostoucim respektem. Hlavne k vlade zeme. Ale i jinak, Australie ziskava ve svete velmi rychle znamenitou povest a to navzdory nebezpecne haveti, ktera na mnoha mistech zneprijemnuje koupani v oceanu.
A mnohdy mam dojem, ze nase kanadska vlada a mozna i ta americka pod vedenim pana Obamy, mohly by si vzit z dnesni australske vlady priklad. Premierka nezapomina na podstatne veci v protikladu k pozadavkum muslimske imigrace do zeme. Australie dnes produkuje zajimave filmy a Sydney je povazovano za jedno z nejprijemnejsich mest k zivotu.
Ted uz mi ale letora, zdravi a vek nedovoli, aby se snazil dohnat promeskanou prilezitost v roce 1968 nabizenou ...
***
Nekolik ministru ve vlade BC opustilo lodici pod kormidelnici premierky pani Clark, pohledne to damy. Cekal jsem, ze i ona svoji funkci slozi, ale nestalo se tak. Vybrala si nahradniky za ty, kteri ji opustili. Byla jeji volba spatna, dobra nebo skvela? Neodvazuji se rict. Jenom se mirne desim provincnich voleb v pristim roce. Vudce opozicni strany pan Dix mne zatim nijak nepresvedcil, ze ve funkci premiera provincie da vsem predchozim premierum lekci o tom, jak by si meli pocinat.
***
Cas oponou trhnul a zmenen svet! Ale jak diametralne ocitli jsme se vzdaleni od casu basnika, ktery takto promluvil! Je to ovsem nadale pravda, ale zalezi na tom, jak pro koho. Pro koho k jeho radosti a prospechu a pro koho ke ztrate optimismu.
Nebudu se ted snazit podat takove hodnoceni. K tomu nemam dostatecne podkladu. Ale vystacim si s tim, co vim. Treba tim, ze sdelovaci technika a technologie nuti cloveka ke spechu... a s tim snizene schopnosti hodnoceni, ktera z novinek, nabizenych znovu a znovu, je uzitecna a pro existenci duvodna, ne-li nezbytna.
***
Chvala a prokleti cipu, napada me. Nepochybne z duvodu uz pokrocileho veku, ktery cini nejeden plan a touhu sotva uskutecnitelnou.
Proc je rec o cipu?
Protoze, kdyz zmacknu na svem i ponekud obstaroznim pocitaci kolonku SEARCH a vytuknu jakekoli misto na svete, objevi se mi sotva za zlomek vteriny nespocet obrazku toho mista! A ty je mozne zvetsit ... a oddat se litosti, ze uz nezbude sila ani cas nektera z tech nespocetnych mist, na obrazovce se objevenych, navstivit. Takoveto probuzeni litosti jeste pred deseti, patnacti lety, nebylo mozne ...
***
Kdykoli prijedu na navstevu do rodneho mesta Prahy a hnedle po priletu si koupim Kulturni prehled, snazim se porovnat, kolik kin ci divadel oproti minule navsteve prestalo existovat. A vetsinou vysledkem je nula. Nekdy mozna i jedna nebo dve male sceny divadelni pribyly. To je ovsem velmi mile konstatovani.
Behem nekolika poslednich navstev Prahy dal jsem prednost mensim divadelnim scenam. Semaforu, Divadlu U hasicu, Divadlu Jary Cimrmana. A ted, abychom nasim krajanum ve Vancouveru zijicim priblizili ci opet pripomneli onen ojedinely fenomen, kterym je to, co uz pred mnoha lety se vyvinulo z poradu Nealkoholicka kavarna U pavouka, poradu vysilaneho na VKV, tedy dnesni stale vyprodane Zizkovske Divadlo Jary Cimrmana, nase vancouverske Divadlo Za rohem, bude s pozehnanim pana Zdenka Sveraka, uvadet na sklonku listopadu t.r. hru Dobyti Severniho polu Cechem Karlem Nemcem.
Humor je vzacna a nesmirne dulezita vlastnost, ktera tomu, kdo ji ma, velice zprijemnuje a usnadnuje zivot. Netreba odsoudit ani humor pivni, ale pokud jde o ten inteligentni v linii V&W a S&S a jinych obstastnovatelu divaku a posluchacu, pak humor Divadla Jary Cimrmana svou originalitou a nadsenym prijetim obecenstvem divadla uz po mnoho let jen potvrzuje, ze snad Cechum je mozna humor vlastni a blizsi nez narodum jinym. (Ovsem, ze se mohu v tomto pocitu mylit, ale verim, ze tomu tak neni).
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu