Navrat na hlavni stranu

Maria Gabankova: Odchazeni

Vytvarnici maji svuj festival
Ostrava Art 2012 predstavi osmdesat umelcu

Ostrava - Podruhe zazije moravskoslezska metropole velky svatek vytvarniku. Od konce srpna az do listopadu se v ramci projektu Ostrava Art 2012 predstavi v osmi galeriich temer osmdesat vytvarnych umelcu, kteri jsou spjati s timto mestem.
"Hudba a divadlo jsou slyset, maji v Ostrave sve velke festivaly, ale vytvarne umeni by melo mit take sve misto na slunci," mini Michaela Tercova, predsedkyne Unie vytvarnych umelcu Sdruzeni vytvarnych umelcu a teoretiku Ostrava (UVU-SVUT), vysokoskolska pedagozka a jedna z iniciatorek prehlidky Ostrava Artu 2012. Spolu s Evou Myszakovou z galerie Kruh, vytvarnikem Daliborem Andryskem a dalsimi nadsenci se pustili do realizace nesnadneho projektu.
Autori se predstavuji
"Prihlasilo se nam pres sto ctyricet vytvarnych zajemcu, z nichz odborna komise nakonec vybrala osmdesat autoru," dodala Michaela Tercova. Ti se postupne predstavi ve Mlejne, Industrial Gallery, Galerii 7, v Kruhu, Fiducii, Galerii Student, Slezskoostravske galerii a nakonec ve Vytvarnem centru Chagall.
"Je tezke nekoho z nich vyzvedavat, ale osobne mam velkou radost z toho, ze mezi uspesne autory mlade generace se zaradil karvinsky rodak Jakub Spanhel.
Jeho rozmerne obrazy se prodavaji u nas, ale i v zahranici, nedavno mel vystavu v Ostrave a take zde studoval. Zkratka ma uspech," mini Michaela Tercova. Podle jejich slov je oproti prvni prehlidce Ostrava Art, ktera se uskutecnila pred ctyrmi lety, velky posun v tom, ze nyni dostali velkou prilezitost prezentovat sve umeni mladi autori.
Potrebny dialog
"Domnivam se, ze uspechem prehlidky, ktera se uskutecnila v roce 2008, byla ta skutecnost, ze se nam podarilo sblizit umelce z ruznych vytvarnych oboru, ale take ruzneho veku a nazoru," tvrdi Michaela Tercova.
Take v tomto roce jsou v projektu zastoupeni predstavitele zrale vytvarne generace, jako napriklad Eduard Ovcacek, Karel Haruda, Jiri Holik, Eduard Halberstat, Jaroslav Rusek, Jan Teisler ci Vratislav Varmuza. Ale vystavovat budou take mladi Katerina Kalinova ci Tomas Kurecka kteri teprve delaji sve prvni vetsi vytvarne krucky. Nelze vyjmenovat v jednom clanku vsechny aktery prehlidky Ostrava Art 2012.
V Deniku budeme postupne u prilezitosti jednotlivych dilcich vystav pripominat jejich zahajeni. Prvni vernisaz je na programu uz ve ctvrtek v 18 hodin v Muzeu a galerii Mlejn. Predstavi se zde triadvacet autoru. Nebudou mezi nimi chybet Karel Hercik, Vaclav Sipos, Vaclav Filandr, Vendula Safarova, Maria Gabankova, Veronika Mokrosova, Jelena Jedlickova. Vystava ve Mlejne potrva do 24. zari. Vystavni stafetu prevezme uz 4. zari v 18 hodin Industrial Gallery, kde vystavuji dve autorky Petra Filipovska a Katerina Sudolska.
Bretislav Uhlar - Moravsko-slezsky denik

Navrat na hlavni stranu