Navrat na hlavni stranu

Letni tabor Hostyn


Letos slavime 58. vyroci zalozeni tabora Hostyn ktery se nachazi 80 km na sever od Montrealu. Detsky tabor zpravidla zacina prvni nedeli v cervenci a trva 3 tydny. Pak se tabor pronajima pro rodinne rekreace. Letosni detsky tabor probihal od 1. do 21. cervence. Jiz po desate ho vedl RNDr. Josef Maxant.
Tabor se rozklada ve dvou sekcich na rozloze 10,5 ha (26 akru). Jedna sekce je pro devcata a druha pro chlapce. K taboru patri plaz na jezeru Lafond. V kazde sekci je jedenact chaticek a v kazde chaticce je misto pro tri deti. Kapacita tabora je tedy 66 deti. V dusledku dobre povesti tabora letosni pocet deti stoupnul na 51. Ocekavame, ze pristi rok bude tabor zaplnen blizko sve plne kapacity. Z toho duvodu doporucujeme vsem rodicum, aby sve deti prihlasili jiz zacatkem brezna 2013, pokud chteji mit zajisteno jejich misto. Deti, ktere se prihlasi na cele 3 tydny budou mit prednost. Zaroven zvysujeme horni vekovou hranici pro ucastniky tabora na 16 let.
Vloni jsme zrenovovali chaticky v tabore za 26 000 dolaru. Dekujeme Ministerstvu zahranicnich veci Ceske republiky za dar na tyto prace v hodnote 4500 $. Zrenovovane chaticky se vsem libi.
O deti se letos staralo deset vedoucich a pomocnych vedoucich. Protoze ne vsechny deti se ucastnily cele tri tydny, kazdy tyden bylo pritomno jen asi 40 deti: Proto pripadal jeden vedouci zhruba na ctyri deti, coz je asi dvakrat az trikrat tolik, nez kolik se vseobecne doporucuje. Po teto strance tedy byla pece vynikajici. Hlavniho vedouciho u chlapcu prijel delat profesor Jirka Raska z lokality Inuvik, N.T, a u devcat univerzitni studentka z Ostravy, Silvie Mezirkova. Vyborna ceska a kanadska jidla pripravovala sefkucharka Milada Louzecka spolu s obetavou Zuzanou Borovjakovou. O udrzbu a opravy behem tabora se staral zdarma president Asociace Hostyn, Zdenek Nosek.
Program pro deti byl bohaty a intenzivni. Deti hraly fotbal, volejbal a ruzne hry v lesnim prostredi i na hristi. Vzhledem k tomu, ze letosni leto bylo teple, deti vyuzivaly nasi plaz na prekrasnem jezere Lafond takrka denne, a to jak ke plavani, tak k ruznym vodnim hram, kanoistice i rybareni. Deti podnikly i tradicni vylet k vodopadum, kde se koupaly v melke vode a ukryvaly se pred sluncem v romantickem lesiku porostlem vysokym kapradim. Velky uspech mely i tance v nasich klubovnach.
Letosni tabor se opet obesel bez nehod. Tabor se nachazi v bezpecnem prostredi. Jedine nebezpeci, na ktere se musi davat pozor je, ze behem nekolika poslednich let se kolem tabora objevuje sedm lisek v zastupu, ktere kazdeho, koho uvideji, roztrhaji na kusy a sezerou. Jestli neverite, zeptejte se deti! Jedinou moznou zachranou je okamzite vylezt na strom a to do vysky minimalne 2 m, protoze bylo pozorovano, ze lisky vyskoci az tak vysoko. Osmou lisku jsme zastrelili a pouziva se na maskarni tance. Caste taborove ohne zvyraznovaly trampsky a prirodni charakter tabora. Obcasne rachejtle a delobuchy vytvarely veselou atmosferu. Faktem je, ze kdo jednou zavita do tabora Hostyn, musi se tam vracet znovu a znovu. Zkuste si to! Tesime se se na vase deti v pristim roce.
Josef Maxant

Navrat na hlavni stranu