Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku
Nasledujici tema je, dle meho nazoru, zavazne a proto se o nem zminuji znovu.
Lze mozne neco namitnout proti sdeleni, ze referendum je jednou z nejskvelejsich moznosti ba projevu, ktere demokracie poskytuje?V podstate dokonale odpovida tomu, co pojem demokracie vlastne predstavuje nebo by mela byt.
A presto v Britske Kolumbii nevladne pan Necas ci jeho snad moralne chabi spolupracovnici, ale demokraticky zvolena vlada, v pozadovanem poctu sestavajicich z kandidatu, kteri se v predvolebni klani presentuji jako velmi zdatni pro svou funkci. Pak tedy jimi zvolena vlada v teto BC vyhlasila referendum ve veci zda chce lid prijmout novou dan 12 procent ze vseho (zvana strucne HST) nebo ne a zustat pri dosavadnich danich PST a GST s mnoha vyjimkami pro dan PST.
Vysledek referenda v presvedcivem pomeru ne pro nove zavedenou dan (HST).
Je tomu uz znacne casu, kdy k referendu doslo ... a my platime stale a stale a budeme jeste dlouho platit onu v referendu odmitnutou dan az do roku 2013.
A ted mi, vazeny ctenare, porad, koho mam volit v pristich provincnich volbach tady v Britske Kolumbii?
Volil jsem v Kanade dosud vzdy, od chvile, kdy jsem na to mel legalni pravo. Pochybuji, ze si stejne tak budu pocinat v pristich provincnich volbach ... (Jen pro zajimavost v Cechach je dan z pridane hodnoty 21 % a zrejme by si Cesi v referendu zvolili 12 % HST).
***
Ac tyto poznamky jsou mineny od Pacifiku, nasledujici stat bude z Londyna, dejiste OH 2012. (A tedy asi presneji od Atlantiku).
Je tomu 64 let, kde na OH v roce 1948 vyhral Emil Zatopek beh na 10 km. To, ze mel tehdy asi lepsi statnim systemem poskytovane treninkove podminky oproti souperum ze zapadnich zemi, kde tehdy se bral amatersky olympijsky status za bernou minci, na rozdil od sportovcu SSSR a jeho satelitu, to sotva cokoli meni na vykonech tohoto asi dosud nejslavnejsiho ceskoslovenskeho sportovce.
Ale, co bylo, to bylo, jak pravi postava v podani P. Landovkeho ve znamenitem filmu Cerni baroni. Od roku 1948 leccos se ve svete zmenilo. Stejne tak v podobe OH.
Kde tehdy byli policiste a vojaci v poctu mnoha tisic, nezbytna to v poslednich letech soucast tohoto vrcholneho sportovniho zapoleni? Kolik sportovcu bylo tehdy vylouceno jiz pred a nebo v prubehu her kvuli dopingovym podvodum? V kolika disciplinach se soutezilo? A co museli sportovci dokazat... v porovnani treba dneska s vykony gymnastu a gymnastek?
Nepochybuji o tom, ze kazdy sportovec z tech, kteri se na kolbistich v Londyne ocitli, zaslouzi si nejvyssi miru uznani a obdivu. Michael Phelps a jeho kolegove nejenom americti, atleti, cykliste a dalsi borci. Ale navzdory tomu obdivu vsem, nemohu se ubranit veleobdivu gymnastu a gymnastek, bez rozdilu mezi vitezi a temi, kteri medaile neziskali.
Ac jsem sportovec jen velmi obcasny a pouze snazivy, po mnoho let omezovany v tom, co bych rad delal ze vsech sil a schopnosti, myslim, ze nejvetsi usili, talent, pili a vse ostatni, je treba vynalozit prave temi, kteri na kruzich, bradlech, kladine a ostatnich naradich vcetne plochy pro prostna udivuji svymi neuveritelnymi vykony. Jen si, vazeny ctenare, predstav kladinu tak uzkou jakou je a kousky, ktere na ni gymnastky predvadeji! Neprechazi vam mraz po zadech? Mne ano. A to plati i o ostatnich naradich. U mne je ten obdiv mozna poznamenany vzpominkou na telesnou vychovu praktikovanou pro nas ucitelem-gymnastou, kde vymyk na hrazde byl pro mne vrcholnym, lec nenavidenym vykonem, nebot jsem byl spis hracsky typ (tedy krome licitovaneho mariase ledni hokej, fotbal, volejbal a basketbal, pozdeji pak tenis).
Skodoliby sotek mi obcas naseptaval otazku, jak by si asi na tom naradi pocinali ti, kteri o medailich pro ty obdivuhodne gymnasty a gymnastky svym bodovanim rozhoduji?
Udelat televizni prenos dokonalym je asi velmi tezke. Presto si ale myslim, ze by bylo snadne pro ten ci onen televizni kanal OH prenasejici predem sdelit, co muze na nem v dalsich hodinach zajimajici se divak sledovat a nad vykony zasnout. Nebot, coz je prirozene, preference posluchace pro jista zapoleni existuji.
Pokud jde o moje preference, rad sdelim, ze se zajmem sleduji plavani (zajimalo by me, zda vsechny plavkyne bez jedine vyjimky nemaji ony viditelne znaky zenstvi a nebo je to nejaky figl, ktery pouzivaji, aby eliminovaly pripadny nezadouci odpor vody pusobeny v bazenu poprsim pri jejich nadhernem dile), atletiku, volejbal, basketbal.
Coby tenista jsem si dnes privstal a byl svedkem deklasovani meho oblibeneho tenisty Federera A. Murreyem. Nemyslim, ze tomuto Andymu vyrazne k vitezstvi pomohlo domaci publikum. Byl lepsi a to se velmi casto stava, ze lepsi vyhraje. Tedy i ve sportu.
Prave zacaly lehkoatleticke discipliny a tu mohu opet v ohromeni porovnavat moje nekdejsi dorostenecke snazeni s temito vykony! Bude to jiste i nadale moc zajimava podivana. Bylo by prijemne s odstupem casu shledat, ze zadny atlet sveho vykonu nedosahl jinak nez jenom svym talentem, pili, treninkem a snad i navecer, po vycerpavajici priprave osvezil se snad jen sklenkou dobreho vina, zadnym steroidem nevylepsenou.
Bez reklam se prenos neobejde. Neni mi ale jasne, proc stanice utraci drahocenny cas kratickymi rozmanitymi soty na ukor skutecneho prenosu.
***
Ne ze bych se tim hnusnym cinem hocha James Holmese do detailu zaobiral, ale vzpominam si, ze kratce po tragedii sdeleno, ze v nemocnici bylo ctyrlete postrelene dite. K barbarskemu cinu doslo udajne 30 minut po pulnoci. Z filmovych ukazek onoho promitaneho filmu je zrejme, ze jde o mnozstvi divociny a nasili, nic nepripominajici znamenite filmy let padesatych ci sedesatych, at uz evropske nebo hollywoodske produkce.
Co na takovem filmu ma delat po pulnoci ctyrlete dite? Nevim, zda o tomto se nejake noviny zminily. Nebo televize. Spis o tom jaky dalsi morbidni zazrak si jeden muze objednat k promitani. Je mi z toho nekdy na zvraceni, vazeni ctenari tohoto Satellitu.
Doufam, ze vy jste k podobnym zpravam otrlejsi...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu