Navrat na hlavni stranu

Petra Kvitova po prohranem ctvrtfinale: "Uz nemohu byt takova holka jako loni"
Velke navraty velikanu

Cesky tenis na nejvyznamnejsim svetovem turnaji v jihozapadnim predmesti Londyna, ktere se nazyva Wimbledon, hraje se uz od roku 1877 a letos si do prebohate zapsal uz svuj 126. rocnik, sve vynikajici pozice z poslednich dvou let neobhajil. I kdyz nekterych cennych vysledku prece jen dosahl. Zatimco predloni se Tomas Berdych probil az do finale muzske dvouhry a loni Petra Kvitova slavila senzacni prvenstvi v zenske dvouhre, letos v techto dvou hlavnich soutezich zbylo na ceske barvy "jen" ctvrtfinale zasluhou lonske sampionky Kvitove. Jak se to ale vsechno na povestne wimbledonske trave a tentokrat vetsinou za typicky destoveho londynskeho pocasi odvijelo?
Berdych zkolaboval uz bohuzel v prvnim kole, kdyz jako sedmy hrac svetoveho zebricku nestacil na sedmaosmdesateho Gulbise z Lotysska. Ani jednou mu nedokazal sebrat jeho velmi dobre podani a zbrane na servis a herni duraz protivnika nenasel ani v jednom ze tri tie-breaku, takze podlehl 6:7, 6:7, 6:7! Svuj neuspech Tomas videl takto: "Neco takoveho se mne stavat nesmi, trebaze se Gulbisovi darilo vsechno, na co sahl. Na jeho zpusob hry jsem mel neco vymyslet, jsem moc zklamany."
Rosoluv vystrel do tmy?
To Lukas Rosol, pro zmenu az sty v klasifikaci ATP, se postaral o senzaci, jakou tenisovy svet snad za poslednich deset let nezazil!!! Krajne odvaznou hrou vyradil ve druhem kole svetovou dvojku a viteze Wimbledonu z let 2008 a 2010 Spanela Nadala 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4, kdyz ho v zaveru doslova rozstrilel! "Neco takoveho jsem jeste nikdy nevidel," komentoval to legendarni britsky tenista John Lloyd. A verit tomu nechtel ani sam vitez: "Pred zapasem jsem si pral, abych neprohral 0:3 na sety. Nikdy bych necekal, ze se mne muze neco takoveho podarit. Az je mne Nadala lito..."
Dalsi tenisove hvezdy American Jimmy Connors i Cechoamericanka Martina Navratilova vsak shodne konstatovaly, ze tohle byl Rosoluv vystrel do tmy a ze takovy vykon uz nezopakuje. A cesky daviscupovy reprezentant Radek Stepanek na tema Rosolovy hry poznamenal: "Jeho hra je pudova. Bud pujde a nebo nepujde. Vsak take po necelych osmactyriceti hodinach Rosol uz nestacil na Nemce Kohlschreibera, sedmadvacateho na zebricku, jemuz podlehl 2:6, 3:6, 6:7 a teprve ve tretim setu se jeho tenis alespon trochu priblizil tomu, co predvadel proti Nadalovi. "Co rekli Connors s Navratilovou, me mrzelo. Dneska mne vsak chybel lepsi servis i return," minil Rosol a jeho kouc Ctislav Dosedel upozornoval: "Lukas je strelec a na kurte odvadi maximum. Mohl by to dotahnou do prvni svetove dvacitky, ovsem svuj tenisovy zivot si musi spravne zorganizovat..."
Stejne tak Stepanek to dotahl do tretiho kola, kde mu cestu zkrizila svetova jednicka Srb Djokovic, s nimz odesel porazen 6:4, 2:6, 2:6, 2:6 a priznal: "Sance byla mala, vzdyt Djokovic ma nejlepsi return na svete a ja bych musel cely zapas presne trefovat lajny. Tesi me vsak to, ze pri svem uz desatem startu ve Wimbledonu jsem si konecne mohl zahrat na centralnim dvorci."
Cenne finale ve ctyrhre
V hlavni soutezi dvouhry zen figurovala rovna desitka ceskych reprezentantek, coz je dalsim dukazem momentalni sily ceskeho tenisu, ktery loni slavil vitezstvi v Poharu federace a letos ve finale tohoto neoficialniho mistrovstvi sveta reprezentacnich druzstev bude 3. a 4. listopadu bojovat proti Srbsku. Z pohledu do budoucna urcite potesily nadejne a teprve dvacetilete sestry-dvojcata Karolina a Kristyna Pliskovy, ktere trenuje nekdejsi znamy daviscupovy reprezentant Jiri Hrebec a obe uspesne prosly tezkym sitem kvalifikace. Levoruka Kristyna (Karolina naopak hraje pravou rukou), se dokonce dostala do druheho kola, kde vzdorovala 4:6, 4:6 Italce Schiavoneove, mezinarodni mistryni Francie z roku 2010. Alespon do tretiho kola krome Kvitove jeste pronikla Klara Zakopalova, ale tam se musela sklonit 0:6, 4:6 prave pred Schiavoneovou.
A do tretice Schiavoneova. Ve ctvrtem kole nastoupila proti Kvitove a bylo to oboustranne nervozni utkani plne nepresnosti. Po prvnim prohranem setu teprve v zaveru druheho Kvitova vyvoj otocila a po tezce vybojovanem vitezstvi 4:6, 7:5, 6:1 se nechala slyset: "Moc se mne ulevilo, ze uz to mam za sebou, protoze jsem se strasne natrapila. Hlavne copovany bekhend souperky mne delal velke problemy." Byt ve ctvrtfinale podala ceska reprezentantka vykon  mnohem lepsi vykon s rychlejsim pohybem a jeji udery uz mely vyssi duraz i presnost, na famozni Serenu Williamsovou to stacit nemohlo. Americanka se opirala o skvely return a zasypavala Kvitovou jednim esem za druhym. Obhajkyne lonskeho wimbledonskeho vitezstvi po sve vyrazeni 3:6, 5:7 odhalila sve pocity: "Spatne jsem nezahrala, ale souperka byla lepsi. Na to, jake jsem na zacatku roku mela zdravotni potize a jak se minule mesice pro me vysledkove vyvijely neprijemne, je ctvrtfinale docela dobre." A jeste k tomu vyznamne dodala: "Uz to nejde, abych byla holka jako loni, ktera zavre oci a pali do vseho, co se da." K jejimu wimbledonskemu ucinkovani v poslednich trech letech vsak jeste jeden dulezity fakt. Predloni prohra v semifinale se Serenou Williamsovou, ktera tehdy zvitezila, loni titul a letos porazka ve ctvrtfinale znovu se Serenou Williamsovou a jak za chvilku objasnime, take pozdejsi sampionkou...
Ceska tenisova reprezentace se vsak k jedne finalove ucasti prece jen propracovala. Hradecka s Hlavackovou jako sesty nasazeny par ve ctyrhre zen sve vitezne tazeni ukoncily az ve finale, kde po vyrovnanem souboji podlehly suverennim americkym sestram Serene a Venus Williamsovym 5:7, 4:6. V prvnim setu s nimi drzely vyrovnany krok az do stavu 5:5 a ve druhem do stavu 2:2. Andrea Hlavackova upozornila: "Ani jednou nam Williamsovy pri svem servisu nedaly sanci." A Lucie Hradecka dodala: "Zejmena Venus nam se svyma dlouhyma rukama na siti nedovolovala, abychom ji mohli prohodit."
Take slovenska wimbledonska bilance byla letos skromnejsi nez v minulych letech. Martin Klizan, Daniela Hantuchova, Dominika Cibulkova i Magdalena Rybarikova, tedy hraci s postupovymi ambicemi, ztroskotali uz v prvnim kole. Naopak ve tretim kole stanuli Lukas Lacko a Jana Cepelova. Zejmena pro teprve devatenactiletou Cepelovou je to dobre vysvedceni a mozna i odrazovy mustek k dalsim uspechum.
Nikdy se nesmite vzdat 
V zenske dvouhre neuspela ani lonska finalistka Ruska Sarapovova, ktera vypadla jeste drive nez Kvitova a to ve ctvrtem kole, kde ji prehrala Nemka Lisicka 6:4, 6:3. Ta ve ctvrtfinale nestacila na svou krajanku Kerberovou 1:6, 1:6, ovsem naopak Kerberovou v semifinale poslala domu Polka Radwanska, trebaze se v prubehu turnaje potykala se silnym nachlazenim. Jenze vsem, jak uz jsme naznacili, vypalila rybnik Serena Williamsova, nasazena jako cislo 6. V minulosti kralovala Wimbledonu uz ctyrikrat, bylo to v letech 2002, 2003, 2009 a 2010, avsak loni vypadla uz ve ctvrtem kole s Francouzkou Bartoliovou a vzhledem k zdravotnim problemum malokdo jejimu navratu jeste veril. Nejtezsi bitvu jednatricetileta Serena svedla v semifinale proti svetove dvojce Belorusce Azarenkove 6:3, 7:6 a ve finale s vyjimkou druheho setu jasne predcila Polku Radwanskou 6:1, 5:7, 6:2.
Behem sedmi zapasu nastrilela Serena Williamsova 102 es a svym patym wimbledonskym primatem ve dvouhre zen vyrovnala svou sestru Venus! Pritom od cervence 2010 skoro rok nemohla hrat, protoze si nejdrive porezala nohu, ale pak prislo neco mnohem horsiho v podobe plicni embolie. Pravem zduraznila: "Povazuji to za svuj neskutecny navrat. Clovek se nikdy nesmi vzdat a prestat verit sam v sebe." Vlastne Serena a o rok starsi Venus Williamsovy od roku 2000, tedy za poslednich trinact let, na wimbledonsky trun pustily jen tri konkurentky - v roce 2004 Rusku Sarapovovou, 2006 Francouzku Mauresmovou a 2011 Cesku Kvitovou... A wimbledonskeho debla spolu vyhraly uz take popate.
Ukazal se dcerkam
Podobne jako Serena Williamsova na tom byl i Svycar Roger Federer. Trebaze Wimbledon opanoval petkrat za sebou v rozmezi let 2003 az 2007 a poseste 2009, od roku 2010 nevyhral jediny grandslamovy turnaj a ve svetovem zebricku klesl na treti misto. A pripomenme, ze uz i jemu je take jednatricet. S vyjimkou tretiho kola, v nemz s Francouzem Benneteauem prohraval uz 0:2 na sety, bylo Federerovo letosni travnate vystoupeni fenomenalni. V semifinale nedal sanci lonskemu obhajci Srbovi Djokovicovi 6:3, 3:6, 6:4, 6:3 a ve finale ho cekal Brit Andy Murray. Domaci milacek, od zacatku letosniho roku trenovany slavnym ceskoslovenskym tenistou a dnes Americanem Ivanem Lendlem, pred nimz stal historicky ukol. Ac se tomu nechce verit, britsky tenista dvouhru muzu v majestatnem Wimbledonu naposledy vyhral v roce 1936. Jmenoval se Fred Perry a mimochodem byl i mistrem sveta ve stolnim tenisu. A ve finale z Britu naposledy stal Bunny Austin v roce 1938, od kdy historie v semifinale zaznamenala jedenact marnych britskych pokusu, jeden Mika Sangstera, tri Rogera Taylora, ctyri Tima Henmana a dosud tri Andyho Murrayho.
Tentokrat k velke radosti Albionu Murray alespon tento stin prekrocil, navic ve finale ziskal prvni set a ve druhem za stavu 4:4 pri Federerove podani mel vyhodu... Kdyby ji byval vyuzil, kdo vi, jak by to dopadlo. Jejich finale vsak melo vynikajici uroven. Divaci si vychutnavali delove a pritom dlouhe vymeny od zakladni cary, pri nichz Federer byl prece jen aktivnejsi a oslnoval svym nadhernym bekhendem hranym jednou rukou, jako uz jediny tenista svetove spicky! Svycar dobehl, co mohl, prostrilel, co se dalo a sveho o sest let mladsiho soka doslova ustval. Co finalovy vysledek 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 v jeho prospech znamena? Federer ziskal uz sedmy wimbledonsky titul, cim se vyrovnal jak  britskemu tenistovi Williamovi Charlesovi Renshawovi, ktery do dokazal uz v letech 1881 az 1889 i Americanovi Petu Samrasovi, jemuz se to povedlo o vice nez stoleti pozdeji v obdobi 1993 az 2000! Federer se sveril: "Je to pro me velka cest, protoze jsem Samprase vzdycky obdivoval. A take jsem to chtel dokazat kvuli svym triletym dcerkam, ktere na me koukaly z tribuny. Jeste jsem neskoncil a rad bych v dalsich letech jeste neco vyhral..."
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn
***

Navrat na hlavni stranu