Navrat na hlavni stranu

Muz, ktery tvori fotbalove dejiny
Po letosnim ME se "fotbalovi odbornici" shodli, ze nejlepsi muzstvo sveta Spanelsko pravem ziskalo trofej. Priznam se, ze spanelsky zpusob hry mne trochu uspava a trochu nudi. Nedalo se to rici o finalovem zapase Spanelsko-Italie, kdy Spanele jasne dominovali a take diky tomu, ze Italove hrali v zaveru v deseti nakonec zvitezili 4:0. Byl to vsak jeden z mala zapasu, kdy Spanele zanechali pozitivni dojem. Pres Portugalsko v semifinale postoupilo diky penaltovemu rozstrelu a proti Francii jim pojistila postup 2:0 az branka Xabi Alonsa v posledni minute utkani z penalty. Klicovym momentem vsak bylo utkani ve skupine C Spanelska proti Chorvatsku.
Pripomenme si vsak datum 20. cervence 2007, kdy se hralo semifinale MS fotbalistu do 20 let na Narodnim stadionu v Torontu. Proti sobe nastoupily dva jihoamericke tymy Argentina a prekvapeni turnaje Chile. Chilane meli i velmi silnou podporu hlediste. Co se vsak delo na hristi melo s fotbalem, ktery se hral v desti, pramalo spolecneho. Arogantni nemecky rozhodci Wolfgang Stark likvidoval jakekoliv snahy Chilanu o slusny vysledek, prestoze ti prohravali jiz od 12. minuty 0:1 brankou de Marii. Zdevastovani Chilane nakonec v deviti prohrali 0:3. Po utkani torontska policie uklidnovala chilske fotbalisty slznym plynem. Proti zakroku protestovala chilska vlada. Po utkani, ktere jsem videl na stadionu, jsem se jeste jednou dival na klicove okamziky ze zaznamu a nemohl jsem verit svym ocim. Rikal jsem si tenhle rozhodci na mezinarodni scene skoncil. Neskoncil - dal piskal fotbalove zapasy a ke vsemu ty nejprestiznejsi a co jsem postrehl malokdy dobre, ale legendarniho vykonu z Toronta se jiz asi nikdy nepriblizil. Aby to nevypadalo, ze jsem proti tomuto bankovnimu urednikovi zaujat podivejme se do vsevedouci Wikipedie, kde se pise: He was questioned for his performance overseeing the Chile­Argentina match in the 2007 FIFA U-20 World Cup, having "lost control of the match early" and for issuing seven yellow cards (out of nine) and two red cards against the Chilean team during the match. In total he issued 53 fouls, 30 of which he charged to Chile.
Following the match Stark and his colleagues were surrounded by livid Chilean players who were restrained by members of the Toronto Police. Stark then had to be escorted off of the pitch and into the dressing room tunnel by police officers for fear that he would be attacked by the crowd and/or Chilean players at the National Soccer Stadium. Chilean players, still angry after losing the match, fought with and were pepper-sprayed by police officers outside of the stadium. The players were temporarily held inside the stadium by the police for several hours and were released without being arrested.
Stark was criticized for his performance in the Champions League match between Chelsea F.C. and Internazionale in 2010 by the Daily Telegraph. A report claimed that he had missed two clear penalties for Chelsea.

Dodejme, ze v prvni polovine sezony 2011-2012 byl Wolfgang Stark v ankete hracu Bundessligy zvolen nejhorsim rozhodcim souteze a v zaveru baraze mezi Fortunou Düsseldorf a Herthou Berlin byl inzultovan Levanem Kobiasvilim.
Tyto reference vsak nebranily fotbalovemu svazu UEFA nasadit nemeckeho arbitra do zapasu Chorvatsko-Spanelsko. A abych opet nebyl podeziran ze zaujatosti budu citovat cesky server aktualne.cz, kde pod nazvem Spanele se do ctvrtfinale protrapili, pomohl jim sudi Stark a dale nasleduje komentar: Jedinou branku duelu vstrelil az v 88. minute stridajici Navas. Chorvate byli nebezpecnejsim tymem, vypracovali si dve stoprocentni golove sance, navic sudi Stark odpustil obhajcum titulu dve penalty, po jedne v obou polocasech. V nich stali pri Spanelech vsichni svati, jmenovite Stark, Salver, Pickel, Meyer a Ajtekin alias petice rozhodcich zapasu. V prvni situaci si totiz na pravem kridle udelal dobry den z Ramose chorvatsky utocnik Mandzukic, kdyz jej nasledne stoper Spanelu jasnym slapakem primo pred zraky brankoveho rozhodciho sestrelil. "Podle mne jasna penalta, slapak ve vapne, na Ramosovi bylo videt, jak moc chce odcinit svou chybu a prehnal to," shodli se komentator Ceske televize Jaromir Bosak a expert Pavel Karoch ve studiu. Lec jejich nazor hlavni sudi Stark nesdilel. V 86. minute pak v pokutovem uzemi delal Busquets vsechno mozne i nemozne aby nedovolil Corlukovi presne hlavickovat po rohu Rakitice. "Delal vse pro to, aby jej dostal na zem," pronesl Bosak po shlednuti zpomalenych zaberu. Ty mu daly sice za pravdu, Stark ale opet nesouhlasil. Z nasledneho protiutoku pak Fabregas dloubackem prehodil chorvatskou obranu a osamocene duo Iniesta - Navas si jiz vedelo rady (zde bylo naopak vse podle nejen Starkovych pravidel). Spanele tak sice vyhrali 1:0 a diky tomu i celou skupiny, v souboji s chrabrymi chorvatskymi bojovniky ale rozhodne neoslnili.
Jenze historie nezna kdyby, ani fotbalova a Spanele se stali po druhe za sebou Mistry Evropy. O tom, ze muzstva, ktera se probojovala spolu s nimi do semifinale: Italie, Nemecko a Portugalsko patri k evropske spicce neni pochyb. Cesti fotbaliste odehrali to, na co v soucasnosti maji. Prosli ze zakladni skupiny diky vyhram nad Reckem 2:1 a Polskem 1:0, ale prohrali s lepsim Portugalskem 0:1 po hlavicce Cristiana Ronalda. Pravdou je, ze v prvnim polocase dokazali cesti fotbaliste sehrat s Portugalci vyrovnanou partii a hodne jim pomohl brankar Cech. Utkani pro zmenu piskal skvely Anglican Web.
Ales Brezina - Praha, Toronto

Navrat na hlavni stranu