Navrat na hlavni stranu

Cesky a Slovensky den na Masaryktownu 2012
Nemyslim, ze mnoho krajanskych skupin kdekoliv na svete se muze pochlubit mistem tak svatecnim jako torontsky Masarykuv ustav. Tak svatecnim, ze v minulych letech nejaci zavistivi skritkove na Cesky a Slovensky den natahovali pres oblohu cary mraku a obcas se jim i podarilo na Masaryktown vychrstnout vedro vody. Ne letos. Letos vsechny mocnosti pozemske i povetrnostni vytvorily pro Masaryktown den, jaky si toto misto, o ktere tak verne pecuji manzele Jecmenovi s pomoci kolegu a kolegyn z reditelske rady MMI, zaslouzi. A co se tam ten den delo?
Pamatuji se, ze pred mnoha a mnoha lety tento den na Masaryktownu byl slavnym dnem Sokola. Z USA prijizdely autobusy americkeho Slovenskeho i Ceskeho Sokola, Kanadska zupa dodala sve cleny a ­ tehdy Ceskoslovenske - dny byly stejne dny sokolskymi jako etnickymi. Ale kdyz zijete dost dlouho, tak se mnoho veci zmeni. Meni se rezimy a nekdy se dokonce rozpadnou (nebo jsou rozpadnuty) i staty, ktere si predesle generace tak krvave vydobyly, meni se status i poslani organizaci, ktere nejvic prispely k uctyhodne historii svych zemi. Takovy byl i udel Sokola. Jeho prazske vedeni ­ a bez ohledu na predchozi prislib ­ strukturalne odrizlo svou zahranicni vetev a fakticky odmitlo prijmout za svuj nejvyznamnejsi zaznam cinnosti Sokola od jeho vzniku pres 40 let komunistickeho rezimu doma a neuveritelneho kvetenstvi sokolske myslenky ­ diky sokolskym pracovnikum jako Antonin Hrebik, Marie Provaznikova, Jan Waldauf a stovkam dalsich, kteri a ktere by si zaslouzili pametni desky v Tyrsove dome ­ v zahranici, monumentalni Waldaufovu kroniku "Sokol - male dejiny velke myslenky." Na letosnim Ceskem a Slovenskem dnu vystoupila jen hrstka sokolskych deti a mladeze a smim-li pouzit starobyle zaklinadlo ­ zaplat Pan Buh za ne.
Letosni Cesky a Slovensky den (vedle osobnosti, ktere ucastniky oslovily, se slavnosti zucastnili predstavitele krajanskych organizaci, Anna Janousova, starostka Sokola Kanada a predsedkyne torontske odbocky CSSK Radmila Locherova) zacal v 11 hodin bohosluzbou pred kaplickou, kterou vedl Rev. Dusan Tillinger (biblicke texty cetla reziserka Noveho divadla Brigita Hamvasova). Ke druhe hodine se seradil (s asistenci 'marsala' Tmeje) pred kancelari pruvod, ktery odpochodoval k pamatniku "Znovu Ukrizovaneho", kde byly polozeny vence a zazpivany narodni hymny. Po uvodnich proslovech predsedy MMI Frantiska Jecmena, velvyslance CR Karla Zebrakovskeho, honorarniho konzula SR Michaela Martinceka, generalniho konzula CR Vladimira Rumla, fed. poslance Johna McKaye, ontarijske ministryne zdravotnictvi Margaret Best a radniho Paula Ainslieho se zelene udoli Masaryktownu roztancilo a rozezpivalo: indianske deti (hlavne jedna holcicka byla proste neunavitelna) predvedly indianske tance, potom prisly sokolske deti, pan Chlumsky z Montrealu, vynikajici Vychodna Slovak Dancers, Jitka Karlik s doprovodem kytary. Na co asi nekdo nebyl pripraven, byl vykon osmilete Josephiny Paul, ktera nam s profesionalni rutinovanosti zazpivala pisnicky i naseho mladi. Nove divadlo ukazkove predvedlo nekolik scen ze sveho nedavneho velmi uspesneho predstaveni Shakespearovy Komedie omylu, rezirovaneho Brigitou Hamvasovou. Zatim se Masaryktown pekne naplnil, bylo kolem pate hodiny a idealni cas pro ucastniky tancit k hudbe (nebo zpivat nebo jen poslouchat) Jana Chlumskeho a Jitky Karlik. Take jsem zahledl kloboukovou soutez, Libusi Peichlovou v horlive cinnosti (myslim se slosovanim) a Alese Brezinu podepisovat jeho prave vyslou knihu Retez blaznu a vedel jsem, ze se chysta ohen (hranice, vatra) a vecer v restauraci, muzikalni cirkus, ale to uz mne sklatil vek a ja opustil bojiste.
Ti, kteri letosni Cesky a Slovensky den pripravili, udelali pekny kus prace a zaslouzi si dik cele krajanske verejnosti. To misto je tak nadherne, ze by byl skoro zlocin, kdybychom je meli ztratit pro ubyte nezajmu.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu