Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku
Nejednou uz jsem se zminil o zname uzitecnosti a blahodarnosti prochazek a spaciru. Dneska jsem si misto tenisu nebo jizdy na kole vysel do kavarny, hlavne precist si noviny a pojednou me napadla otazka, snad posetila a naivni, nicmene napadla me: co zavinilo mozna nejvic neprijemnosti pro obyvatele zeme? Odpoved: snad pravda a tahanice o to, kdo ji ma, v nejkrajnejsim pripade stojici miliony zivotu.
Cesta do zminene kavarny neni prilis dlouha, spis kratka na to, abych si behem ni mohl pripomenout udalosti, ktere v same podstate toto slovo, plne relativity, tento neuchopitelny fenomen, primo i neprimo zpusobil.
Od chvile, kdy obyvatel zeme byl schopen dorozumivani a mysleni a diky tomu prichazel na ruzne napady, ktere jemu se zdaly dokonale, ale jinemu spoluobyvateli tehoz mista, ale jineho smysleni, od takove dokonalosti vzdalene, od te chvile vlastne ona pravda a tahanice o to, kdo ji ma, nebo alespon jeji vetsi dil, byla a i nadale, myslim, je pricinou sporu.
Vzdyt onen rozdil v nazoru na to, jaka je jedina pravda, coz to neni zjevna stejne jako latentni pricina nesmyslnych masakru?
Kolik nestesti a utrpeni prinesly spory o tu jedinou bozi pravdu, o tom, kdo jenom jediny si zaslouzi ji hlasat?
Ale i bez krveproliti vedou se spory o pravdu, o to, kdo ji ma. V posledni dobe je tim spor o vznik zivota a sveta. Darwin a nebo onen inteligence design. Ve sporu zapojeni jsou ucenci, chytri lide, vzdelani, respektuji je, ale snad diky sve prostote, mnohdy mi staci prochazka zahradou a nebo u rodinneho lekare pohled na v barvach vyvedeny obraz cloveka, jaky je uvnitr, v hrudnim kosi stejne jako v mozku. O takova zobrazeni neni nouze, informuji o zivocisich vseho druhu a vsech velikosti. Ano sestavil je a dopodrobna popsal a vi si s jejich opravou casto rady, ale jak to vsechno zacalo? Myslim, ze spor o jedine vysvetleni bude jeste nejaky cas trvat.
A jdu dal a pripominam si mnoha protichudna sdeleni ucencu o tom, co je cloveku prospesne a co nebezpecne a nezli se rok s rokem sejde, svet informatiky doda nasinci sdeleni znehodnocujici ta predchozi poznani jako chabe nebo doslova spatne!
To neni jen cosi ojedineleho. Takove promeny toho, co je pravdou a co ne, ty jsou v podstate soucasti naseho zivota. A o to vice dnes, kdy informativni moznosti nasledkem digitalu dosahly fantastickeho rozsahu a tim, zda se mi, i vetsi komplikovanosti a pro premysliveho mozna nerozhodnost, cemu verit.
Snad jsem se vyjadril celkem srozumitelne i kdyz mozna podstata te moji uvahy je chybna ...
***
Genius Charlie Chaplin natocil krome jinych filmu, dnes klasickeho standartu i film Moderni doba. Podobne tema pozdeji filmove zpracoval i Francouz J. Tati. Tato moderni doba nepochybne usnadnila lidem zivot. Ale, neni zcela zcestne rict, ze mnohym jej i zkomplikovala.
Prikladu k podpore takoveho nazoru je mozno nalezt dost. Pravim primo, ze, jak se mi zatim zda, tech pozitivnich dusledku a vymozenosti moderni techniky je jiste vic, nez tech negativnich. Nejsem ale odbornik pro takove hodnoceni.
Podlehl jsem vsak nutkani rozdelit se o jednu ze svych zkusenosti a zde tedy je: Jsem letitym uzivatelem telefonni spolecnosti Telus, ktera mi za smluveny peniz zarizuje telefonni spojeni po Kanade i po svete a navdavkem internet. Jsem celkem spokojen, platim co je ode mne za takove sluzby pozadovano. Onehdy se vsak stalo, ze dosel ucet, na ktery jsem potreboval vysvetleni, nebot se lisil od nekolika uctu predchozich, samozrejme v muj neprospech.
Zatelefonoval jsem tedy na prislusne cislo spolecnosti Telus. Bylo mi sdeleno, ze v tuto chvili je pocet podobnych telefonatu veliky a byl jsem odkazan pouzit pocitace, na klavesnici vyklepat www.telus.com
Tak jsem to udelal. Na obrazovce objevilo se nespocet moznosti jak Telus oslovit. Pouzil jsem jich nekolik, coz znamenalo, ze jsem si tzv. otevrel nekolik windows (okenek na obrazovce), ale na zadnem nebyla mi dana moznost sdelit svuj dotaz. Nikde jedina adresa emailova, ac provoz meho pocitace zarizuje
Mirne znechucen (dokonce jsem si rikal, ze je to vsechno moje vina a ze jsem pocitacovy analfabet, coz neni pravda zcela vycerpavajici), zatelefonoval jsem znovu spolecnosti Telus vyslechnul si stejnou informaci o nezbytnosti byt trpelivy a pockal az nektery z agentu bude volny, a obrnen trpelivosti, nakonec jsem se dockal lidskeho hlasu na druhem konci spojeni. A bylo mi sdeleno, ze veci se maji z toho a onoho duvodu tak, ze muj dotaz je sice ocenen, ale na podstate na veci nelze docista nic zmenit, nez zvyseny poplatek zaplatit ...
Za zminku jeste stoji, ze ten, kdo deska nema pocitac a internet, je outsider, ke kteremu se mnohe dulezite informace nedostanou, jen odkaz, aby si je vyhledal a na www ... Nema-li tu moznost ocita se ve spolku tzv. second class citizens ...
***
Lesk a bida pokroku - napada me nekdy. V posledni dobe temer pokazde, kdyz si jdu nechat vyvolat negativ filmu a z nej poridit pozitivy ...letity a bezny to proces. Za takove dilo podnik asi pred rokem pozadoval neco kolem ctyr dolaru. Dneska je to necelych jedenact, samozrejme za stejny pocet obrazku. Vysvetleni: zakaznici stale vice pouzivaji digitalni aparaty a CD.
A navic, jako majitel klasickeho fotoaparatu (nic na tom nemeni, ze si treba take poridim digitalni), citim se jako mamlas, ktery zaspal dobu a pokud si chce fotit po leta beznym zpusobem, tak at se necuka a plati rostouci ceny s pokornymi diky, ze vlastne vubec jeho prani bude splneno.
Mohu pokracovat: je odzvoneno klasickym gramofonum, ac mnohe desky jsou dokonale kvality. Sehnat ale misto, kde se takovy pristroj muze opravit pripadne kde koupit nahradni jemnou jehlu, neni veru snadne.
A kdo ma dnes kazetovy magnetofon? Chtel jsem pred casem znamemu poslat zaznam na pasku, sdelil, ze si ho nemuze prehrat, magnetofon vyhodil ma, nez VCR .
Zatraceny zakon poptavky a nabidky - rikam si v duchu, platim za fota a divam se bezmala nevrazive na prodavacku, ktera za nic nemuze ...
***
S tradicemi by se melo nakladat opatrneji, nez jak se to deje pri letosnim tenisovem turnaji ve Wimbledonu. V nedavne minulosti byla nad Centralnim dvorcem za nemalou castku liber vybudovana pohybliva strecha za ucelem ochrany proti desti a to i za stale platne tradicni zasady, ze turnaj se ma hrat na otevrenych dvorcich.
Nejednou se letos stalo, ze strecha zustala otevrena navzdory predpovedi pocasi stejne jako tmavnouci se obloze. Kdyz pak se konecne spustil dest, kurt se zahalil plachtou a cekalo se na obnovenou prizen pocasi. Teprve, kdyz bylo zrejme, ze ta se hnedle nedostavi, strecha se zacala zatahovat a hraci po dost dlouhem preruseni k dohravce nastoupili pod strechou.
Docela nepochopitelny je prubeh finale Federer vs Murray. Opakovalo se totez. Preruseni ve tretim setu, kdy zacalo prset, stejna procedura jak uz nejednou letos. Je to krajne nesolidni vuci hracum, zejmena vuci tomu, ktery s postupujicim casem svou hru zlepsoval, pojednou prestat, cekat a pak pokracovat, bud po skonceni prehanky nebo konecne pod pouzitou, zatazenou strechou.
Toto je klasicka ukazka one britske mnohdy az nelogicke lasky k tradici. Cekam jen, kdy si nekteri tenisovi profesionalove budou na uplatnovanou praxi stezovat. Bylo by to plnym pravem.
Nabiledni je otazka, proc vlastne tu zatahovaci strechu za velike penize nechali hodnostari vyrobit?
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu