Navrat na hlavni stranu

Divadelni narozeniny
A hned tri: Milan Crhak (nejstarsi), Brigita Hamvasova, Petr Kohout
Ponevadz patrim do stare skoly, zacnu s Brigitou Hamvasovou. Vypada znamenite, at je ji kolik chce. Brigita na Slovensku pracovala se slovenskym souborem Dolina, v Narodnim stredisku vychovy v Bratislave organizovala statni festivaly a seminare, spolupracovala pri vyberu repertoaru pro ochotnicka divadla, vydala nekolik divadelnich, televiznich a rozhlasovych her.
V Torontu se uvedla dvema vynikajicimi produkcemi: Ja, Francois Villon a Ja, Georg Friedrich Handel. Obe rezirovala, v obou vystoupili herci Noveho divadla a hudebnici Maleho komorniho orchestru. V roce 2002  rezirovala Three in it a v unoru 2004 zdramatizovany roman Miloslava Svandrlika, Bretislav a Jitka. Letos na jare pro Nove divadlo rezirovala Shakespearovu hru Komedie omylu a jestlize Nove divadlo, ktere vloni ztratilo nevyznamnejsiho ze svych zakladatelu Adolfa Tomana a vynikajiciho rezisera, herce a rezisera Pavla Krale (a par let predtim Tomase Maska), potrebovalo injekci, dostalo ji provedenim Komedie omylu, o jehoz uspech se Brigita (ale i jeji manzel Ladislav) tak vyznamne zaslouzila. Divaky jiste potesi, ze na podzim bude Brigita rezirovat v Novem divadle Nerudovy Malostranske povidky. Prejeme ji (i kvuli sobe) dlouhou radu slunnych let. 
***
Milan Crhak ­ 80
Podle poctu pravdepodobnosti (a nemocnicnich kapacit) Milan Crhak uz tu nema co delat. V poslednich dvou ci trech letech stravil snad deset mesicu v nemocnici a lekari pochybovali, ze ma smysl v lecbe pokracovat. Ale to neznali Milana. A jeste mene znali jeho pani Elisku (mnozi z nas se dosud pamatuji na kvetinarstvi manzelu Styrskych, ktere Eliska ­ jejich dcera ­ s Milanem prevzali). V kazdem pripade Milan a Eliska vyhrali. A diky tomu Milan dosud hraje divadlo (i kdyz i s holi). V Torontu ho zacal hrat zacatkem padesatych let minuleho stoleti. Vystoupil prakticky v kazde hre. I v te, kterou Brigita vybrala a rezirovala letos na jare, v Shakespearove Komedii omylu, kde si smlsnul na postave vevody efeskeho. Patri mezi nejoblibenejsi cleny souboru a vsichni doufame, ze mu budeme jeste dlouho tleskat.
***
Petr Kohout ­ 60
Jeste (pomerny) mladik. Patri ke generaci, v ktere se moc nevyznam (a ji je to pochopitelne uplne jedno). Mel bourlivy a casto konfliktni zivot ­ myslim, ze stylem je mu nejblizsi zivot hollywoodskych celebrit. Ale soucasne je vernym cirkevnikem slovenskeho evangelickeho kostela sv. Pavla. A take obetavym clenem Noveho divadla. Proto, ze je tak mlady, zajima mne jeho vyvojova krivka. Ma (pri nejmensim) dve dobre vlastnosti: tu po mem soudu nejdulezitejsi lidskou vlastnost vubec: dobre srdce; s tim snad souvisi i jeho druha pekna vlastnost: stedrost. Je stedry i k sobe: pripravil si oslavu sedesatky (vcetne znameniteho jidla a orchestru Jiriho Grosmana, Lenky Novakove, na kterou ucastnici budou dlouho vzpominat. Divadlo miluje. Je ochoten delat cokoliv, ale nejradsi hraje. Dromius Syrakusky (s cepici) a Dromius Efesky (bez cepice) v Komedii omylu byla zatim jeho nejvetsi role. Zahral ji zajimave. Jsem docela zvedav na jeho pristi vystoupeni. Vcelku si myslim, ze az najde svoje misto ve vesmiru (obycejne se trochu precenujeme), bude z neho velmi cenny clen komunity.
Josef Cermak
***---

Navrat na hlavni stranu