Navrat na hlavni stranu

Senzacni cesky postup
Po domaci prohre s Madarskem 1:2, se mnoho od ceskych fotbalistu na Mistrovstvi Evropy neocekavalo, ale to, co prislo v prvem utkani proti Rusku byla hotova tragedie. Cesi dokazali vzdorovat pouze prvnich patnact minut do okamziku, kdy Kerzakov hlavickoval do tycky a jedenadvacetilety Dzagojev se nemylil. O devet minut pozdeji po uvolneni Arsavina si vychutnal Cecha Sirokov. V druhem polocase sice Pilar dal kontaktni gol po hokejovem blafaku, ale zaver utkani patril opet Rusum, kteri skorovali v 79. minute Dzagojevem a o tri minuty pozdeji Pavljucenkem.
Po tomto zapase, kdy jsme prohrali 1:4, by na cesky postup nevsadil nikdo ani zlamanou gresli. A jen clovek trpici halucinacemi by pomyslel na to, ze vyhrajeme skupinu A. Jedinou nadeji byla delba bodu mezi Polskem a Reckem za remizu 1:1, prestoze Polaci vedli v polocase 1:0 a do druheho polocasu nastupovali s vyhodou jednoho muze v poli, byli nakonec Polaci za remizu radi, protoze za stavu 1:1 brankar Szczesny fauloval v pokutovem uzemi a dostal cervenou kartu, ale nahradni brankar Tyto penaltu chytil. Tim se vsak pro polskou brankarskou jednicku sampionat predcasne skoncil.
S napetim a obavami se ocekaval druhy zapas proti Recku a bylo v zive pameti semifinalove utkani pred osmi lety, kdy mnohem silnejsi ceske muzstvo prohralo s Reckem 0:1 stribrnym golem v semifinale ME v Portugalsku. Cesi vsak nastoupili jako vymeneni a v 3. minute Jiracek a v 6. minute Pilar zajistili vedeni 2:0. V 53. minute vsak po zacatecnicke chybe brankare Petra Cecha snizil Gekas na 1:2 a Cesi se opet strachovali. Jelikoz vsak zapas mezi Polskem a Ruskem se skoncil opet 1:1, vysvihli se cesti fotbaliste na druhe misto ve skupine A. K postupu by jim stacila za predpokladu, ze Recko nevyhraje nad Ruskem remiza.
Aby nebylo nektere muzstvo zvyhodnene, hraji se na ME a na MS zaverecne zapasy ve stejny cas. V sobotu ve 20:45 se tedy hraly oba zapasy Recko-Rusko i Cesko-Polsko. Predpokladalo se, ze Rusove Reky prevalcuji, ale tesne pred polocasovou prestavkou Karagunis dostal ve Varsave Reky do vedeni a najednou by Cechum remiza nestacila. Zatim se ve Vratislavi certi zenili a nad stadionem se blyskalo jako v slovenske hymne nad Tatrou. Navic Cesi nastoupili bez sveho kapitana Tomase Rosickeho. Prvnich dvacet minut meli Polaci temer drtivou prevahu, presto se jiz v zaveru prvniho polocasu hra vyrovnala. Jeste v prvnim polocase se mohl Baros dostat do sance po prihravce Plasila, ale chabelo mu par centimetru. Zrejme pod dojmem zprav z Varsavy zacali nasi v druhem polocase utocit. Zrovna tak Polaci se snazili rozhodnout utkani a stale vice oteviraili obranu. V 72. minute vystihl Hübschman spatnou rozehravku Polaku, uvolnil Barose. Ten si vybral na prave strane Jiracka, ktery umistenou strelou vstrelil viteznou branku. Zdalo se, ze Polaci jiz bez sance na postup zrezignuji, ale v 94. minute meli nejvetsi sanci vyrovnat. Blaszczykovskeho obloucek do branky vsak zazracne vyhlavickoval Kadlec. Vitezstvi 1:0 znamenalo postup bez ohledu na konecny vysledek z Varsavy, kde prekvapive Rekove udrzeli vedeni 1:0 a stali se druhym postupujicim.
Skupina A
1. Cesko 3 2 0 1 4:5 6
2. Recko 3 1 1 1 3:3 4
3. Rusko 3 1 1 1 5:3 4
4. Polsko 3 0 2 1 2:3 2
***

Ve ctvrtfinale pak Cesi narazili na Portugalce. Byli lepsi pouze v uvodu utkani a s pribyvajicim casem jiz jen branili. Vzaveru prvniho polocasu nastrelil Ronaldo tyc. V druhe casti hry dominovali Portugalci a nekolikrat se vyznamenal brankar Petr Cech. Navic Ronaldo po druhe nastrelil tyc. V 79. minute vsak Ronaldu predbehl Gebre Selassieho a hlavou vstrelil jediny gol utkani.

Navrat na hlavni stranu