Navrat na hlavni stranu

Zemrel JUDr. Miroslav Folta
Ve ctvrtek 17. kvetna 2012 nas navzdy opustil JUDr. Miroslav Folta. Zemrel pokojne obklopen celou svou rodinou v Houstonu, USA kde travil nekolik poslednich mesicu v peci dcery, po letech sveho zivota v Kanade.
JUDr. Folta se narodil 8. cervna 1918 v Proskovicich, vystudoval Ucitelsky ustav v Pribore na severni Morave a behem valky pusobil jako ucitel na Ostravsku. Po valce si vsak uvedomil, ze jeho potencial je daleko vetsi, proto se rozhodl studovat prava na Karlove Univerzite. Promoval v roce 1948 tesne pred zacatkem komunistickych cistek. Jeho pravnicka kariera, jako mestsky pravnik, skoncila velice rychle. Po dvou mesicich pravnik Folta byl prinucen "budovat ostravskou Novou hut", jako nadenik. Jeho schopnosti se vsak nedaly umlcet tak po case se Dr. Folta vypracoval na vysokoskolskeho profesora. Koncem padesatych let vyucoval ekonomiku na Vysoke skole banske (VSB) v Ostrave.
Povalecna republika po komunistickem puci se stala pro JUDr. Foltu tezkym obdobim zivota, ktere ho vedlo ve veku "50" let k emigraci s celou rodinou do kanadske Manitoby. V roce 1968 JUDr. Folta s manzelkou, dcerou a se synem prijeli do Winnipegu. Zde pracoval jako systemovy analytik na Manitobske universite. Bylo pro neho samozrejme se zapojit do krajanske cinnosti, kde krajane brzy poznali jeho schopnosti a dobrotu. Byl zvolen predsedou winnipezske odbocky CSSK. Snazil se obeznamit sirokou verejnost ve Winnipegu s dejinami, kulturou a uspechy nasi vlasti. Mohu jmenovat vzpominkovou slavnost k 300. umrti J. A. Komenskeho; vystavu k 55. vyroci zalozeni Ceskoslovenska; vystavu ve winnipezske konzervatori "Five from Winnipeg" ukazujici praci krajanskych vytvarniku.
Pro krajany bratr Folta, jak jsme mu rikali, vykonal ve sdruzeni obrovskou praci. Dovolim si tvrdit, ze mel nejvetsi zasluhu na vytvareni nove vlasti pro posrpnove emigranty tim, ze byl hnaci silou v udrzovani maleho ceskeho domova v Kanade. Spolecenske zabavy a kulturni akce pomahaly Cechum a Slovakum v prechodu do noveho prostredi. Tyto akce prave dokazovaly, ze je mozne si vzit do emigrace kus sve vlasti udrzovanim zvyku a tradic.
Mirkova ochota komukoliv a kdykoliv podat pomoc v pripade potreby, byla u neho uplnou samozrejmosti. Tim se stal radcem a pomocnikem krajanum v Manitobe.
Od roku 1983 zil JUDr. Folta s manzelkou v Ottawe. V devadesatych letech slouzil jako prisedici soudce kanadskeho Tribunalu pro lidska prava. V roce 2001 mu byla udelena cena T. G. Masaryka, za jeho cinnost mezi nasimi krajany a za jeho zasluzne prispevky kanadske spolecnosti.
Pred dvema lety oslavili s manzelkou Ruzenou sedesate vyroci svatby.
Jmenem vsech znamych a krajanu z Winnipegu, vyslovujeme manzelce Ruzene, synovi Jirimu, dceri Miriam a cele rodine uprimnou soustrast nad ztratou draheho otce a manzela. Mirek zustane ve vzpominkach a v srdcich mnoha krajanu ve Winnipegu pro jeho lidskost, bohabojnost a prikladne chovani, pro ktere byl mnoha lidem zarivym prikladem.
Pohrebni obrad se konal 21. kvetna 2012 v kostele sv. Michala v Houstonu, po kterem nasledovala kremace.
Drahy Mirku, necht je Ti kanadska zeme lehka, kterou jsi svou emigraci vyvolil za svou.
Vilem A. Kun, Winnipeg
***

Navrat na hlavni stranu