Navrat na hlavni stranu

Je to ukol nevabny byt konstantne zabavny
Pani Firlova, a uzivam plne jmeno sve manzelky Evy, kdyz mam doterny pocit, ze je mockrat chytrejsi nez ja; tedy pri oslavovani my petasedesatych narozenin pred rokem v maji, mi prala, ale spise sobe, abych odtedka byl furt zabavny.
Ukol a prani od Evy - byt po 65 furt zabavny - jsem prijal jako neridic, kdyz prevezme auto z loterie, ale jak to provadet mi konstantne vrta v hlave, pusobi tremu a casto jsem sam k sobe k placi.
Byt zabavny je nelehky ukol, daleko tezsi nez byt morous a otrava; parkrat jsem ve filmu ci v konverzaci slysel vetu milence do usi partnerky v posteli: "Bylo to pro Tebe dobre jako pro mne?" loudi muz potvrzeni sve muznosti, a vzdy dostal vehementni ANO. Vlastne na takovou otazku se negativni odpoved ani neocekava, ani neuslysi, aby se milenec nezhroutil v pochybnostech a zena neriskovala, ze dostane vztekle oznaceni, ze je drevo.
Nikdy jsem tuto otazku nezaslechl z zenskych ust, asi zenske maji vyssi sebevedomi ve vecech telesne lasky; anebo v pripade hezciho pohlavi na tom kor nezalezi.
Clovek zabavny vsak otazku "Byl jsem, ci jsem zabavny?" polozit nemuze, aby se nestrapnil. Nikdy se tedy nedovi odpoved, leda ze meri decibely smichu - coz je odmena za onu vytouzenou zabavnost.
Tak mne napadlo, ze bavic je mostem mezi situaci a uchem posluchace.
Kterysi cesky bavic, clovek profesionalne zabavny, obohatil moji cestinu o slovo GUMACI - to jsou posluchaci, kteri nereaguji na zabavnost jak se ocekava.
Gumaci berou bavici vitr z plachet, at se snazi jak chce.
Stendhal mne v eseji o smichu poucil, ze kdyz clovek zapocne rozebirat humor a smich, stane se nudny k placi - neb humor, tak jako milovani, se nema okecavat, ale velebit, kdyz se podari, a zapomenout, kdyz to nejde.
V kanadskem Quebeku uz dva mesice studenti nechodi do skoly, ale do ulic protestovat proti vladnimu rozhodnuti, ze skolne na vysokych skolach vzroste o 75%.
Tedy skolne nevzroste, aby bylo jasne, ale podil platby za studium zaplaceny studentem vzroste o 75%, protoze provincni vlada nema penize, aby skolne platila za studenty.
Studenti zpocatku demonstrovali svou zlost poklidnymi manifestacemi, ale v poslednich dnech zapocali delat rotyku - vytloukat okna, zapalovat auta, kazit zivot tem ostatnim, co uz nestuduji, aby si vydrazdenych studentu povsimli.
Dle pruzkumu verejneho mineni Quebecanu jsou v teto slamastice tri ctvrtiny na strane provincni vlady, a namisto, aby vlada padla, kdyz nechce platiti vysokoskolske studia, prave naopak vlada ziskava sympatie za pevnou ruku vuci rozpustilym a nenazranym mladochum.
Z nasi vlastni zkusenosti mohu rict, ze jsme financne protlacili universitou inzenyrstvi dva syny k promoci a jako odmenu za vynalozene penize, oba synove promovali s pracovni smlouvou v kapse do lukrativniho zamestnani za penize, ktere jsou o polovinu vetsi nez je prumerna mzda v Ontariu.
Popravde neznam lepsi investici penez do mladeho cloveka nez financovani studia a povazuji studentskou situaci v Quebeku za zabavnou, kdyz to studenti nevedi.
Abych tu zabavnost podtrhl, zapisu osvetlujici anekdotu: V case financni krize svolal mozek poradu telesnych organu, kde se da usetrit zrusenim nektereho organu: Mozek navrhl, by se zrusila jedna plice ze dvou, ale ihned se ozvaly protesty, ze kuraci potrebuji dve plice...
A co ledviny, ptal se mozek, ale uslysel pokrik, ze ledviny pijaku alkoholu jsou vytizeny obe...
Do vznikleho ticha vstal penis a navrhl, ze on se obetuje ve jmenu usporneho rezimu...
Ale dej pokoj, zakricel mozek, kdyz vstanes ja nemuzu myslet A to je moje zabavna rada pro quebecke studenty, ze by meli prestat behat po ulicich a drazdit danove poplatniky a spis pouzivat mozek, sednout do lavic a studovat, aby dostudovali a pak zaplatili pujcku na studie, coz neni rada zabavna, ale pravdiva, jak jsem z vlastni zkusenosti popsal drive.
Kdyz to psani pani Firlova docetla, popadala se za bricho smichem, a rekla mi, ze to je zabavne psani o vazne veci.

Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
i odpovim opet velice strucne: V roce 1975, kdyz jsem byl vyloucen ze studii a pracoval jsem na vrtech, tak mi to jednou vysvetlil vrtmistr Chaloupka: "Ja ty komunisty take rad nemam, ale v jednom jsem dal tomu Novotnemu za pravdu a to, ze zakroutil tem studakum jako jsi ty na tom Strahove krkem. Hovno delaji a jeste si dovoli protestovat!" Nesmele jsem namitl, ze by neprotestovali, kdyby jim nevypinali svetlo.
Studenti v Quebeku protestuji protoze nemaji treba tak skvele rodice jako jako jsou manzele Firlovi, kteri by to za ne zaplatili a tak si tuto investici nemohou dovolit. Vzdyt my jsme take neplatili zadne skolne a presto nas ten rezim pekne stval. A nebylo by to ani normalni, kdyby se studenti nebourili. Vzhledem k tomu, ze maji studenti v Quebeku nejnizsi skolne v Kanade, tak jim fandim. Je videt, ze protesty maji smysl. Konecne nejaky pozitivni vysledek. I na Strahove se dosahlo toho, ze se prestalo vypinat svetlo.
S pozdravem
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu