Navrat na hlavni stranu

Vzdalene je na hony, stavet verejne domy
Zatimco premier Harper vyjednava v Tokiu rozsireni kanadskeho vyvozu do Japonska, a podili se na konferenci vudcu sveta v severokorejskem Soulu - jak uhlidat teroristy od atomove bombicky - ontarijsti liberalni soudci se zabyvaji prostituci a dlazdi cestu k legalizaci verejnych domu, lidove zvanych bordely.
Je na povazenou, a stoji za uvahu, jak konzervativni vlada usiluje o haseni bordelu a liberalove tento (bordel) perverzne legalizuji prostrednictvi soudnich zakrut.
Priznavam, ze bych se tomuto kontrastu mezi politikou vylepsovani a kazeni sveta radeji vyhnul; ale je nabiledni, ze malokdo rozumi mezinarodnimu obchodu a usili o globalni bezpecnost, zatimco si kazdy mysli ze rozumi sexu ve vsech rozmanitych podobach jake si lidstvo vymyslelo.
Uslovi, ze prostituce je nejstarsi obchod, je pravdive; dle kanadskeho zakona je prodej sexualnich sluzeb a platba za tyto sluzby legalni aktivita podlehajici danove povinnosti; ale na rozdil od jinych sluzeb, prostitutka nesmi oslovit zakaznika a nabidnout tyto sluzby na verejnosti. Kanadske puritanstvi, ktere prostituci potira, se skryva za pokrytectvi a chce ji ted chce schovat do bordelu - kde jsou zakaznici i prostitutka v bezpeci a v pohodli.
Vzpominam na prvni setkani s organizovanou prostituci v mestecku Nussdorf, v uprchlickem tabore v Rakousku. Kdosi z uprchliku ve fluchtlingu, objevil domek s cervenou lucernou nad vchodem, a poucil nas, ze je to mistni bordel a cervena lucerna rozsvicena, znamena "Vejdi!", a zhasnuta znamena, ze sexualni pracovnice je zaneprazdnena. Pro nas, uprchliky z Ceskoslovenska, to byla exoticka novina, a kdykoliv jsme my chlapi projizdeli kolem, vzdy nekdo prohodil, kdyz svetlo svitilo: "Dnes by to slo." Nepamatuji, ze by nekdo nasetril a prostitutku navstivil, ale byl to prvni stin svobody.
Tedy kanadska prostitutka dosud nemohla takto inzerovat svou nabidku a ukajet poptavku - a to bude moci neb liberalni pristup ke komerci - ze kazdy muze provadet svou profesi v relativni pohode a bez omezeni - je zakladni prvek svobody a stejny pro truhlare, doktora i prostitutku.
Ontarijska verejnost je nalezite rozlicena; ne proto, ze prostituce je nejstarsi obchod, ale protoze nikdo; ani ten prasak prostitutku vyhledavajici, nechce mit verejny dum ve svem sousedstvi. Nejsme totiz tak tolerantni jako jsou Rakusane, kteri domek s cervenou lucernou snaseji.
Kanadska prostituce se zpravidla smlouva i kona v automobilu; mozna dnes, kdyz se auta zmensily, toto vyzaduje schopnosti spise akrobaticke nez eroticke, ale drive to tak byvalo bezne, i kdyz policie hlidala.
Muj svobodny soused Stephan mi vypravel historku: byl dusny podvecer, byl jsem sam a touha po zenske spolecnosti mne zahnala na roh ulice Durham, kde prostitutky postavaly a cekaly na klienta. Zajel jsem tam, spustil okynko, divka pristoupila k okynku a smlouvali jsme cenu; kdyz jsem ji predal penize a ona otevrela dvere do auta, ze stinu vylitli tri chlapi, vytahli mne z auta a byl jsem zatcen za smlouvani prostituce a odvezli mne do vezeni.
Stefan z tohoto prestupku vyklouzl s pokutou a prikazem zucastnit se tridenniho skoleni o nebezpeci nakazy pohlavni chorobou.
Jak rika muj oblibeny komisar Barney Miller: "Kdyby lidi prostituci nechteli, tak by nebyla."
Lec pochybuji, ze jsme dost liberalni, abychom tolerovali cervenou lucernu pred verejnym domem s erotickymi sluzbami, a jsem za to vdecny.
Premier Harper ontarijskym liberalum vzkazal ze Soulu, ze se na tento pocinek konzervativni vlada podiva zblizka, tedy jak bordely zatrhnout, a to je jeden z cetnych duvodu proc volit konzervativce, kteri se soustavne snazi pusobit proti bordelu vseho druhu a rozmanitych prichuti.
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu