Navrat na hlavni stranu

Dekovny puget pro Elisku Wagnerovou
Pred odchodem Elisky Wagnerove z Ustavniho soudu vyjadrili (nezavisle na sobe) dva brilantni pravnici vzdelani na Zapade jistou obavu, abychom to s oslavami neprepiskali. Zvlastni starost. Mam spis obavu, ze to nedopiskneme. Pres remcani, ktere zaznivalo v posledni dobe i v tomto sloupku, prece odchazi nejvetsi osobnost "druheho" Ustavniho soudu. (Tomas Nemecek LN). Advokat L. Müller, ktery nam zasila pravidelne informace o mnoha procesech se zaslouzil o dva nalezy: I nehmotna ujma pri nezakonnem vezneni je plne odskodnitelna. (I. US 85/04, pripad jehovistickeho odpirace vojny Chodery) a Svoboda svedomi ­ "hluboce pocitovana povinnost jednat tady a ted ­ je hodna ochrany (Pl. US 42/02). Od te doby Nejvyssi soud CR vyhovel 168 dalsim stiznostem pro poruseni zakona v obdobnych kauzach,
Opacneho nazoru je premier Necas, ktery 12. brezna 2012, na Elisku Wagnerobou nebyvale ostre zautocil a zpochybnil jeji nezavislost a den, kdy Wagnerova konci jako soudkyne US, povazuje za "svatek ceske demokracie".
Necase rozcililo prohlaseni, v nemz Wagnerova charakterizovala vladni reformy jako "silene a asocialni". Podle Necase je takove politicke prohlaseni od ustavniho soudce v rozporu s nezavislosti soudu a je "skvrnou" na jeho povesti.
"Pokud to mam rict otevrene, tak jsou silene, asocialni, a ja nechci zit ve state, ktery se chova jako asocial," odpovedela Wagnerova v deniku Pravo na otazku, jaky je jeji osobni nazor na vladni reformni zakony, jejichz projednavani u US uz se nebude ucastnit. Soudkyne konci ve funkci 21. brezna.
K ostremu vyjadreni Petra Necase na adresu Elisky Wagnerove se odstupujici ustavni soudkyne nechce vyjadrovat. Vyroky premiera podle Wagnerove nejsou vecne a proto s nimi nechce polemizovat.
Jeho kritiku soudkyne razantne odmita. Z uradu pristi tyden odchazi, konci ji mandat.
"Podivejte se, ja koncim. Byla to slova obcana, ktery vi, ze uz o nicem rozhodovat nebude," vysvetluje Wagnerova, proc otevrene kritizovala vladni reformy. A odmita i vytku, ze s vyjadrenim nepockala az po odchodu z funkce.
Uz o nicem nebudu rozhodovat, tvrdi soudkyne
"Byla jsem na ne dotazana ted. Vedela jsem, ze rozhodovat o tech navrzich uz nebudu a garantuji vam, ze uz mi to nemuze prijit na stul ani omylem," rika soudkyne s tim, ze na svych vyrocich by nic nemenila.
"Obvykle si stojim za slovy, ktera vypustim," dodava.
Svym nazorem Wagnerova souzni s opozicni CSSD, ktera dala podnet k Ustavnimu soudu, ktery se bude nekterymi z takzvanych reformnich zakonu Necasovy vlady zabyvat.
Socialni demokracie oznacuje vladni reformy za asocialni a tvrdi, ze nektere jejich casti jsou i v rozporu s ustavou.
Nezbyva nez podekovat Elisce Wagnerove, ktera zila pred navratem do CR nejakou dobu v Kanade, za vsechna moudra rozhodnuti i za odvahu postavit se mocnym a jit proti proudu.
abe

Navrat na hlavni stranu