Navrat na hlavni stranu

Vzdyt letat je snadne!
(K 70. narozeninam Milana Kroupy)
Muj otec jezdil na sluzebni cesty, obcas to bylo i na Slovensko. Nekdy do Kosic, jindy do Bratislavy. Nekdy jel Slovenskou strelou, ktera tam byla asi za ctyri a pul hodiny, podobne jako Pendolino dnes. Nekdy vsak i letel letadlem. Pak nam privezl odskodne: auto na klicek nebo tenisak. Moje sestra dostala zas smaltovane modre nadobicko pro panenky. Nebylo to obycejne nadobicko, ale presna napodobenina velkych hrncu, poklicek a panvicek.
Dulezitejsi bylo ale jeho vypraveni o tom, jak to vsechno vypada z velke vysky. Tehdy letala letadla asi kilometr nad zemi, tak jsme se dovedeli, ze male domy jsou jako krabicky od sirek, ale ty vetsi jsou jako krabicky od svicek. Jednou letel do Bratislavy a letadlo pokracovalo dal smer Tatry, ale nedoletelo.
Otec pak vypravel, ze si pamatuje dobre kapitana letadla i nektere cestujici, kteri leteli s nim. V nas to vzbudilo respekt, ale nikoliv strach z letani. Nevim, jak se s timto traumatem vyporadal muj otec. K staru jiz nikam neletal.
Chodil jsem do nedelni skoly; zatimco ostatni deti mely volno, ja pochodoval pres cele Vrsovice do Charkovske ulice, kde byla modlitebna. Obcas jsem se tak dostal k cernym fondum, protoze jsem usetril 30 haleru za tramvaj. Na tom by nebylo nic zajimaveho, kdyby tam nahodou neucil pan Rejthar. Ten v rychlosti zvladnul biblickou latku a pak jiz vypravel sve zkusenosti valecneho pilota 313. perute. Kdyz mu v sedesatych letech vratili uniformu a pozvali ho na tribunu, odmitl to, ze s komunistama nikam sedet nepujde a uniformu ze necha presit na mysliveckou, aby mel neco kloudneho do lesa. Tehdy vypravel o pomerancich, ktere se valeji v Palestine jako brambory a ja jsem tuto ideologickou diverzi predaval dal svym spoluzakum, protoze tehdy bylo kilo pomerancu za 14 korun.
Prvni skutecny pribeh s letanim probehl v pate tride. Misto skolniho vyletu mela letet pata de nad Prahou. Kdyz jsme dorazili na letiste, pani ucitelka zjistila, ze ma 26 zaku a do letadla ze se vejde 26 pasazeru. Jenze zapomnelo se na jedno misto pro vyucujiciho a deti nemohly letet bez dozoru. Hledal se tedy dobrovolnik, ktery by letel s nejakou jinou skolou. Zacalo se u tech nejlepsich zaku, ale nikdo z tech splhounu tuto zkousku ohnem nechtel podstoupit. Nakonec jsem se jako dite, ktere travilo drahny cas na ulici misto nad ukoly prihlasil, ze absolvuji let samostatne. Po nastupu do letadla prisel nejaky pan s navrhem, ze si on sedne k oknu a ja ze bych mohl sedet v ulicce a tak jsem z toho okenka pres nej moc nevidel. Navic let s nasi tridou zamiril nad Vrsovice, kam jsme chodili do skoly, zatimco muj let nekam nad CKD do Vysocan. Ale stejnak jsem nad tim vyzral ja, protoze v letadle, v kterem letela nase trida se spoluzak Plihal pozvracel a slo to jako retezova reakce. Zatimco ja jsem z letadla vylezl v plne pohode a zdravy jako rybicka.
Na dalsi let jsem cekal do sve dospelosti. Presneji receno do sedmnacti, kdyz jsem dostal k narozeninam letenku Karlovy Vary-Praha. Let trval asi pul hodinu, ale cesta na letiste a z letiste dele nez jsem to pozdeji zmakl na kole.
V dlouhych dobach leteckeho pustu a sneni jsem se sel obcas podivat na letiste. Jindy jsem pozoroval pobliz obchodniho domu Kotva lidi, kteri s kufrem mirili ke zvlastnim autobusum, aby leteli bud do Ostravy nebo do Montrealu. Pak jsem se seznamil s jednou letuskou a ta podobne jako stary Rejthar vypravela o dalekych krajich. O tom je vsak jeden pribeh v me knizce, ktera ma vyjit snad jiz v dubnu.
A pak jsem jednoho dne sednul do letadla a odletel za more. Od te doby letam nekolikrat za rok, ale stale mi letani nezevsednelo.
Presto letet malym letadlem jen tak kilometr nad zemi a jen tak pro radost a pro poteseni, to je prece jen neco jineho. Vybudovat takove male letiste je totiz zazrak, jak napsal Josef Cermak v lonskem 13. cisle Satellitu. To se podarilo Milanu Kroupovi. Stare letiste z druhe svetove valky v Edenvale videl Milan Kroupa poprve v roce 2003. Toto letiste koupil a prebudoval, dnes ma tri rozjezdove plochy, znamenitou restauraci a ctyri rady modernich hangaru.
Milan Kroupa je schopnym podnikatelem a majitelem United Cleaning Services, United Services de Nettoyage a Kleenway International Inc. Vlastni nejen letiste, kam se doufam jednou vypravim na kole, ale je v soucasne dobe asi jednim z nejvetsich sponzoru krajanskych akci, podporuje stedre televizi Novou vizi i nase noviny a radi se tak mezi ty, kteri umoznuji, ze krajansky zivot a nase noviny stale existuji. Vzpomenme jen z minulosti treba Tomase Batu, Ladislava Myslivce, Josefa Pichlika a Prazske uzenarstvi, Jerry Formanka, Petra Polacka nebo ze soucasnosti Rosti Brankovskeho, cestovni kancelare ci ruzne restaurace. Ti vsichni umoznuji, ze Satellite muze jiz pres dvacet let vychazet.
Milan Kroupa oslavuje dnes, kdyz tento clanek pisi, 21. unora 2012, sve sedmdesate narozeniny a my mu prejeme, aby se mu splnily jeho sny a tech ma jiste hodne. Jeden se mu uz splnil - letani a jak napsal v sedesatych letech cesky kultovni spisovatel Ivan Vyskocil Vzdyt letat je snadne!
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu