Navrat na hlavni stranu

Vzpominka na nerijnovou a nesametovou revoluci
Byva zvykem, ze se rodice staraji o vychovu sveho ditete, ale v mem pripade, ac rodice se take starali vzorne, nejvetsi vliv na me mel dedecek a Karlicka Janeckova, o te bude zminka pozdeji. Dedecek v prvni valce svetove nejdrive bojoval v armade rakousko-uherske, pak prebehl do ruskeho zajeti a posleze se stal legionarem a kdyz ta slamastika skoncila, vratil se s kolegy legionari pres Vladivostok domu, do prave se rodici Ceskoslovenske republiky. O tom, ze si svoji ucast na svetovem konfliktu nevymyslel svedcila patrna jizva po prustrelu na jeho leve ruce. Onen prvni veliky konflikt dvacateho stoleti mu tak pripominal navzdy ochrnuty malicek. K presvedcivemu dukazu patrila i jeho uniforma s nekolika stuzkami vyznamenani. Visela ve skrini v pokoji se zasklenou knihovnou a pianinem v byte v ulici U libenskeho pivovaru c.13 v Praze-Libni, ten byl jen pres chodbu od naseho bytu.
Jednou mi dedecek ukazal i jakysi kriz ulozeny v male krabicce vystlane tmavym sametem a pritom mi vypravel o svych zazitcich; nejradeji jsem tomu naslouchal za sychravych zimnich podveceru, kdy z americkych stalozarnych kamen salalo do pokoje prijemne teplo.
Dedecek sledoval prubeh druhe svetove valky, obdivoval marsala Stalina, nemaje tuseni o tom, co pozdeji na toho cloveka povyseneho na generalissima vyjde najevo. Otec, ktery nikdy nebyl vojakem, dedeckovi v jeho nazorech neodporoval, uznaval jeho vojenskou zkusenost, jen obcas poznamenal: -At tak ci onak... jen to snad nas zachrani, ze tech Rusu je tolik!-
Z jara na sklonku valky doslo k nekolika naletum na vysocanske zavody Ceskomoravska Kolben-Danek a kdyz bylo po vsem, vysli jsme z krytu ve sklepe domu a s jinymi obyvateli vystoupili na vrsek Na hajecku a z nej se divali na doutnajici zavod a prumyslovy konglomerat. Oranzove doutnal na temnem pozadi oblohy a ve vzduchu byl citit spaleny material. Vdechoval jsem to s pozitkem jako nejakou drogu a mel jsem pritom rozcilujici pocit svedectvi vyznamne udalosti. A pak pod svahem pod nami projel vlak a do pachu spalenin tovarny misil se pach koure z lokomotivy a ja jsem se jeste naposledy zadival na to dilo zkazy, na to fantasticke divadlo. Konecne jsem se otocil, abych nasledoval rodice. A v tom okamziku jsem uvidel takovou hezkou pani, sedela na svahu a divala se k horicimu zavodu, mela cerne saty a vypadala jako vdova a mne se v tu chvili naskytla zneklidnujici podivana, to co jsem zahledl pod okrajem jejich satu zustalo mi jeste dlouho v pameti. Dokonce jsem se zastavil, ale mati me vzala za raminko a postrkovala me po svahu nahoru za otcem, sel jsem poslusne, ale jako lunatik, jako v transu, devastovany tusenim cehosi nejasneho a tajemneho...
"Za jistych okolnosti mohli jsme byt ve valce a takhle by mozna vypadala cela Praha, Brno, Pardubice" pravil otec cestou domu.
"Ano, pan president asi nakonec rozhodl spravne," souhlasila mati.
Cas malinko pokrocil, bylo teple jaro, zacinal se kveten a jedne soboty najednou bylo rusno, z rozhlasu znely prosby o pomoc a pak dokonce i vystrely. To vsechno uvedlo dedecka do raze. Vysel se mnou do ulic a na Primatorske v Libni jsme videli jak lide strhavaji nemecke napisy a reklamni stity a bilou barvou vsechna ta nemecka slova zamazavaji. V oknech se objevily ceskoslovenske vlajky, vsude bylo rusno a nervozita. Muzi s majzliky a kladivy na staflich, s kbeliky barev a kdyz jsem se podival na dedecka, zdalo se mi, ze jeho tvar hori vzrusenim, nutkanim pustit se take do te demolice.
A rozhlas dal vysilal svoje prosby, v ulicich se vrstvily barikady z dlazebnich kostek, z vetese, z knihoven bez literatury, starych pohovek. Kdyz jsme se konecne vratili domu, hlavne proto, ze jsem mel hlad, mati se na dedecka oborila: "No tohle, zblaznili jste se, kde se to motate, kdyz je revoluce? Jakoby sis valky uz dost neuzil!" karala sveho otce byvaleho legionare a jak to povidala videl jsem oknem naseho prizemniho bytu jak pan Svitorka ze tretiho patra specha ulici s puskou v ruce, v klope trikoloru, pripominala trochu dedeckova vyznamenani. Z rozhlasu dale znelo volani o pomoc, vzruseny hlas oznamoval, ze od Benesova se ku Praze blizi nemecke tanky. A pak jsem zaslechl cosi o Vlasovcich a byl jsem z toho zmateny, mel jsem zato, ze se jedna o nejake lidi s dlouhymi vlasy...
Na barikadach se zacalo strilet, byli mrtvi a raneni, to uz se mluvilo a Prazskem povstani a druhy nebo treti den od jeho zacatku prisli do naseho domu tri nemecti vojaci a odvedli pana Kociana, ktereho jsem pak uz nikdy nevidel. A jeho zena, krasna pani Kocianova, jmenovala se Sona, plakala a dokonce uhodila jednoho vojaka pestickou do ramene az se ji z tizianovych kaderi malinko svezl elegantni kloboucek. Vojak stroze rekl: -Nochmal und ... meine Dame!- a vymluvne pohnul puskou. Dedecek pak trval na tom, ze taky pujde na barikady, dozadoval se klicu od sklepa, kam do uhli zahrabal kver, kdyz zacala okupace, v dobe heydrichiady se nekolikrat snazil ulozit pusku jinak, ale neudelal to v obavach, ze prave v tu chvili, v ten kriticky moment, mohli do domu a sklepa vejit nemecti vojaci konajici prohlidku. Mati mu podavala klice od sklepa a volala: "Tak jen jdi, jestli chces privest rodinu do nestesti! Ten kver uz mel davno bejt ve Vltave!"
A pak, za par dni, jednoho slunecneho rana, objevily se na namesti dr. Vaclava Holeho tanky Rude armady, zapraseni vojaci s automaty, nekteri s lahvemi cire tekutiny v rukou, zeny plakaly a hazely na vojiny kvetiny. Bylo jaro. A dalsi den vodil me dedecek ulicemi plnych spadlych dratu a prachu a kdyz jsme se nachomejtli do blizkosti ruskych vojaku, dedecek na ne volal: "Spasibo, molodci! Zdravstvujte!" a salutoval jim dvema prsty ke slidovemu stitku svoji cepice a vojaci mu nekdy odpovidali usmevem, jindy nechapavym pohledem.
A ja jsem se hlavne dival na ty bubnove zasobniky na jejich samopalech
Vladimir Cicha - Vancouver
Z dosud nepublikovaneho samizdatu
(Psano pro CF a Satellite)

Navrat na hlavni stranu