Navrat na hlavni stranu

Peter Armstrong Ondria

Cas plesu a masopustu
Vanoce jsou pryc a Velikonoce jsou daleko. Neni ani obdobi pustu, ale vanocni svetelka jiz zmizela. Noci se pomalu krati, najednou si uvedomujeme, ze svetla je stale vic. Jako kdybychom si chteli zkratit toto obdobi. Vzdyt i unor ma jen 28 dnu, kdyz neni prestupny rok jako letos. Je to obdobi, kdy si kdysi kratil clovek dlouhou chvili vypravenim, ale ti bohatsi take plesy. Ale to uz je davno. Doba rozjimani a vypraveni pri drani peri je davno pryc. Presto zde neco zustalo, jako kdyby se lidem styskalo po tech casech, kdy si clovek krati dlouhy cas a venku radi treskuty mraz.
Vzdy, kdyz slysim o plese vybavi se mi film Vojna a mir a Natasa Rostovova v roce 1805, kterou hraje Audrey Hepburnova. Obcas vzpomenu i na svuj maturitni ples, ci na dobu, kdy se vyrazilo na maturitni plesy spoluzaku ze zakladni skoly. Jako deti kvetin - hippies, jsme se necitili vazani spolecenskymi konvencemi, ty platily pouze pri nasem maturitnim plese, ne vsak pri plese tech druhych; tam jsme se mohli vyradit a jit treba v bilych kalhotach ci v dzinech.
Mel jsem pocit, ze doba tanecnich a plesu jiz davno minula a ejhle Kursy tance a spolecenskeho chovani maji renezanci. Jakmile je dnes nekde zapis do tanecnich, mladenci a panny jiz cekaji od casneho rana ve fronte. Dokonce v techto dnech chteji i v Montrealu obnovit tento starocesky obycej.
Stalo se jiz tradici, ze v zaveru ledna je Farni ples u svateho Vaclava a v polovine unora sokolske Sibrinky. Letos se mezi tyto dve kratochvile vklinil jeste televizni ples The Golden Age Gala. Bylo peknym gestem od farnosti svateho Vaclava, ze presunula svuj ples o tyden drive, takze obe akce nekolidovaly.
Skoda, ze Televizni ples byl narozdil od Svatovaclavskeho v Mississauze, kam neni snadne se dostat mestskou dopravou. Navic v posledni dobe se prave rada hlavne slovenskych akci odehrava v teto oblasti, takze zpohodlneli Torontane se pri snehovych vanicich nechaji cas od casu odradit zavejemi a policejnimi protialkoholickymi kontrolami.
Ten, kdo se prece jen po vzoru pionyru Jacka Londona bez psiho sprezeni dostal do Mississauga Grand Banquet and Convention Centre, zakusil podobne pocity jako dobyvatele v roce 1905 v Dawson City. Pripomenme si, ze v te dobe zde zilo okolo 40000 obyvatel, zatimco v roce 2006 jich tam bylo oficialne 1327, coz asi odpovida poctu obyvatel Mississaugy na zacatku stoleti.
Chci tim rici, ze dostat se hezky do tepla, byl asi podobny pocit jako v Downtown Hotelu na Klondiku. Ten, kdo se nezalekl vzdalenosti, byl vsak odmenen nejen skvelym biftekem k veceri, ale i skvelou hudbou; vzdyt slyset po pul stoleti opet Armstronguv hlas je skutecne zazitkem. Nebyl to sice Louis, ale Peter Armstrong Ondria z vychodniho Slovenska. Tento skvely hudebnik s trubkou pochazi z vesnice s poetickym nazvem Vitaz a da se rici, ze zvitezil i u pritomneho publika. Behem vecere jsem se dovedel, ze zacinal na bici, za kterymi ho nebylo videt, nasledoval akordeon, odkud nebylo tezke prejit na klavesove nastroje. Z Presova, pres Kosice a Michalovce pronikl i do zapadniho Slovenska, do Bratislavy. Nasledovalo Rakousko a od roku 1997 zpiva profesionalne. Pro ples ho objevil Jan Kosiba, kdyz vystupoval v Chicagu. Jeho Blueberry Hill byl nejlepsi interpretaci od roku 1965, kdy jsem tuto pisnicku slysel zpivat Louise Armstronga v prazske Lucerne. To vsak nebyl jeho slovensky ctitel jeste na svete. Tehdy Armstrongovi zazpival spolu s Evou Pilarovou trumpetista Jiri Jelinek Hallo Satchmo. Mozna, ze by bylo zajimave, kdyby si tuto pisnicku Peter Armstrong Ondria rovnez vyzkousel s Evou Pilarovou a pak jsme to mohli porovnat.


Pred nim vsak vystoupil Jirka Grosman a behem vecera jsme si ho mohli poslechnout jeste nekolikrat. Otazkou je, pro koho byla vetsim zazitkem modni prehlidka Beaty Rajske, jestli pro muze nebo pro zeny. Kazda skupina tuto kratochvili chape zcela jinak. Muze vetsinou potesi, kdyz toho ma zena na sobe co nejmene, zatimco zeny spise hledi na jine parametry. Beata Rajska se pokusila o jakysi kompromis, ktery ji vysel.

Beata Rejska

Modni prehlidka
Lev Nikolajevic Tolstoj ve sve Vojne a mir nepopisuje vsechny sponzory na plese. Vzhledem k tomu, ze nase noviny maji o trochu mene stran, rozhodli jsme se vzit si z ruskeho velikana priklad. V romanu vsak obcas proskocilo jmeno nektereho z prislusniku moskevske aristokracie. Neni to tak casto, ze se u jednoho stolu potkaji cesky generalni konzul Vladimir Ruml, slovensky cestny konzul Michael Martincek a oba velvyslanci, jak slovensky Milan Kollar, tak cesky Karel Zebrakovsky. Podle spokojeneho vyrazu v obliceji ceskeho velvyslance pri tanci kratce po pulnoci jsem mel pocit, ze se dobre bavi, coz platilo i ve filmu Vojna a mir o Andreji Bolkonskem.
Pro mne osobne byla milym prekvapenim Monika Stanislavova. I kdyz se priznam, ze mne nadchla hlavne zpevem sansonu od Edith Piaf. Slovenske pisnicky mne tolik nenadchly. Z te doby miluji pisnicku od Marcely Laiferove Lampy uz davno zhasli a ta nebyla v jejim repertoaru.

Monika Stanislavova


Vrcholem vecera byla legenda Nada Urbankova. Znovu jsme si mohli uvedomit, jak fantasticke pisnicky mel Semafor se skvelymi texty Jiriho Sucheho ci Jiriho Grossmanna. Doslo i k setkani Nadi Urbankove s torontskym Jirim Grosmanem. Dalsi kuriozitou bylo, ze Nada Urbankova jela z Toronta za dcerou Janou Fabianovou do Los Angeles. Byla potesena, ze herecka stejneho jmena se vyskytuje v Torontu. Nada zije v Zelive, ktery se nachazi deset kilometru od Humpolce. Dodnes premonstrati v klastere vzpominaji na jeji svestkove knedlicky, ktere jim pred casem varila. Stale jsou to jeji pratele, kterym je vdecna za to, ze ji pomohli, kdyz se citila v zivote spatne. Krome klastera se tam nachazi kostel Narozeni Panny Marie. Podle Nadi Urbankove se tomuto mistu rika Udoli stesti. Jelikoz pochazi z Podkrkonosi z Borovnicky, citi se na Vysocine jako doma.
Naposledy jsem videl Nadu Urbankovou v Cechach, kdyz vystupovala s americkym zpevakem Georgem Hamiltonem IV. K jejimu prekvapeni, kdyz hostovala vloni v Usti nad Labem se tam tento zpevak necekane objevil. Dokonce ji zazpival pisnicku, kterou pro ni napsal. Byl tam se svym synem Georgem Hamiltonem V. a doma pry ma dokonce George Hamiltona VI.
Nada Urbankova s usmevem rika, ze to u nich doma bylo jako u Cechova, ze byly tri sestry. Tatinek ji vsak brzy zemrel. Zpivala od detstvi, ale pro divadlo ji hlavne nasmeroval jeji ucitel, ktery si pozdeji vzal jeji sestru a s ni zije jiz sedesat let. Pan ucitel vedl ochotnicke divadlo a tak se zacala jeji umelecka draha. Rada hraje ve filmu a ma ho rada, protoze si mysli, ze hrala v dobrych filmech. Bohuzel normalizace temto filmum neprala a vsechny filmy byly zakazane nebo prostrihane. Z ceskych reziseru mela rada Ladislava Rychmana, od ktereho dostala prvni roli a Jiriho Menzela, ktery ji obsadil v oskarovem filmu Ostre sledovane vlaky.
Nada Urbankova je sama k sobe kriticka, kdyz se najednou ozve v radiu jeji pisnicka, tak ji to potesi, ale zaroven si uvedomuje, jake chyby tam tehdy delala.
V 72 letech by se chtela prece jeste jednou, po ctvrte, vdat, pry v Torontu dostala nabidku k snatku. Ani jednou to pred tim nebyl cirkevni snatek. Prala by si zdravi nejen pro sebe, ale hlavne pro svou dceru, ktera je v Los Angeles.
Vsichni tri hoste pak vystoupili jeste v nedeli v nove restauraci u Zlateho bazanta.
Doufejme, ze je uvidime take nekdy v Torontu a ze za nimi nebudeme muset az do daleke Mississaugy. Na stesti k ceste tam neni zapotrebi pas, ale staci pouhy ridicsky prukaz.
Ales Brezina

 

Takto tancili mladi

Stredni generace

I ti starsi

Navrat na hlavni stranu