Navrat na hlavni stranu

Ch. Ventris v Covan CaGarden

Od Prodane nevesty k Reckym pasijim
V ramci Nokturen v meste jsme mohli slyset prednasku s filmovymi ukazkami predniho kanadskeho muzikologa Iaina Scotta o ctyrech ceskych operach.
Nejprve to byly tri verze Prodane nevesty, kterou si jeste pamatujeme z uvedeni Canadian Opera Company v letech 1993 a 2000 v Torontu v produkci Reinharda Heinricha. Tehdy byla opera zpivana cesky a byla ponekud zmodernizovana. Na jevisti se objevil i automobil. Jedna se o druhou Smetanovu operu po Braniborich v Cechach. Jestlize Smetanova prvni opera je az nacionalisticka, protinemecka, a Smetana behem valky v roce 1866 ze strachu pred nemeckou odvetou utekl z Prahy, druha opera Prodana nevesta podle libreta Karla Sabiny je hrava a vesela. Jeji premiera se odehrava v dusne atmosfere zmineneho roku a Prazane meli jine starosti. Smetana sam operu nejmene trikrat predelal az do dnesni podoby.
Iain Scott nejprve pustil cast filmu ceskoslovenske televize z roku 1981, pak anglickou verzi z Metropolitni opery v New Yorku a nakonec videnskou nemecky zpivanou ukazku. V ceske verzi jsme mohli videt trochu nelogicky Vladislavsky sal, kde opera zacina, pak misto pobliz Narodniho divadla, kde Smetana bydlel a nakonec samotnou operu s Gabrielou Benackovou a Peterem Dvorskym, kde mezi poutovymi dzbanky tanci sbor a zpiva Proc bychom se netesili. V newyorske verzi jsou dve kanadske legendy John Vickers a Teresa Stratas. Krasna a neuveritelne komicka je postava Vaska milujiciho Esmeraldu ve videnske ukazce. Zaver opery byl opet z Prahy, kde sbor zpiva: Dobra vec se podarila
Dvorakova Rusalka byla dokoncena v roce 1900. Je vice wagnerovska nez Smetanovy opery a je zde vetsi duraz na orchestr. V Metropolitni opere ji proslavila Renee Fleming hlavne s pisni Mesicku na nebi. Podle dr. Krajneho ma i ceske predky. V ukazce Iaina Scotta byl tragicky zaver opery, kdy princ umira v Rusalcine naruci.
Po prestavce to byly Recke pasije od Bohuslava Martinu. Martinu chtel puvodne zhudebnit Kazantzakisova Reka Zorbu. Recky spisovatel se sesel s ceskym skladatelem v roce 1954 ve francouzskem Antibes. Kazantzakis mu misto Reka Zorby nabidl svuj novy roman Kristus znovu ukrizovany, ktery vysel anglicky pod nazvem Greek Passion (Recke pasije. Martinu prepracoval cele libreto a v roce 1957 je prvni verze hotova. Rafael Kubelik se primlouval za uvedeni v Covent Garden, ale tamni komise odborniku ji odmitla.
Druha verze mela byt uvedena v Curychu. Vedeni opery prinutilo Bohuslava Martinu k zasadnim skrtum. Prakticky se jednalo o novou operu, ktera byla dokoncena 15. ledna 1959 po smrti Kazantzakise. 28. srpna 1959 vsak Martinu ve veku 69 let umira. Curysska premiera druhe verze se konala az za dva roky 9. cervna 1961. Prvni verze byla zrekonstruovana mym jmenovcem muzikologem Alesem Brezinou a uvedena 20. cervna 1999 v Bregenzu a 25. dubna 2000 konecne v Covent Garden. V roce 2005 byla ceska premiera v Moravskem narodnim divadle v Brne a 13. dubna 2006 v prazskem Narodnim divadle.
V ukazce Iaina Scotta byl televizni film z roku 2007. V ukazce jsme videli, jak knez Grigoris prideluje role ucednika Jakuba, Krista a Jidase. Zatimco Panait prosi, aby nemusel roli Jidase hrat, Manolis tvrdi, ze neni hoden role Krista. Knez mu vysvetluje, ze nikdo neni hoden teto role. Do vesnice prichazi skupina uprchliku pod vedenim kneze Fotise. Vesnicane se vsak obavaji o majetek a kdyz jedna zena zemre hladem, oznaci ji za nositelku cholery. Uprchliku se ujme Manolis, ale je vyloucen z cirkve a v rozepri je zabit Panaitem. Podle Iaina Scotta mel Martinu vliv i na Andrew Lloyd Webbera a jeho muzikal Jesus Christ Superstar. Paradoxne i Webberuv muzikal byl puvodne odmitnut a vysel pouze na gramofonovych deskach. Teprve v roce 1971 se dockal dramaticke podoby.
Posledni ukazkou byla arie Kostelnicky z Janackovy Jeji pastorkyne. Zde v Toronte tuto operu uvedli a i jinde ve svete je casteji znama jako Jenufa. Opet tragedie a je az neuveritelne, ze mezi prvnim uvedenim Rusalky a Jeji pastorkyne ubehly pouhe ctyri roky.
V zaveru vecera Iain Scott vyslovil uznani ceskym skladatelum i ceske opere. Mozna trochu precenil nasi vzdelanost, kdyz predpokladal, ze co Cech to znalec ceske opery, ale kazda pochvala je prijemna.
Pristi Nokturna jsou na programu v nedeli 19. unora 2012, kdy u svateho Vaclava uvidime Duo Ventapane (Martin Karlicek - piano a Mona Shiraishi - housle). Zacatek je tradicne v 17 hodin.
Ales Brezina - Toronto
(fakta Wikipedia-Historicke foto: internet)

Navrat na hlavni stranu