Navrat na hlavni stranu

Slava ceskeho tenisu se znovu hvezd dotyka
Navrat stareho muze

Svet, i ten tenisovy, se rychle meni. Ti, co ho denne hltaji, pomalu uz zapomneli, jak rodak z Basileje kraloval svetovemu zebricku 285 tydnu, z toho 237 tydnu nepretrzite za sebou. Ze dokazal vyhrat devatenact grandslamovych turnaju, z toho sest tech nejcennejsich ve Wimbledonu. Momentalne byl Roger Federer az na ctvrte pricce klasifikace ATP a vsichni obdivovali o sest let mladsiho Novaka Djokovice. A pravem, vzdyt srbsky tenista letos zvitezil skoro vsude, kde se dalo, vcetne Wimbledonu.
Turnaj osmi nejlepsich hracu sveta, ktery ma tradici od roku 1970, vsak ma sve zvlastni kouzlo. Uz jen proto, ze se jeho ucastnici stretavaji kazdy s kazdym ve dvou ctyrclennych skupinach a dva nejlepsi z kazde postupuji do zaverecnych boju. Tak napr. cesky reprezentant Tomas Berdych pred poslednim kolem skupiny A ma sest alternativ, jak se do semifinale probojovat nebo ne! Tak moc je situace vyrovnana a zamotana...
Mecbol ztraceny i odvraceny
Ostatne Berdych na turnaj ATP World Tour Finals, jak se tato elitni soutez nazyva a v poslednich trech letech kona v londynske 02 Arene kousek od svetozname hvezdarny Greenwich, se probojoval podruhe za sebou. Loni to bylo potom, co tenisovou verejnost sokoval svym tazenim do finale Wimbledonu, ale ze skupiny nepostoupil. Letos v lete sice na wimbledonske trave vypadl uz ve ctvrtem kole, zato ted v O2 Arene utoci na semifinale. Hned v prvnim utkani stoji krucek od toho, aby porazil svetovou jednicku Djokovice. V rozhodujicim setu vsak za stavu 6:5 a 40:30 pri souperove podani nepromenuje mecbol, ovsem kazi odvazny forhend po lajne a nakonec v nejdelsim stretnuti po dvou hodinach a osmatriceti minutach prohrava 6:3, 3:6, 6:7. A sveruje se: "Pri mecbolu jsem az prilis riskoval. Jsem z toho hodne zklamany. Az tak, ze me to stve! Protoze jsem urcite neodvedl spatny vykon a moznost porazit nejlepsiho svetoveho hrace se nenaskyta kazdy den!"
Ve druhem dejstvi Berdycha ceka opet Srb, tentokrat Janko Tipsarevic. Vlastne nahradnik turnaje, protoze domaci milacek Andy Murray se pri svem uvodni prohre se Spanelem Davidem Ferrerem 4:6, 5:7 zranil a musel ho zastoupit devaty hrac sveta, charakteristicky svymi brylemi s ruzovou obrouckou a tetovanim na obou rukach. Ten do hry zapojuje pestry a velmi ucinny servis, skvele se pohybuje a stejne jako predtim o vysledku musi rozhodnout tie-break tretiho setu. A Tipsarevic v nem ma za stavu 6:5 pri svem servisu mecbol... Ovsem v tomto pripade se karta obraci v Berdychuv prospech a pomerem 8:6 ukoncuje utkani ve svuj prospech, kdyz Srb pri poslednim mici podklouzava a na balon uz nemuze dosahnout. Vysledek ve prospech ceskeho tenisty zni: 2:6, 6:3, 7:6. Tentokrat Tomas tvrdi: "Videli jste, jakym smerem se tenis bude dale vyvijet? Hrat agresivne a zaroven byt velmi dobry v defenzivne. Prosazovat se vsestrannym tenisem, coz je velkou prednosti Tipsarevice! A take je tenis o stesti. Jak se proti Djokovicovi ke mne odklonilo, tak dneska stalo na moji strane."
Takze o Berdychovo dalsi byti ci nebyti krystalizuje v souboji se Spanelem Davidem Ferrerem, ktery si do Londyna privezl skvelou formu a dokazal zdolat nejen Murrayho, ale i Djokovice. 6:3, 6:1! I proti Berdychovi dlouho Ferrer diktuje zpusob hry, ziskava prvni set a take ve druhem za stavu 1:1 i 3:3 prorazi Tomasovo podani. Jenze cesky tenista odpovida bojovnosti i zvysenou razanci, ve tretim setu uz jasne kontroluje situaci a vitezstvim 3:6, 7:5, 6:1 si otevira dvere k postupu. "Otacet nepriznive stavy, to jsou rovnez dulezite vlastnosti velkych hracu. Snad tuhle prednost budu uplatnovat i v budoucnosti," poznamenava Tomas a tesi se na sve prvni semifinalove vystoupeni v turnaji ATP World Tour Finals.
Az horecka zastavuje Berdycha
V nem ho ceka Francouz Jo-Wilfried Tsonga, ktery si predtim ve skupine B poradil s Americanem Mardym Fischem 7:6, 6:1 a se Spanelem Rafaelem Nadalem 7:6, 4:6, 6:3. A znovu Tsonga presvedcuje o svych kvalitach, hlavne je uderove mnohem jistejsi. Naopak Berdych uz pusobi jako vyhasla sopka a po prohre 3:6, 5:7 zduraznuje: "Od rana jsem se citil spatne. Mel jsem horecku a pred zapasem jsem si vzal od doktora prasky. Takovy zapas jsem ale nemohl vzdat a chtel jsem do neho jit za kazdeho stavu! Ovsem ukazalo se, ze k tomu, abych Tsongu porazil, mne chybelo hodne. Presto me semifinalova ucast tesi."
Jak by ne. Vzdyt mezi ctyri nejlepsi v tomto turnaji se Cech dostal po dlouhych dvaceti letech, naposledy se to v roce 1991 podarilo ve Frankfurtu nad Mohanem vehlasnemu Ivanu Lendlovi. A jeste neco, dostal se dale nez tri ze suverenni ctverice soucasneho svetoveho zebricku - Djokovic, Nadal i Murray! Zaroven tim Berdych potvrdil soucasne vynikajici vysledky ceskeho tenisu. Zatimco on uzavira rok 2011 na sedmem miste muzske klasifikace ATP, Petra Kvitova je v zenskem zebricku WTA druha! Navic vyhrala Wimbledon i Turnaj mistryn v Istanbulu, tedy stejny jako muzi meli v Londyne!!! A zenske druzstvo Ceske republiky se stalo vitezem Fed Cupu, kdyz ve finalovem zapase v Moskve porazilo favorizovane domaci Rusko 3:2.
Jak za Lendla a Navratilove 
Jinymi slovy receno cesky tenis se tesi stejne slave jako ceskoslovensky v osmdesatych letech za Ivana Lendla a Hany Mandlikove a kdy kralovala Martina Navratilova, ke ktere se tehdejsi ceskoslovensky politicky rezim nehlasil. Je nabiledni, ze az se 21. prosince v prazskem hotelu Hilton bude vyhlasovat nejlepsi sportovec Ceske republiky za letosni rok, nemuze jim byt nikdo jiny nez Kvitova a mezi kolektivy ceske tenistky. Rovnez se proslycha, ze legendou se stane wimbledonsky vitez z roku 1973 Jan Kodes...
Krasa i ucelnost mistra
Ale zpet k zaveru londynskeho galapredstaveni. Je pravda, ze tricetilety Svycar Roger Federer letos poprve od roku 2002 nezvitezil v zadnem ze ctyr turnaju Grand Slamu a jak uz jsme poznamenali, v zebricku klesl az na ctvrtou pricku. Za to od sveho zarijoveho vyrazeni v semifinale US Open s Djokovicem, v nemz nepromenil dva mecboly, se poradne rozjel. Vyhral turnaje v Basileji i v Parizi a premozitele nenachazi ani v londynske O2 Arene. Ve skupine B postupne udili lekce Tsongovi 6:2, 2:6, 6:4, Nadalovi 6:3, 6:0 i Fischovi 6:1, 3:6, 6:3. V semifinale pro zmenu Ferrerovi, ac Spanel beha i heka, sec muze, 7:5, 6:3... A ve finale ho ani napodruhe nezastavuje Tsonga, byt skvele serviruje. Mimochodem Francouz v tomto utkani dosahuje jedenacti es, v turnaji celkove dvaactyriceti a v letos na turnajich ATP dohromady 825 es!
Na dvorci vladne Federerova perfektni technika, udery umistovane tesne k lajnam a hlavne nadherny a oku lahodici bekhend hrany pouze jednou rukou. Az jednou Roger tenisovemu svetu zamava a rekne adieu, po takovem obrazu se fanouskum bude moc styskat. Avsak snad se to tak rychle nestane, protoze po finalove vyhre 6:3, 6:7 6:3 prohlasuje: "Prvenstvi v tomto turnaji povazuji za jedno z nejdulezitejsich, ktere jsem kdy ziskal. Na konci roku jsem jeste nikdy nebyl tak odolny a silny jako nyni. Ted bych chtel zase vyhrat nejaky turnaj Grand Slamu!" Co se tyce turnaje ATP World Tour Finals, stava se rekordmanem, protoze jej vyhral uz poseste. Petkrat se to v minulosti povedlo Ivanu Lendlovi a Americanu Petovi Samprasovi... 
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu