Navrat na hlavni stranu

Zemrel Jan Steinsky - Sehnoutka, potomek dvou vyznacnych ceskych textilnich rodin
27. rijna 2011 zemrel v Torontu - ve veku 91 roku - Jan Steinsky-Sehnoutka, posledni z deti Rudolfa Steinskeho a Jaroslavy, dcery Cyrila Bartone-Dobenina. Poznal jsem ho bliz az v jeho pozdnich letech, ktera travil v Cardinal Ambrozic Homes v Providence Healthcare. Vic jsem znal jeho manzelku Jirinu, novinarku a basnirku Inku Smutnou, a zenu, ktera za sebou zanechala osatku dobrych skutku, v neposledni rade i jako clenka Damskeho odboru Ceskoslovenskeho sdruzeni v Kanade (dlouholeta, pred nedavnem zemrela predsedkyne teto organizace, Blanka Rohnova, pred rokem planovala navstevu Jana Steinskeho, ponevadz "nam hodne pomahal"). Neco vim i o jeho dceri Georgine, ktera patri mezi nejvyznamnejsi zeny kanadskeho obchodniho sveta (namestek federalniho ministra "Supply and Services", vedouci Batovych zavodu v Ceske republice, Vice-President Manulife Financial a pozdeji Bell Canada a nyni vedouci role v dobrocinne organizaci.
Jan Stejnsky byl mily a strasne zvidavy pan. Myslil jsem, ze ho nezajimaly bezne drby (jeho dera Georgina v nekrologu napsala, ze ho zajimaly i ty), ale politicke udalosti (zvlast v jeho rodne zemi), deni v komunite a osudy jeho soucasniku. Ale vzdycky jsem mel pocit, ze pozadi jeho zivota bylo nejak romanticke, i kdyz pamet odmitala podrobnosti. Az kdyz jsem se dozvedel o jeho smrti, zacal jsem hledat v knizce, kterou jsem pred casem spachal (It All Began With Prince Rupert) a nasel jeho jmeno v paragrafu o Anne Loucne. Dovoluji si text vypujcit a ocitovat (v prekladu):
Anna Loucna se narodila v r. 1863 v male ceske vesnicce, Hribsko. V osmnacti se provdala za Jana Sehnoutku, syna zamozneho mlynare a mistniho patriota. Kdyz jeho mlyn vyhorel, Sehnoutka ho prestavel na textilni vyrobnu a tim polozil zaklady k vysoce uspesnemu textilnimu podniku. Po leta zivot plynul pokojne. Pak prisla drsna doba: zemrel Annin otec a tchyne, a kratce na to, rychle za sebou, jeji sestra, manzel a jeden z jejich dvou synovcu. Dele nez ctyri roky zodpovednost za rodinny podnik spocivala na jejich bedrech. Potom - jak si jeji zesnuly manzel pral - adoptovala druheho synovce, Rudolfa Steinskeho, a prevedla na nej svuj podnik. Brzy na to, v roce 1919, Rudolf se ozenil (jak uz jsem se zminil) s dcerou Cyrila Bartone-Dobenina, a tak spojil dve nejdulezitejsi textilni rodiny v zemi...." Narodili se jim tri syni: Jan, Cyril a Rudolf. Po komunistickem puci presidlili do Kanady.
A jeste jeden paragraf jsem v knizce nasel. O Bartonovych textilnich zavodech. I ten si dovolim v prekladu ocitovat:
Bartonovy textilni zavody byly zalozeny v roce 1867 v Nachode Josefem Bartonem a znacne rozsireny jeho syny, Josefem a Cyrilem. Majetek spolecnosti byl zabaven v roce 1948 komunistickym rezimem a vracen Josefovu synu, Josefu M. Bartonovi v roce 1992. Osud druhe textilni spolecnosti spocival, po smrti vsech muzskych clenu rodiny, na bedrech Anny Sehnoutkove. V roce 1919 se jeji adoptovany syn, Rudolf Steinsky-Sehnoutka, ozenil s Jaroslavou, dcerou Cyrila Bartone-Dobenina, a vytvoril spojeni mezi obema textilnimi dynastiemi.
Textilni podnik rodiny Sehnoutka-Steinsky i jiny majetek byl znarodnen podle Benesovych dekretu v roce 1945, textilni podnik nikdy vracen nebyl. Soukromy majetek byl rodine Steinskych vracen po padu komunismu v roce 1992.

Nekolik malo hodin pred jeho smrti mu dcera Georgine hlasila, ze prodala posledni majetek rodiny v Ceske republice. Jan Steinsky se vyptaval, kolik dostala za budovu, kolik za to a ono a kdyz mu Georgine vsecko vypovidala, rekl: "Tim je prace skoncena." A kratce na to pokojne zemrel. Zavidenihodny konec nekriklaveho, ale bohateho zivota. V rodne zemi, i v Kanade, kde si zalozil podnik na vyrobu rolet a zavesu Avebla Limited a kde v letnim domove v Horseshoe Valley prozil mnohe z nejpeknejsich chvil sveho zivota. Jeho rodine vyslovuji uprimnou soustrast.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu