Navrat na hlavni stranu

Kdekomu je uzko, kam zamiri Rusko
Malem jsem smichem spadl se zidle v kavarne Books&Beans, kdyz se mne Zdenek optal: "Budes slavit ctyriadevadesate vyroci VeReSeRe?" Trvalo minutku, nez jsem prestal skytat smichem.
Zdenek cekal, az ztichnu a precetl nam vaznym hlasem clanek z Lidovek, ze polovina Rusu velice lituje, ze vyroci VRSR se uz neslavi i kdyz den volna zustal. Clanek nerikal, kolik Cechu smysli o VRSR jako Rusove.
"Nemam o Rusech valne mineni," rekl jsem durazne, prestoze ruske klima, velikost zeme a prirodni bohatstvi je temer v parite ke Kanade, ale Rusove zajiste ke Kanadanum maji strasne daleko.
Zdenek si odfrkl, jak on to umi, a vytahl dalsi text, ze v jihouralske Ufe byla prvniho listopadu vztycena zulova socha Vladimira Lenina k oslave vyroci revoluce.
Eva dosud mlcela, jen poslouchala Zdenka a umlcovala pohledem muj smich.
"Rusove jsou narod v upadku," rekla Zdenkovi, "a nikdo nevi, proc rok co rok klesa v Rusku delka zivota a jako narod se zmensuji o milion rok co rok." "V roce 2000 bylo 149 milionu Rusu v Rusku a v 2010 jen 141 milionu," rekl jsem snazive, protoze si pamatuji cisla...
"Ja vim proc," rekl Zdenek, "protoze ti chytrejsi Rusove, kteri nadelali penize, prchaji z Ruska do zahranici, kde citi lepsi budoucnost." "A ti hloupejsi," prisadil jsem, "se upijeji k smrti podomacku vyrobenou vodkou. Rusko ma nejvyssi pocet umrti muzu zavinenych pozivanim alkoholu."
"A ruske zeny maji nevyssi pocet potratu na svete a velice nizkou porodnost," rekla Eva a dodala, ze ruske zeny maji 1.4 deti na dospelou zenu, coz je pod minimem 2.1 ditete na zenu, aby se narod zachoval.
Mlceli jsme nad tou traskavinou statistickych informaci o Rusku a Eva rekla s povzdychnutim: "Sedmdesat let komunistickeho despotismu podlomilo vuli naroda a Rusove onemocneli pesimismem, ktery rozezira dusi a podlamuje telesne zdravi." Zdenek pokyval hlavou a rekl: "Jestli si Rusove pristi rok zjara zvoli byvaleho plukovnika KGB za presidenta, tak zacnu oplakavat cely ten velky narod."
Za oknem poletovaly snehove vlocky. "Radio predpovidalo sibirskou zimu v Ontariu," rekl Zdenek a Eva se uchechtla nad tim souslovim sibirska zima a dodala, ze do Ontaria se derou lidi za lepsim zivotem zatimco na Sibir se jezdilo a jezdi za trest.
Cestou domu pesky prestalo snezit, vysvitlo slunce a pod nohama nam sustilo listi - jak se patri v listopadu.
Rosta Firla - Sudbury
***

Navrat na hlavni stranu