Navrat na hlavni stranu

Dr. Milos Krajny - 70
Ke konci rijna jsme v kostele sv. Vaclava v Torontu oslavili narozeniny jednoho z nejzajimavejsich a nejuspesnejsich Cechu v Kanade. Prisel na sve oslavy oblecen jako Neptune. V astronomii neptune je - vzdalenosti - 8. planeta od slunce (jenom nejakych 4.5 miliard km). Nezdalo se mi, ze narozeninovy ubor Dr. Milose Krajneho pripominal planetu. Spis vypadal jako Neptune, rimsky buh vody (a jako takovemu mu prisoudili funkci boha plodnosti). V moderni dobe je casto ztotoznovan s reckym bohem Poseidonem, ktery ma na starosti more (nevim, jest-li jen na zemekouli nebo v celem vesmiru). Ponevadz jsem boha Neptuna nikdy nevidel, nemohu posoudit, jak moc se mu dr. Krajny ve svem narozeninovem uboru podobal. V kazdem pripade delal mocny dojem.
Podle mych informaci - ktere jsou obcas trochu nepresne (co muzete cekat od sedmaosmdesatileteho starika) - ma dva bratry a vsichni tri jsou velmi uspesni. Jejich maminka, ktera zemrela v devadesati letech, byla na sve chlapce hrda. O tom tretim Krajnem vim malo, jmenuje se Ales, je uspesnym slevarenskym inzenyrem, po invazi odesel do Rakouska, kde pracoval u Metrla (tovarnik z Kromerize), ale kvuli silnym odborum musel odejit a tak se usadil v Nemecku, pobliz Hannoveru, kde udelal dost velkou karieru ve slevarenskem oboru. Byl take profesorem doskolovaciho uceni technickeho v Hannoveru a krome toho mel soukromou firmu, ktera pomahala doskolovat slevace z vychodniho bloku, vcetne Ceska, aby se dostali na evropskou uroven. O tech druhych dvou vim vic, i v cem tak znamenite uspeli. Kratce se zminim o Borisovi. Je pianistou svetoveho jmena. V poslednich letech kazdy rok prijizdi na turne do Kanady (a nejen do Kanady) a v Torontu, v kostele sv. Vaclava, nam bozsky hraje na kridlo, ktere - myslim, ze spolecne se svym torontskym bratrem lekarem Milosem - kostelu pred casem venoval.
O Milosovi toho vim kapanek vic. Jednak jsem si ho nasel na Googlu a tam toho o nem najdete hromadu. Profesionalne ma velkou reputaci (ve Vancouvru maji dr. Skalu, my v Torontu mame dr. Krajneho). Je specialistou v alergologii - jeho hlavni zajem je v lecbe potravinovych alergii, anafylaktickeho soku a astmatu. Byl presidentem Ontario Allergy Society pet let a dnes slouzi jako jeji jednatel a pokladnik. Take pracoval asi osm let v Ontarijske lekarske spolecnosti a kdyz mu bylo 65, dostal od ni dozivotni clenstvi, ktere spolecnost dava za vynikajici praci v medicine vubec (spolecnost je s touto poctou velmi lakoma - dava ho rocne dvema clenum). Je clenem celokanadske Royal College of Physicians and Surgeons, Ontarijske lekarske spolecnosti, American Academy of Allergy and Immunology, American College of Allergy and Immunology, New York Academy of Science a European Academy of Allergy, Asthma and Immunology. A take psal (a publikoval). Publikoval - v ruznych vedeckych casopisech - na 30 vedeckych praci (prvni - pravdepodobne - v Cs. zdravotnictvi v roce 1963). Milos ma dve deti, obe hraly skvele tenis. Dcera Marcela byla dokonce v kanadskem zebricku nekolik let (od trinacti do sestnacti) na prvnim miste. Nyni pracuje po absolvovani Univerzity ve Waterloo jako senior advisor v Magne International. Daniel byl v kategorii 12-14 let v tenisovem zebricku mezi druhou a treti prickou, nyni pracuje v hotelu Hilton jako manazer.
Take bych, myslim, mel napsat par radek, jak on se k te dnesni slave dostal.. Maturoval s nejlepsim prospechem ve tride (uspech, ktery sam o sobe vam nadosmrti posramoti charakter - vaznemu posramoceni bylo zabraneno pouze tim, ze jako dite z nestranicke burzoazni rodiny (jeho tatinek byl mimo jine lekarem - takze Milos za svuj lekarsky uspech vlastne dluzi tatinkovi) a mel problem s prijetim na medicinu. Ale prijat byl. A mohu-li vam radit, studujte medicinu - drive nebo pozdeji lekare (a hrobnika - pokud si v posledni vuli nenaridite, aby vas popel rozhazeli na mori) kazdy potrebuje. Milos se dovedel o svem prijeti ctyri dny pred zapisem na fakultu, kdy prislo rektorske rozhodnuti, ze byl prijat. Kdyz v roce 1964 Milos promoval - jeden ze tri s nejlepsim prospechem. Pak Milose poslali do Prerova a o neco pozdeji se dostal na Internu se zamerenim na alergologii v Olomouci, napsal pojednani o astmatu a po invazi v roce 1968 odcestoval na studijni pobyt v Montrealu u prosluleho prof. Hanse Selyeho, s nimz v pristich dvou letech publikoval kolem dvaceti odbornych praci, vetsinou o prevenci srdecnich infarktu a o katatoxickych steroidech.
Behem druheho roku si udelal nostrifikaci a ze ctyr nabidek z Ontaria si vybral Womens College Hospital, jak sam rika, nebot ten nazev byl pro nej vzdy pritazlivy (ted nevim, ktera cast nazvu ho pritahovala - Womens nebo College Hospital?). V roce 1976 obhajil specializaci v Internim lekarstvi. Zpocatku pracoval u Dr. Epsteina. V roce 1977 zakoupil alergologickou praxi na rozhrani Willowdale a Scarborough, kterou pozdeji prestehoval do North Yorku. Google tvrdi, ze ma take praxi v Orilii (a ani Google nevi vsecko). Take byl par roku lektorem na University of Toronto a dodnes je soucasti personalu ve Scarborough Centennary Hospital.
A nakonec neco o Milosovi a hudbe (a to mne zajima vic, ponevadz na alergie neverim, ale hudbu - hlavne tu, kterou fedruje Milos - mam rad). Lasku k hudbe Milos zdedil po mamince - tatinek (lekar a internista jako Milos, ktery si u komunistu moc nesplhnul, kdyz v roce 1948 ve sve cekarne verejne odmitl prihlasku do komunisticke strany) "byl naprosto nehudebni (neumel ani tancovat)", zatimco maminka byla hudebne vzdelana (a take na Sorbone studovala jazyky a filosofii). (To se to studuje, kdyz mate takove rodice a zdedite jejich geny!) Vsichni tri synove hrali na klavir a Milos i na housle. A Boris ke vsemu ostatnimu ma absolutni sluch (ackoliv to jeho profesori nepoznali...) Milos na housle uz dlouho nehraje. Ted slouzi hudbe jinak. Rekl bych (i napsal), ze po druhem (prvnim je Prince Rupert) nejslavnejsim teritorialnim Cechu, Nicholasu Goldschmidtovi, je nejlepsim vyslancem klasicke - a rozhodne ceske - hudby v Kanade. Po leta pracoval v kanadskych hudebnich institucich, posledni leta se - vedle prezidentstvi v Toronto Philharmonia Orchestra - venuje Nokturnum, skvelym koncertum vetsinou v kostele sv. Vaclava (ale i na Masaryktownu), na ktere se mu dari do Toronta prilakat hudebni esa, jako je jeho bratr Boris a houslista Ivan Zenaty...
Dr. Milos Krajny je v znamenite forme - jinak by si netroufnul vystoupit na oslave svych narozenin jako Neptun. Vyslo mu, pokud vim, skoro vsecko.. Hodne zivotu dal. Mozna i - jako vsichni z nas - a tady si vypujcim vers Karla Tomana: ublizoval, jak vsecko, co tu zije...
At jakkoliv, vsichni jsme mu zavazani vdecnosti za to, co komunite dava a za co mu, vic, nez pravem byla byvalym generalnim konzulem, Richardem Krpacem, udelena cena Jana Masaryka.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu