Navrat na hlavni stranu

 

Slovensky film Pokoj v dusi

Protektor a Pokoj v dusi na Torontskem filmovem festivalu evropskeho unie
Stalo se jiz tradici, ze druha polovina listopadu je venovana malemu festivalu, ale kvalitou filmu jednomu z nejlepsich festivalu evropskeho filmu. Filmy totiz nevybiraji kritici, ale konzulaty a velvyslanectvi v Kanade. Zastitu nad festivalem ma konzulat zeme, ktera predseda EU. Letos je garantem generalni polsky konzul v Torontu Marek Ciesielczuk. Vsechny filmy budou promitany od 17. do 30. listopadu 2011 v kinu Royal (608 College St., Toronto; na severni strane mezi Bathurst a Ossington). Je zvykem, ze poradajici zemi to jest Polsku je venovan prvni vecer. Film Wieslawa Saniewskeho Wygrany (volne prelozeno jako Vitezstvi) je o Americanu, polskeho puvodu, ktery se dostane do dluhu po tom, co jako pianista zrusi evropske turne. Vitezstvi je vsak v nalezeni lidskeho vztahu (ctvrtek, 17. listopadu). Druhy polsky film (pondeli 21. listopadu; 18:00) Joanna je z obdobi druhe svetove valky. Pribeh vypravi o zene, ktera nalezne ztracenou zidovskou holcicku a rozhodne se ji pres riziko, ktere pomoc prinasi, zachranit.
Ze stejneho obdobi, to jest z pocatku druhe svetove valky, je i cesky film Marka Najbrta Protektor (na festivalu bude v patek 18. listopadu 2011 ve 20:30). Ve filmu hraji Jana Plodkova, Marek Daniel, Klara Meliskova, Tomas Machacek. Rozhlas v dobe okupace ve filmu az napadne pripomina obdobi normalizace. Nacisti, aby celili vysilani zahranicniho rozhlasu, povolili spoustu popularnich poradu, podobne jako reakce Ceskoslovenskeho rozhlasu a zavedeni Mikrofora na hudebni vysilani Svobodne Evropy s Rozinou Jadrnou-Pokornou, Ludo Dvorskym a Petrem Doubou od tri do sesti odpoledne. V rozhlase jsou vysilany prime reportaze napriklad z ulozeni ostatku Karla Hynka Machy na Vysehrade s popularnim reporterem dr. Frantiskem Kocourkem. Historicka je Kocourkova reportaz z prvnich dnu okupace z balkonu Hotelu Sroubek, kde do popisu pochodujicich nemeckych vojsk zamichal vranu, ktera priletela do Prahy ci plechovy cirkus. Statecny reporter zemrel v Osvetimi v roce 1942.
Pod pojmem Protektor se vetsinou mysli Reinhard Heydrich. Ve filmu je vsak jeste jeden ochrance - rozhlasovy reporter Emil, ktery ma za manzelku krasnou herecku Hanu. Tragedie po prichodu nacistu je v jejim zidovskem puvodu. Emil jako schopny reporter je zneuzivan prave k zivym reportazim z ruznych kulturnich akci. Namlouva si, ze to dela, aby zachranil Hanu pred transportem, ale stale vice se zapleta do politickych siti a stale vice kolaboruje s nacismem a zaroven se rozpada jeho manzelstvi. Vyvrcholenim je, kdyz jede na kole od sve milenky a popis kola je podobny kolu na kterem ujel atentatnik na risskeho protektora. Potrebuje kolo ukryt
Film byl ocenen na festival v Denveru, ziskal ctyri ceske lvy, byl nominovan za Ceskou republiku na Oskara v roce 2010 a byl uveden na festivalech v Londynu, Seattlu, Palm Springs a Vancouveru, ma skvelou kameru, chvilemi jsem vsak nevedel, jestli se jedna o ctyricata leta nebo sedmdesata, ktera prilis pripominal.
Slovensky film Vladimira Balka Pokoj v dusi (ctvrtek 24. listopadu v 18 hodin) pochazi jako Protektor rovnez z roku 2009 a ziskal rovnez nekolik mezinarodnich oceneni. Nejdulezitejsi je asi oceneni divaku na festivalu Slovenskych a stredoevropskych filmu a oceneni poroty na Mezinarodnim festivalu v Kansasu.
Ve filmu hraji: Attila Mokos, Roman Luknar, Helena Krajciova, Robert Wieckiewicz, Jan Vondracek, Viera Topinkova, Lubomir Paulovic, Lubo Roman, Jaromir Hanzlik, Eugen Libezniuk, Juraj Nvota, Karol Simon, Gejza Benkö
Obsah: Silny zivotni pribeh se odehrava na pozadi drsne scenerie hor se vsim, co je pro stredni Slovensko typicke ­ patriarchat, pytlactvi, rasova nesnasenlivost, kradeze dreva, ale hlavne ukazuje velkou soudrznost rodiny, viru, pratelstvi a lasku. Pokoj v dusi je pribehem Tona (Attila Mokos), ktery se po peti letech vraci z vezeni, kde si odsedel trest za kradeze. Prijizdi do rodne vsi a zjistuje, ze mnohe veci se zmenily: s manzelkou (Helena Krajciova) se odcizil, petileteho syna vlastne nezna, nemuze najit novou praci Jeho pratele z detstvi ­ knez Marek (Jan Vondracek) a podnikatel Peter (Robert Wi´ckiewicz) se mu snazi pomoci v navratu do normalniho zivota, ale maji sve vlastni problemy a trapeni. Tono zoufale hleda vychodisko ze sve situace. Sanci mu nakonec jako jediny da majitel mistni zeleznice, strojvedouci Smejkal (Jaromir Hanzlik), ktery jako jeden z mala netrpi predsudky... (oficialni text distributora).
Jeste bych rad upozornil na dva filmy: Unikatni projekt madarsko-kanadsko-slovinske koprodukce Divka tancici k smrti (A halalba tancoltatott leany), ktery bude rozsiren o diskusi s tvurci (sobota 18. listopadu 16:30, film zacina o 18 hodine). Pribeh tanecnika, ktery se vraci z Kanady do rodneho Madarska. V soucasnosti snad nejlepsi filmy se toci v Rumunsku a na festivalu bude Svatba v Besarabii rezisera Napoleona Helmise. Pribeh lasky a svatby v mene zname rumunsky hovorici zemi Moldavsku.
Festival bude zakoncen 30. listopadu 2011 v 18 hodin novym francouzskym filmem Muj kus kolace rezisera Cedrica Klapische. Pribeh tovarnika a sluzky by mohl mast, ze se jedna o cervenou knihovnu, ale muj pritel Jan Kozlik mi kdysi vypravel, ze si chtel pres nedeli precist nejaky skvar a tak sahl po levnem vydani tohoto zanru z prvni republiky a ze jiz dlouho tak krasnou knihu necetl, mozna se jedna o krasny film. Pokud ne, tak stejne si budete moci neco kvalitniho vybrat z ctyriadvaceti filmu, petadvaceti zemi.
Ales Brezina

Polsky konzul Marek Ciesieczuk

Navrat na hlavni stranu