Navrat na hlavni stranu

Smutne Slovensko, Cesi do baraze
Zatimco o vyrazeni Slovenska bylo jasno jiz v patek po prohre s Ruskem 0:1 v Ziline a remiza 1:1 v Makedonii byla pouze formalitou, ucast Ceska v barazi nebyla jista. Jednak zalezela od vysledku Skotska ve Spanelsku a za druhe Cesi museli vyhrat v Litve. Prohra s Litvou v Olomouci 0:1 a patecni slaby vykon v utkani se Spanelskem 0:2, nebyly povzbuzujicimi faktory. Navic se nevedelo zda Spanele nastoupi proti Skotsku v nejsilnejsi sestave. Nakonec Spanele nad Skoty zvitezili 3:1, ale ani tento vysledek by nezarucoval postup. Cesi museli nutne bodovat v Kaunasu. Pred utkanim se navic ukazalo, ze nemuze hrat Tomas Rosicky, ktery mel problemy s trisly. O zapasu svym zpusobem rozhodl v Praze vypiskany Milan Baros. Ten jiz v 34. vterine byl faulovan v pokutovem uzemi a Kadlec penaltu pod brevno promenil, coz znamenalo uklidneni pro Cechy. I pri druhe brance to byl Baros, ktery v 16. minute z otocky vystrelil do tyce a Rezek mic vratil do branky. Treti gol vstrelil tesne pred prestavkou Rezek hlavou po centru Plasila. Litevci sice po faulu Hubnika, za ktery vyfasoval cervenou kartu, snizili z penalty na 1:3, ale Kadlec pet minut pred koncem upravil opet z pokutoveho kopu na konecnych 4:1. Prijemnym prekvapenim byl vykon obrance Gebre Selassieho, ktery je rodakem z Trebice, ale jeho otec pochazi z Habese. Cechy tak ceka v barazi pravdepodobne nekdo ze ctverice: Turecko, Bosna-Hercegovina, Cerna hora nebo Estonsko.
V Torontu v kvalifikaci pro MS v Brazilii ztratila Kanada prvni dva body remizou s Portorikem 0:0, kdyz pred tim vsechna utkani vyhrala. V patek dokonce rozdrtila Ostrov sv. Lucie 7:0. Pouze vitez z teto kvalifikace postupuje do dalsiho kola.
A jeste upozorneni utkani Barcelona-Plzen 19.10.2011 vysila ve 14:45 kanadska televizni stanice Sportsnet One.
abe
***
Spanelsti mistri sveta porazili v Praze Cechy 2:0 a nepustili je k mici
Publikum odvolavalo trenera

Praha byla vzhuru nohama. Vzdyt prileteli uradujici fotbalovi mistri sveta i Evropy a nikoliv k nejakemu pratelskemu utkani. Nybrz ke kvalifikacnimu zapasu evropskeho sampionatu 2012, ktery pro tym Ceske republiky byl velmi dulezity. Nutno zduraznit, ze v prebohatych ceskoslovenskych i ceskych fotbalovych dejinach slo opravdu o vyjimecnou udalost. Pochopitelne, ze o vysokych kvalitach soupere nebylo nejmensich pochyb. 
Jenze nad tim, co se od uvodnich minut delo, zaslo nejen hlediste stadionu Sparty na Letne zaplnene 17873 divaky, ale i cely sportovni narod u televiznich obrazovek. Travnik jako by se promenil v proslulou spanelskou koridu, v niz si zkuseni toreadori pohravaji se splasenymi byky. Spanelsti fotbaliste jako by si ceske reprezentanty vodili na provazku a mic jim pujcovali minimalne. Skvelou technikou a brilantni kombinaci je promenili v bezradne a tapajici divaky. Vsak se take ze sektoru spanelskych fanousku casto ozyvalo: "Ole, ole..."
Hrali si bago 
Ja osobne o fotbalu pisu od roku 1973, ale priznam se, ze v zapasech reprezentacnich muzstev jsem neco podobneho jeste nevidel! Kazdy ze spanelskych hracu se perfektni klickou dokazal zbavit treba dvou ceskych protihracu najednou a pak mezi dalsimi tremi nebo ctyrmi poslat milimetrove presny pas. Proste neuveritelne bago ozdobene pikantnimi finesami, driblinkem i herni rychlosti. A to jeste Spanele nechali doma Iniestu s Fabregasem a slavny utocnik David Villa prisel na hriste az v 62. minute. Vetsina spanelskych najezdu se valila pres brilantniho utocnika Xaviho, po jehoz prihravce uz v 6. minute Mata zaznamenal vedouci gol. A druhy ve 23. minute pridal Xabi Alonso, jehoz idealne uvolnil Silva. Vlastne obe branky padly pres levou stranu obrany, po dokonalem vysachovani ceskych zadaku a po ucebnicovych kolmych prihravkach. Jiskrickou ceskych nadeji pred prestavkou byl pouze Pudiluv centr zleva, ktery vsak Baros ve velmi dobre pozici zcela minul.
Zadna strela na branku!                                 
Takze nebylo divu, ze se po prestavce nevole priznivcu snesla prave na hlavu nejlepsiho kanonyra mistrovstvi Evropy 2004 v Portugalsku Milana Barose. Stejne jako uz delsi dobu v reprezentacnim dresu i tentokrat byl zcela neskodny a z tribun znel pokrik: "Baros ven!" Trener Bilek na to reagoval, ac zrejme velmi nerad, v 63. minute, kdy Barose nahradil Pekhartem. Ovsem s blizicim se koncem se divacka nespokojenost obratila proti samotnemu kouci s jeste hlasitejsim skandovanim: "Bilek ven!!!" To uz tym Ceske republiky od 69. minuty dohraval jen v deseti, protoze Hübschman byl vyloucen za hruby a zcela nesmyslny faul temer na polovine hriste na Xabiho Alonsa, ktereho musel vystridat Martinez. A prave on mohl jeste dvakrat skorovat. Nejdrive mu vylozenou sanci zneskodnil brankar Cech a brzy na to jeho tecovana bomba z dvaceti metru zatrasla brevnem. A tak prohru 0:2 lze oznacit pro ceske muzstvo za hodne milosrdnou... A k ni je treba pridat jeste sokujici fakt, ze Bilkovi sverenci za cely zapas na spanelskeho brankare Casillase nevyslali jedinou strelu!!! 
Vycerpavajici behani bez mice   
Po utkani trener Michal Bilek na otazku, jak mu bylo, kdyz slysel skandovani "Bilek ven", reagoval chladnokrevne: "Prijemne to nebylo. Ale v utery hrajeme v Litve o vsechno, zvladneme to a postoupime do baraze. Kdyz vezmu v uvahu posledni rok a pul, co jsem ve funkci reprezentacniho trenera, neni to ojedinele, ze si me nekteri lidi nepreji, ale s tim se neda nic delat..." A jeste dodal: "S nasazenim nasich hracu jsem byl spokojeny a Baros pro me i nadale zustava jednoznacne nejlepsim utocnikem." Ve svete stale uznavany brankar Petr Cech prohlasil: "Spanele si i proti velkym muzstvum vynucuji osmdesatiprocentni drzeni mice. A kdyz prohrali s Argentinou, meli ctyriasedmdesat procent. Vzdyt jsou prvni na svete a my v zebricku kolem ctyricitky. A to prece musi byt nekde videt... To, ze nasi kluci museli behat bez mice, pro ne bylo psychicky narocne a zaroven fyzicky vycerpavajici." Zkuseny trener Spanelu Vincente Del Bosque to videl takto: "Byli jsme jednoznacne lepsi, ovladali jsme mic a Cechy jsme k nicemu nepousteli. Hrali jsme na tri utocniky, nase rozestaveni bylo 3 - 4 -3!"
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Gambrinus liga
Prestoze Slavia vyhrala nad Olomouci 1:0 brankou Trubily, byl trener Adam Petrous od muzstva odvolan a nahrazen Spartanem Frantiskem Strakou. Slavisticka verejnost je se stavem veci tak nespokojena, ze vykopala na treninkovem hristi ctyri hroby. Protestni pochod Prahou se ma konat pristi pondeli, kdy hraje Slavia na Zizkove. Viktorka v 9. kole prohrala doma s Bohemians 0:1, kdyz jedinou branku vstrelil v zaveru utkani Skoda. Sparta bezpecne zdolala venku Pribram 3:0. K prekvapeni doslo v Plzni, kdy domaci Viktoria pouze remizovala s poslednim Banikem Ostrava 1:1. Vedouci branku Plzne vstrelil Jiracek v 17. minute za Ostravu vyrovnal o osmnact minut pozdeji Sverkos. Ostatni vysledky: Slovacko-Jablonec 1:0, Hradec-Budejovice 0:0, Teplice-Boleslav 1:3, Liberec-Dukla 1:2.
***
Tabulka
1. Sparta 9 9 0 0 23:4 27
2. Bohemians 9 5 2 2 10:11 17
3. Jablonec 9 5 1 3 24:9 16
4. Liberec 9 4 3 2 17:12 15
5. Plzen 9 4 3 2 17:13 15
6. Boleslav 9 4 3 2 13:10 15
7. Dukla 9 4 2 3 14:10 14
8. Slovacko 9 4 2 3 9:8 14
9. Teplice 9 4 1 4 10:13 13
10. Pribram 9 4 0 5 13:16 12
11. Hradec 9 3 2 4 7:10 11
12. Slavia 9 2 3 4 6:13 9
13. Olomouc 9 3 4 2 12:9 4
14. Zizkov 9 1 1 7 6:16 4
15. Budejovice 9 0 3 6 7:19 3
16. Ostrava 9 0 2 7 5:20 2


Corgon liga
11. kolo: Presov-Slovan 0:1, Dunajska Streda-Zilina 2:1, Zlate Moravce-Trencin 3:0, Ruzomberok-Banska Bystrica 2:0, Kosice-Senica 0:1, Nitra-Trnava 0:3. Tabulka po 11. kole 1. Trnava 21, 2. Slovan 20, 3. Senica 19, 4. Zilina 19, 5. Zl. Moravce 19, 6. Ruzomberok 16, 7. Nitra 14, 8. Banska Bystrica 13, 9. Trencin 12, 10. Kosice 10, 11. Dun. Streda 9, 12. Presov 7.


Evropske souteze: AC Milan-Plzen 2:0, Liga mistru, Salcburk-Slovan 3:0, Evropska liga.

Navrat na hlavni stranu