Navrat na hlavni stranu

Fotbaliste Plzne v premiere Ligy mistru remizovali s beloruskym Borisovem 1:1
Vyprodany prazsky Eden se bavil

Po dlouhych ctyrech letech se fotbalovy tym Ceske republiky znovu predstavil v zakladni skupine Ligy mistru. Souperem viteze ceske ligy Viktorie Plzen pri jeho premiere v nejprestiznejsi klubove soutezi byl belorusky sampion BATE Borisov a prekrasnou kulisou 19 541 divaky vyprodany stadion prazske Slavie v Edenu. Tam plzensky tym vzhledem k tomu, ze jeho hriste nesplnuje dostatecne parametry pro tato stretnuti, odehraje i dalsi dva zapasy proti nejzvucnejsim souperum FC Barcelona 1. listopadu a AC Milan 6. prosince, na ktere se uz ted fanousci mohou tesit. I tentokrat se vsak bylo, na co koukat.
Plzensky celek, ktery v posledni dobe ceskou fotbalovou verejnost uchvatil svym hernim projevem, se i tentokrat snazil o rychlou kombinacni hru s nabihanim do volnych prostoru. Belorusky souper, v jehoz dresu dominovali srbsky utocnik Kezman a brazilsky zaloznik Renan Bressan, ale odpovidal rychlymi nebezpecnymi protiutoky a velmi dobrou micovou technikou. Po pulhodine hry dokonce prevzal iniciativu a ve chvili, kdy mel nejvetsi tlak, uderila naopak Plzen. V posledni minute prvniho polocasu, vlastne uz v jeho nastaveni.
Jiracek prosel po leve strane a prihral vyborne postavenemu Bakosovi, ktery trefil uz odkrytou branku. Co je vsak nejzajimavejsi, ze tohle byl uz sedmy gol tohoto slovenskeho fotbalisty v letosnich bojich Ligy mistru. V sesti zapasech predkola a tohoto uvodniho zakladni skupiny, tedy prumer jedne branky na jedno stretnuti! Marek Bakos, ktery predtim prosel slovenskymi tymy Nitry, Puchova a Ruzomberoku pozdeji popisoval: "Videl jsem, jak Jiracek obesel spoluhrace a sprintoval jsem na zadni tyc. Nechtel jsem, aby obrance soupere byl rychlejsi nez ja. Pak uz to bylo snadne trefit." V te chvili snad kazdy doufal. ze ceske muzstvo dotahne utkani do vitezneho konce. Jenze souper neslozil zbrane a v 69. minute po chybe prave strany plzenske obrany Brazilec Renan Bressan vyrovnal a na remize 1:1 se uz nic nezmenilo.
Plzensky trener Pavel Vrba by tenhle vysledek bral, protoze den pred utkanim predeslal: "Rad bych, abychom dopadli lepe nez v lonskem rocniku Ligy mistru Zilina. Abychom ziskali vice bodu a nedostali tolik branek." Pripomenme, ze Zilina, ktera pred rokem vyradila prazskou Spartu, skoncila se sesti prohrami a katastrofalnim skore 3:19! Avsak po zapase kouc Vrba, ktery shodou okolnosti se Zilinou vybojoval slovensky mistrovsky titul v sezone 2006/2007, se netajil zklamanim: "Za stavu 1:0 meli dalsi velke sance Limbersky a Pilar. Alespon jednu jsme meli promenit a vitezstvi udrzet. Bod beru, ale mrzi me, ze nemame tri..." A sestatricetilety charismaticky kapitan muzstva Pavel Horvath, ktery je momentalne nejpopularnejsim hracem na ceskych ligovych travnicich, dodaval: "Obstali jsme, ale mohlo to byt jeste lepsi. Mozna, ze jsme tentokrat pokazili vic prihravek nez jindy."  A teprve ctyriatricetilety trener Borisova Goncarenko tvrdil: "Na obou stranach byla znat nervozita. Drive se ji zbavila Plzen, ale my dokazali zabojovat. Rekl bych, ze nerozhodny vysledek je spravedlivy."
Predpokladalo se, ze zapas bude mit velky vyznam v boji o treti misto v teto skupine, ktere zajisti postup do jarnich zaverecnych kol Evropske ligy, ktera je po Lize mistru druhou nejvyznamnejsi soutezi. Protoze jasnymi favority jsou FC Barcelona a AC Milan, jejichz vzajemny duel v barcelonskem fotbalovem velechramu Noc Camp skoncil necekanou remizou 2:2. Plzen to tedy na hristi Borisova 23. listopadu bude mit hodne tezke. Avsak uz v pristim kole se 28. zari plzenska Viktorie predstavila na slavnem San Siru proti AC Milan a podala skvely vykon, ale prohrala 0:2.
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

Navrat na hlavni stranu