Navrat na hlavni stranu

Marketa Slepcikova: Osm roku a 400 programu ceske televize v Torontu
Krajanska televize v Kanade je ovsem daleko starsiho data: v Ontariu delali televizi uz pred desitkami let na priklad v Kitcheneru Vladimir Bubak a David Sevcik, v Londonu Josef Mara a nejvyznamneji, v Torontu, Milo Kubik, jemuz jsem se snazil pomahat ja. Ale zadna z techto akci se rozsahem nemuze merit s Novou vizi, ditetem Markety Slepcikove-Resovske.
Kdykoliv s ni hovorim, uvedomuji si, jak se svet zmenil za tech 87 let, co jsem tu na navsteve. Predstavte si na priklad obchodni ulici vetsiho mesta pred 87 lety, ulici, kam zeny chodily nakupovat. Vsude plno detskych kocarku. Kdo je strkal? Same zeny. Muzi se labuznicky spacirovali vedle svych choti. A podivejte se na tu ulici dnes. Kocarku mozna min (podle toho, kolik tam bydli belochu) a vsecky strkaji muzi. A zeny se labuznicky spaciruji vedle svych manzelu, skoro jako kdyby ke kocarku (a jeho obyvateli) nepatrily. Koncem padesatych let minuleho stoleti jsme v prvnim semestru na pravnicke fakulte torontske univerzity meli jednu zenu. Vydrzela jen do vanoc. Dnes zeny na pravnickych i jinych fakultach maji casto vetsinu a s muzi drzi krok skoro ve vsech profesich, vyjimaje spickove hudebni skladatele, mozkove chirurgy, basniky, cellisty...
Me prvni setkani s Marketou Slepcikovou - ponevadz byla prvni Ceskou v plnem rozkvetu moderniho profesionalniho zenstvi - na mne pusobilo jako mala lavina. Zrejme talentovana, jeste mlada pekna zena, nabita energii a ctizadosti pretvaret svet k svemu obrazu. Hlavni teziste jeji ctizadosti byla zrejme krajanska televize, uz proto, ze v televizi pracovala uz doma. Ale to predbiham.
Marketa se narodila prave, kdyz v Ceskoslovensku vrcholilo prazske jaro, 16. cervence 1968. Ve svych rodnych Pardubicich stravila detstvi (ale cast ho rovnez stravila v kraji ceskych basniku, ve Vysokem Veseli u Jicina v Ceskem raji) a vystudovala gymnazium. V roce 1986 se stala redaktorkou krajskych novin v Hradci Kralove a od roku 1986 do 1992 studovala zurnalistiku. Po ukonceni studii nastoupila v televizi v zpravodajskem oddeleni jako redaktorka a ponevadz jeji diplomova prace se zabyvala romskou problematikou, pracovala na dokumentu o tomto problemu a dva roky vedla televizni romsky program.
Potom presla v televizi do dramaturgie, ctyri roky pracovala v Krasnem filmu na Barrandove a posledni ctyri roky jako redaktorka prazske kabelove televize, kde byla tak uspesna, ze za tri roky se stala sefredaktorkou. Politicka situace se zacala zhorsovat a Marketa se s manzelem a synem v roce 1998 odsunuli do Holandska, kde se zivili, jak se dalo. Nijak se jim tam nelibilo a zacali planovat cestu za more. V roce 1999 se odstehovali na Novy Zeland, ale po roce, v zari 2000, se prestehovali do Kanady.
Usadili se v Torontu. Ve svem novem bydlisti Marketa pusobila jako uklizecka a pozdeji jako prodavacka v uzenarstvi a pekarstvi u Pichliku. Pak si nasla praci jako dobrovolnice ve vladni instituci pro nove prichozi (zvlast pro rodiny, ktere se tezko asimilovaly), kde ji nakonec prijali jako placenou silu az do doby, kdy grant, z nehoz byla placena, skoncil. Pak se "preskolila" na sekretarku a ve svem novem prevleceni vstrebavala do sebe nove pracovni zkusenosti u firmy Transcom Transport. Ale po deviti mesicich se s jejim sefem, Jerrym Formankem, u nehoz nasla praci rada krajanu, dohodli, ze mozna jeji talent neni u neho plne vyuzit a Marketa si nasla praci v televizni spolecnosti OMNI, kde po case (po predvedeni pilotnich programu (Masaryktown, povodne v Praze) zalozila ceskou (spis ceskou a slovenskou) televizi. A to nebylo snadne: musela podepsat kontrakt na 13 programu (13 tynu), najit kameramana. A nemela penize. Nasla sponzory (Markete neni snadne rict ne): Transcom Transport Jerryho Formanka, Czech Airlines (v Kanade dnes blahe pameti - dovedete si predstavit, ze Vas odvezly z Toronta rovnou do Prahy?) a mensi castky obdrzela od Masarykova ustavu a Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Za pouhe tri mesice si mohla najmout strihace.
Nova vize Markety Slepcikove ma uctyhodne poslani: informovat o zivote ceske komunity v Kanade, natocit profily nekterych krajanu a zachytit kus krajanske historie. Za sve nejuspesnejsi programy Marketa povazuje portrety krajanu. OMNI zrejme za nejvyznamnejsi povazuje jeji dokumentarni film o ceske emigraci do Kanady, Tri vlny, ktery financovala a jiz nekolikrat vysilala ve vlastnim poradu. Nova vize ho bude smet vysilat ve svem poradu teprve po uplynuti urcite doby. Mimoradne uspesny byl i film Nove vize o Slovacich v Kanade, ktery byl nekolikrat vysilan i na Slovensku, poprve v nejfrekventovanejsich vecernich hodinach na svatek Cyrila a Metodeje (slovenska televize ma zrejme vetsi zajem o slovenskou komunitu v Kanade, nez ceska o ceskou). Nova vize hraje vyznamnou ulohu i jako inzertni medium pro krajanske firmy i jedince. Nabizi sve sluzby i pro jine ucely: profesionalni zvecneni nasich svateb, krtin, vyroci, maturit, udeleni akademickych hodnosti...
Ma nekolik sponzoru: spolecnosti Milana Kroupy, Akunu, bez nichz by nemohla prezit, podporu ceske vlady a nekolika jedincu. Zaslouzi si daleko vetsi podporu od nas ostatnich. V neposledni rade i proto, ze je - spolu se Satellitem a Novym domovem a lokalnimi periodiky Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, z nichz mnohe maji vysokou uroven jako kitchenersky Dobry den, winnipegsky Pramen, Edmontonsky zpravodaje a Zpravodaj ve Vancouveru - mluvcim nasi komunity a po mem soudu - urcite v Ontariu - nejucinnejsim.
Ani Marketa by nemohla zvladnout slozity proces nataceni a vysilani tydennich programu bez pravidelne anebo alespon obcasne pomoci nekolika spolupracovniku: Very Kohoutove, Jiriho Grosmana, Zuzany Hahnove, Dagmar Truhlarove, Sebastiana Slepcika a kameramanu Jozefa Karolyho a Dusana Eningera. Ale daleko nejdulezitejsim prinosem v nekolika poslednich letech je kamera i styky manzela Markety, Igora Resovskeho, kameramana znameho divakum slovenske televize i divakum nekolika svetovych televiznich organizaci. Nova vize by byvala sotva prezila bez masivni pomoci Ladi Horaka, ktery Nove vizi (i torontske slovenske televizi) dal zadarmo k dispozici sve pracoviste a kdyz koncil cinnost, obema krajanskym televizim venoval strizni vybaveni.
Markete a jejim spolupracovnikum a hlavne Nove vizi blahoprejeme k prvnim 400 programum a doufame, ze jim zbyva dost energie na 1000 dalsich.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu