Navrat na hlavni stranu

Prohlaseni reditelske rady Masarykova ustavu v Toronte
Reditelska rada Masarykova ustavu by se rada vyjadrila k soucasne situaci ohledne pronajmu restaurace Praha na Masaryktownu ve Scarborough.
Jak mnozi z vas vite, Masarykuv ustav vlastni krome parku a ostatnich budov i restauraci Praha, kterou pronajima jejim provozovatelum.
Soucasne obdobi pronajmu konci, na zaklade predchozi dohody, ke dne 31. 12. tohoto roku. V dusledku toho Masarykuv ustav hleda zajemce o pronajem do dalsich let.
Do dnesniho dne reditelska rada obdrzela nekolik nabidek, ktere v teto dobe posuzuje.
Po dobu trvani Masarykova ustavu bude restaurace Praha nadale nabizet ceskou a slovenskou kuchyni a umoznovat poradani kulturnich akci nasich komunit. Zajmem Masarykova ustavu je zachovat tuto historickou posloupnost a tradice s ni spojene.
Dalsi existence a aktivity Masarykova ustavu zavisi na konstruktivnim zajmu clenu ceske a slovenske komunity a jejich ochote venovat se dobrovolne praci v nasi organizaci.
Fr. Jecmen
predseda MMI.
***
E-maily, e-maily...
Dostal jsem jich - jako skoro kazdy - peknou radku. Myslim tech o restauraci na Masaryktownu. Masaryktown a ja si nejsme uplni cizi: Jednak jsem MMI inkorporoval, pak jsem cistil a maloval chaticky, cvicil zde spolu se Sokoly a take jsem jednu dobu hodne psal pro Novy domov. Takze chapu prani krajanu udrzet ceskou restauraci na Masaryktownu. Ne ze by tam nebylo leccos jineho, take ceskeho, jako treba ceske knihy. Ale co je na nas pravdepodobne nejcestejsi, je zaludek. A tak, kdyz se rozneslo, ze se jedna o pronajmu restaurace na Masaryktownu a nekdo vynesl vselijak zasmodrchane drby o postupu jednani, s e-maily se roztrhl pytel.
To mi nevadi. Co mne vadi je, ze nekteri lide jsou ochotni porusovat pravidla hry a vynaset informace ze zasedani reditelske rady. A jeste vic nezduvodnene utoky na spravni radu MMI, hlavne na predsedu rady, Frantiska Jecmena a jeho pani Ivu. Nepamatuji si, ze by se nektery predseda, (krome snad Jana Travnicka) - casto i vlastnima rukama - staral o Masaryktown jako Frantisek Jecmen a nepamatuji se, ze by kdy Masaryktown tak soustavne vypadal jako kdyby mel jit na vystavu. Poznamka o konfliktu zajmu v pripade pani Ivy Jecmenove je teoreticky ospravedlnitelna, ale jen tehdy, kdyz nevezmeme v uvahu jeji prinos MMI. Pani Iva na Masaryktownu mozna stravi vice casu nez doma a Masaryktown bez ni by pravdepodobne jen klimbal.
Znam cenu jednatelek: kdyby jednatelkou Sokolske zupy kanadske nebyla Jarmila Beckova-Lee, nikdy bych byval neprijal starostenstvi na druhe obdobi. Ale MMI je zalezitost trochu odlisna, s daleko sirsim polem pusobnosti a odpovednosti. Lidi, kteri jsou ochotni den za dnem venovat svuj cas a usili krajanskym organizacim spocitame na prstech jedne ruky. Je opravdu nutne, abychom po nich hazeli kameny? Co jsme ochotni a schopni - mimo napsani nekolika plamennych e-mailu - sami nabidnout?
Spravni rada MMI, a hlavne jeji predseda maji obtizne postaveni: na jedne strane maji povinnost snazit se zachovat a vytvorit co nejvice krajanskeho zajmu o narodni cinnost; na druhe strane maji pri nejmensim stejne imperativni povinnost zachovat majetkovou podstatu MMI, jehoz prijem ma pouze dva zdroje: restauraci na Masaryktownu a procento z prodejni ceny prodanych rezidenci. Pokud vim, za poslednich deset let se MMI zridka podarilo nesahnout na podstatu. Nepochybuji, ze zvazi vsechny moznosti. A az je zvazi, predseda Frantisek Jecmen pravdepodobne svola valnou hromadu, na ktere smi hlasovat pouze clenove. Vsem bychom meli priznat alespon tolik respektu, kolik zadame pro sebe. Tolik cesstvi a tolik cti, na kolik si delame pravo sami.
Josef Cermak
***---
Telefony a e-maily
Chapu napeti v ceske a slovenske komunite ohledne restaurace na Masaryktownu. V minulych dnech jsem se nekolikrat pokousel kontaktovat prezidenta MMI pana Frantiska Jecmena, aby mne poskytl rozhovor, o cele situaci, coz se zdalo ze zacatku, ze se podari. Ke konci tydne mne dal odpoved, ze si reditelska rada MMI takovy rozhovor nepreje a ze MMI vyda tiskovou zpravu. Reditelska rada skutecne slib dodrzela a tato zprava je zde otistena.
Mezitim Josef Cermak mne zaslal sve vyjadreni, ktere respektuji a mohu souhlasit, ze v teto situaci by bylo zapotrebi svolat Valnou hromadu. Tato Valna hromada ma vsak smysl, pokud se sejde predtim nez MMI uzavre s novym najemce kontrakt. Pokud by se napred uzavrel kontrakt a pak se sesla Valna hromada, jak tomu bylo v pripade Kampelicky, budou se citit nejen clenove MMI, ale i siroka krajanska verejnost oklamani.
Prislib, ze Restaurace Praha bude varit i nadale ceska ci slovenska jidla je sice pekny, ale v praxi to nikdy nefungovalo, pokud provozovatel nebyl Cech nebo Slovak. To jsme mohli videt napriklad v Restauraci Celts Pub na rohu Dundas St. a Keele, kde po odchodu Marusky Jirku se nejakou dobu mohla dostat ceska a slovenska jidla. Podobne tomu bylo i s prislibem shromazdovani. Opet je zde zkusenost s Masarykovou halou na 220 Cowan Avenue, kde se i nejakou dobu schazela reditelska rada MMI. Jiz nekolik let se zde vsak zadna krajanska akce nekonala. Tretim pripadem je Kampelicka, kdy se slibovalo, ze Pace Credit Union bude pokracovat v naznacenem smeru, zustane ve stredu mesta a bude slouzit nasi komunite. Po kratke dobe zmizeli zamestnanci, pak inzerce v krajanskem tisku a za poslednich pet let jsem tam potkal pouze jednou nekoho z ceske komunity.
V listopadu 1989 jsem se rozhodl odejit z Masarykova ustavu, protoze jsem nemel pocit, ze bych se zde mohl svobodne projevovat a v roce 1990 jsem zde skoncil svuj pracovni pomer. Od te doby se snazim byt ke vsemu, co se deje v teto organizaci neutralni. Neucastnim se schuzi teto organizace, ale zneklidnuje me, ze jsou urcite veci stale nepruhlednejsi a nepruhlednejsi. V dobe, kdy jsem odchazel bylo jasne z pokladni spravy, kolik co stoji. To se jaksi v pristim roce dalo do velkeho hrnce a od te doby jsem se nikdy nedovedel, kolik jednotlive slozky MMI vydelavaji nebo prodelavaji. Pokud se tyto informace nezverejni, pak neni divu, ze vznikaji ruzne famy. V tomto bode se s panem Cermakem rozchazim. V dobe internetu neni problemem udelat webovou stranku a udelat celou zalezitost transparentni. Myslim si, ze problem neni v tom, ze urcite veci unikaji na verejnost, ale v tom, ze verejnosti nejsou dostupne.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu