Navrat na hlavni stranu

Vzpominka na Adolfa Tomana

Rozlouceni s A. Tomanem


Malokdo z lidi, ktere jsem poznal zde v Kanade, byl tak znamy v ceske i kanadske komunite. Uvedomime-li si, ze Adolf zde v Torontu jiz temer dvacet let nezil, pak prekvapi, kolik kanadskych hercu z ruznych mist Kanady i Spojenych statu si ho pamatovalo a jak hezky na nej vzpominalo. Rozlouceni se konalo v Limelight Dinner Theatre, alespon tak se jmenovalo toto divadlo, kdyz zde Adolf pusobil. Behem vecrera, ktery se konal v nedeli 18. zari 2011 na nej vzpomneli nejen Kanadane v prvni polovine programu, ale velice hezkou vzpominku prednesla i jeho pritelkyne Maruska Kleckova, ktera podobne jako Adolf odesla po sametove revoluci do Ceskoslovenska.
Pripomnela, ze Adolfuv zivot by byl na zajimavy roman, nikoliv jen na par minut, ktere zde ma vymezene.

M. Kleckova

Narodil se v unoru 1942 v Nymburce v lekarske rodine. V Praze vystudoval DAMU a do Kanady prisel po srpnu 1968. Kratce na to zalozil Aladine Theatre na Yongu, jizne od Lawrence Ave. Vzpominala na to, jak ji vzal pred lety prave na toto misto, kde se rozhodl prestavet stary kostel na Limelight Dinner Theatre. Za kratko na to se zde hral prvni muzikal Oklahoma. Nasledovaly pak muzikaly Hello Dolly, Show Boat, Fiddler on the Roof a dalsi. Limelight Dinner Theatre se stalo znamym a uznavanym jevistem v Torontu.

Kanadsti pratele


Prestoze byl profesionalem, venoval se se stejnym zaujetim i torontskemu Novemu divadlu. Diky tomu mohla ceska komunita shlednout radu divadelnich predstaveni, ktera jsou narodnim pokladem. Po sametove revoluci se rozhodl odejit do Ceskoslovenska a pracovat v politice v zahranicnim oddeleni ODS a pozdeji byl namestkem ministra kultury Martina Stepanka v urednicke vlade. Mel vsak radeji divadlo nez politiku, ke kteremu se vratil jako umelecky reditel Halkova divadla v Nymburce. Marie pripomnela, jak ji predstavil mladou divku Irenku, kterou si o dva roky pozdeji vzal. Meli spolu tri deti, Magdalenu, Adolfa a Matyase. Miloval svoji rodinu a byl loajalni k pratelum. Marie take vzpomnela na okamzik, kdy ji a jejimu manzelovi Adolf oznamil, ze ma nevylecitelnou rakovinu plic. Presto se snazil zit az do konce normalnim zivotem.
Ivan Razl si zase vzpomnel na okamzik, kdy v prosinci 1983, se mu narodil potomek a vecer hralo Nove divadlo Polskou krev od Oskara Nedbala, a jak Adolf behem predstaveni ho oslovil, nalil mu konak a rekl, ze mel dnes velke stesti, protoze se (a ted rekl jmeno postavy, kterou Ivan hral), mu narodil syn, coz nikdo v hledisti ani na jevisti necekal. Ivan rovnez zazpival oblibenou pisen z muzikalu Mamzelle Nitouche: O panove, vas zaprisaham
Vzpominku hudebne doprovodili, Lenka Novakova, Eda Vokurka a Josef Musil.

Ivan Razl

Lenka Novakova

abe

***

Pred novou sezonou Noveho divadla
Doufam, ze jste meli vsichni hezke leto, ktere uteklo jako voda.
S podzimem zacina 43. sezona Noveho divadla v Toronte. Posledni rok byl k divadlu kruty. Odeslo spousta muzskeho talentu. Nejdrive to byl Tomas Masek, potom Pavel Kral a ted nedavno spoluzakladatel naseho divadla Adolf Toman. Musim se priznat, ze me osobne tyto ztraty "vzaly", ale je nutne se divat dopredu. Divadlo nekonci, ba naopak ­ zacina. Zacina nova era Noveho divadla. Mame mezi nami mnoho mladych talentovanych lidi, kteri maji chut delat divadlo. Naprosto urodna puda na to, abychom pokracovali. Tak tedy vyhrnout rukavy a s chuti se pustit do prace.
Prvni hrou nasi 43. sezony bude hra Neil Simona Reci. I kdyz zkousky uz zacaly, prijede tento "kousek" rezirovat mlady talentovany reziser, herec a muzikant Vilem Dubnicka z Plzne. (Vilem spolupracuje v Plzni s nasim oblibenym Antoninem Prochazkou, ktereho znate z mnohych her nejen jako autora, ale i rezisera a herce.) Velice vitame tuto moznost. Navstevy z Cech ci Slovenska jsou pro soubor vzdy velkym prinosem a my se opravdu tesime na zkousky s mladym reziserem. Druhou hrou nasi sezony bude predstaveni Rozmarny duch Noela Cowarda, ktere uvedeme zacatkem unora. Rezie se ujme nas vlastni mlady talent, Viktor Matejkovic. Sezonu pak uzavreme Shakespearovou hrou Komedie omylu, kterou bude rezirovat zkusena reziserka Brigita Hamvasova. Nove divadlo take naslo novy domov. Budeme hrat v renovovane knihovne na Burhampthorpe a Dixie v Mississauze, kde jsme pred dvema lety uspesne odehrali Dobyti severniho polu. Dekuji mnohokrat Lili a Brianovi za prijeti v Mysteriously Yours Dinner Theatre a moznost se vratit na chvili do "minulosti". Byl to kus nostalgie, vratit se tam, kde jsme zacinali. Lili a Brian vedou uspesny business a nam velice chybi patecni predstaveni a take moznost celeho tydne zkousek na prknech tesne pred premierou. Chapu, ze Dixie a Burnhamthorpe muze byt pro nektere z vas z ruky, ale musime se na to divat realne ­ mnoho let jezdili obyvatele zapadniho Toronta do mesta, a tak se to ted trochu obrati. Pamatuji si, ze navstevnost v tomto divadle byla uzasna, prestoze bylo mizerne pocasi. Moc se tesim na vasi navstevu v nove sezone a dekuji vam za vasi prizen. Vase
Dasa Belacikova

Bulletin Noveho divadla v PDF

Archiv Noveho divadla

Navrat na hlavni stranu