Navrat na hlavni stranu

Za Adolfem Tomanem
17. cervence 2011 poslala Dasa Hübschmanova, vedouci Noveho divadla v Torontu vsem jeho clenum zpravu, ze v sobotu 16. cervence zemrel v Nymburku zakladatel torontskeho Noveho divadla, Adolf Toman. Byl posledni ze skupiny vynikajicich hercu a reziseru, kteri (se svymi kolegy) torontskym divakum dali stovky hodin hodnotneho divadla v jejich rodne reci. Nejdriv - a to uz je pekna radka let - odesel Ferda Culik. Pak Bohous Maca, Jirka Benda, Tomas Masek, Pavel Kral...
Lenka Kimla smrt Hady Tomana komentovala: "nejak si to synchronizovali kluci! Aby jim nahore nebylo smutno..." A Zorka Borovjakova napsala: "Zapalila som dve sviecky na cestu - jednu za Cechy, druhu za Kanadu."
Divadlo v Kanade, a hlavne v Torontu, ma dlouhou historii. Nasi predchudci hrali v Torontskem divadle uz v tricatych letech minuleho stoleti (nemylim-li se, dosud zije zena jednoho z nejnadsenejsich tehdejsich ochotniku, Jana Papeze (zemrel v r. 1995 ve veku 95 let). Dalsi vlnu divadelniku do Kanady vystval komunisticky puc v unoru 1948. Ale nejslavnejsi metamorfozu krajanskeho divadla prinesla schuzka inspirovana Adolfem Tomanem v r. 1970, ktere se vedle Tomana zucastnili Ferda Culik, Irma Culikova, Milan Crhak, Josef Cermak, Zdena Salivarova-Skvorecka, Hugo Hosek, Joza Ligda, Jindra Polivkova, Zlata Novotna a Jan Novotny. Skupina prijala jmeno Nove Divadlo (New Theatre) a krajanske verejnosti se predstavila 14. brezna 1970 Jiraskovou Lucernou...
S Novym divadlem hostovali vehlasni herci, mezi nimi Jiri Voskovec v Dankove hre Ctyricet zlosynu a jedno nevinatko nebo Vaclav Postranecky v Gogolove Svatbe. Ale kde Ada se citil nejlip, byla opereta. Tam opravdu zaril, tam oslnoval svym vtipem, svym elanem. Ada pracoval i v anglickem divadle, nejdrive v Colonnade, potom Aladdin Theatre a naposled jako reditel a spolumajitel velmi uspesneho Limelight Dinner Theatre.
Po padu komunistickeho rezimu se vratil domu, do Nymburka, kde se uplatnil nejen v divadle, ale i v politice. V Nymburku - jak to pri posmrtne vzpomince rekl jeden z jeho pratel: "Doslova vzkrisil k zivotu Nymburske divadlo a nymburske divadelniky. Boril hraze mezi amatery a profesionaly a spolecne se vsemi dosahoval zaslouzeneho ohlasu." Mottem mu byla slova Jaroslava Seiferta, ze poezie, divadlo a hudba je to nejkrasnejsi, co nam zivot mohl dat. Citoval i dopis, ktery po diagnoze, ze trpel (jako Adolf Toman) rakovinou, Jiri Voskovec napsal Janu Werichovi: "Ja se ji svine zubaty taky bojim. Kdo rika, ze ne, lze. Jde o to se ji bat min. Nalezt triky a kouzla, jak na ni vyzrat, na potvoru... jde o to aspon ji prohnat... Vona mrcha vyhraje, to je na beton - ale alespon ji to prodat draze." Ada Toman ji opravdu zadarmo nedal ani den. Mel svuj zivot ve sve rezii do posledni chvile.
Torontsti divadelnici se s nim rozloucili ve stredu 20. cervence 2011 v hostinci Scotland Yard, kde byla ctena horejsi vzpominka a take vzpominka herecky Marie Kleckove, ktera s nim hrala dlouha leta v Torontu a jako Adolf Toman se po padu komunismu vratila do Ceske republiky.
Josef Cermak
***---

Navrat na hlavni stranu