Navrat na hlavni stranu

Sto let Sokola v Kanade
Prvni jednota

Prvni sokolska jednota v Kanade byla zalozena v obci Michel v Britske Kolumbii 22. rijna 1911.
Letosni ste vyroci zalozeni Sokola v Kanade uz bylo a jeste bude dustojne oslaveno: bylo oslaveno vystoupenim sokolske skupiny na Ceskem s Slovenskem dni na Masaryktownu a na sletu v Clevelandu a bude oslaveno ve Sparwoodu v Britske Kolumbii
Vystoupeni na sletu v Clevelandu
Z Clevelandu nam do Toronto 1. cervence Anna Janousova e-mailem poslala tuto zpravu:
"Nasi mili bratri!
Pisi radostnou zpravu, dovezli jsme 7 zavodniku, 5 devcat a 2 chlapce a musim vam rici, ze mame 2 zlate medaile, 3 stribrne a 2 bronzove. To je uspech, co? Deti jsou nadseny. Allen Dixon, Robert Tmej a Lubos Frynta se o deti starali a jako cvicitele si vedli perfektne. Musime jim potom podekovat, zasluhuji si to. Pri zahajeni jsem prebrala krasnou plaketu k nasemu 100. vyroci od Americke obce sokolske a vcera na schuzi WSF plaketu a diplom od COS. Vsude nam blahopreji, je to perfektni slet, mame se dobre a vzpominame na vas."
Sokolske Letni hry na Masaryktownu 13.srpna 2011
Pristi sokolska udalost na oslavu 100. vyroci zalozeni Sokola v Kanade, na niz jsou vsichni zvani, se kona 13.srpna, opet na Masaryktownu v Torontu. Pro informace volejte Hanu Juraskovou (905 838-5269)
Sparwood, 9.rijna 2011
Zvlast pamatna bude oslava 9. rijna v Sparwoodu v Britske Kolumbii. Na tuto jedinecnou udalost (kterou inspiroval ­ jako tak mnoho sokolskych akci ­ Jan Waldauf a o niz se nejvic zaslouzil a dosud zasluhuje ­ pokud takove slovo existuje) ottawsky Sokol Pavel Vidlak, jsou vsichni nasi krajane srdecne zvani.
V tentyz den bude v Sparwood Recreation Complex umistnena deska se strucnym popisem oslavovane udalosti a vedle budou umistneny kopie brozury s ctyrjazycnym textem (cesky, slovensky, anglicky a francouzsky) o Sokolu a historii Sokola v Kanade. Prinasime uvodni slovo o Sokolu slovensky a strucnou historii Sokola v Kanade cesky.
Co je Sokol?
Sokol je celosvetova gymnasticka a na sport zamerena organizacia, zalozena v Prahe roku 1862 doktorom Miroslavom Tyrsom a Jindrichom Fügnerom. V tej dobe sa cesky lud nachadzal pod rakuskou nadvladou a jeho bratia Slovaci pod nadvladou madarskou v Rakusko-Uhorskej monarchii. Dr. Tyrs bol univerzitny profesor a vlastenec, ktory si prial, aby Sokol prebudil v spolocnosti narodnu uvedomelost a fyzickou zdatnost'ou prispel k ozdraveniu dusevneho a mravneho zivota svojho naroda. Spoluzakladatel Jindrich Fügner, obchodnik nemeckeho povodu, bol blizky priatel Dr. Tyrsa; vd'aka ktoremu bola uz v roku 1863 postavena budova s modernou telocvicnou, ktora tiez sluzila ako sidlo prazskeho Sokola. Sokolske organizacie boli zakladane aj v inych mestach a pocas prvej svetovej vojny (1914-1918) sa Sokol vyznamne zasluzil o vzniknutie Ceskoslovenskej republiky.
Sto let Sokola v Kanade
Na zacatku dvacateho stoleti touha po lepsich zivotnich podminkach podnitila emigraci z ceskych zemi do Kanady. V roce 1911 se skupina ceskych haviru se svymi rodinami pristehovala do oblasti prusmyku Vraniho hnizda na rozhrani Britske Kolumbie a Alberty a usadila se v nyni jiz neexistujicich obcich Michel a Natal, nedaleko dnesniho mestecka Sparwood. Prvni sokolska jednota v Kanade byla zalozena v Britske Kolumbii v obci Michel v nedeli 22. rijna 1911. Cinovniky jednoty byli zvoleni: Frantisek Trojanek, starosta; Josef Beranek, mistostarosta; Vaclav Vohradsky, nacelnik; Vaclav Brixa, jednatel; Antonin Pondelnicek, pokladnik; Josef Rybnicek, ucetni; Frantisek Pavel, hospodar; a Josef Haner, knihovnik. Brzy nato byla zalozena druha sokolska jednota v obci Frank v Alberte. Jejimi cleny se tez stali haviri z okolnich obci Blairmore, Coleman a Hillcrest. Po prvni svetove valce (behem obou svetovych valek clenove Sokola slouzili dobrovolne v kanadskych a spojeneckych armadach) vlivem nepriznivych hospodarskych pomeru cinnost obou jednot upadala a zacatkem tricatych let zanikla. Sokolsky telocvik se vsak projevil jeste v roce 1947 zasluhou Antonina Kalivody, kdy pocetna skupina mladeze predvedla skladbu sokolskych prostnych na festivalu slovanskych narodu v obci Blairmore.
Dalsi jednoty byly zalozeny v Margo (1913), v Montrealu (1928), ve Winnipegu (1929), v Torontu (1931), v Goldburgu (1932), v Regine (1933), ve Fort William (1935), v Battawe (1940), a v Kitcheneru (1949). Po komunistickem puci v Ceskoslovensku v unoru 1948, kdy Sokol byl rozpusten, nova vlna ceskych a slovenskych imigrantu zalozila dalsi jednoty v Montrealu, Windsoru, Torontu, Norande, Ottawe a Vancouveru. Vetsina techto jednot byla sdruzena v Kanadskem Sokole pri vzniku teto organizace v roce 1952. Kanadsky Sokol, prejmenovany v roce 1973 na Sokolskou zupu Kanadskou, je nevydelecny spolek, inkorporovany federalni chartou, ktery pusobi bez jakekoliv financni podpory od vlady ci jine subvence. Jeho cinnost je financovana z prispevku jednot a z vynosu jeho podniku.
Sokolska zupa Kanadska pusobi nejen v gymnastice a jinych sportech, ale porada tez kulturni a spolecenske akce. Behem temer sedesati let od sveho zalozeni poradala Sokolska zupa Kanadska jedenact svych sletu a jeji clenove se ucastnili sokolskych sletu a jinych podniku v jinych zemich, vcetne vsesokolskych sletu v letech 1994, 2000 a 2006 v Praze, kde Sokol obnovil svou cinnost po padu komunistickeho rezimu v listopadu 1989.
Clenove kanadskeho Sokola znacne prispeli k rozvoji telesne vychovy a programu fyzicke zdatnosti v Kanade a docilili pozoruhodnych uspechu na kanadskem a mezinarodnim poli. Pusobili ve vyznamnych funkcich jak v kanadske amaterske atleticke asociaci, tak v ontarijske, celokanadske a mezinarodni gymnasticke federaci a v kanadske armade; byli rovnez cleny kanadskych olympijskych druzstev a pusobili jako rozhodci na mezinarodnich gymnastickych zavodech a na mistrovstvi sveta v gymnastice.
Pri vstupu do sveho druheho stoleti Sokol pusobi v Montrealu, Kitcheneru, Ottawe a Torontu.
Na shledanou 13. srpna na letnich sokolskych hrach na Masaryktownu a 9.rijna na oslave stych narozenin Sokola ve Sparwood.
Josef Cermak - Czech Folks a Satellite

Navrat na hlavni stranu